Securitatea cibernetică a R. Moldova, SPORITĂ cu ajutorul partenerilor externi: „Atacurile cibernetice capătă o amploare din ce în ce mai mare și au potențialul de a crea pagube enorme sectorului guvernamental, celui privat și cetățenilor”
Reziliența cibernetică a Republicii Moldova va fi sporită cu ajutorul partenerilor externi, pentru asigurarea securității informaționale fiind necesară consolidarea eforturilor instituțiilor specializate, dar și implementarea unui model sustenabil de gestiune a domeniului, bazat pe experiența națională și internațională.
Proiectul „Moldova Cybersecurity Rapid Assistance” va fi implementat cu suportul Academiei de Guvernare Electronică din Estonia și a Comisiei Europene în următoarele 18 luni, iar printre acțiunile principale se numără armonizarea cadrului normativ-legal cu standardele internaționale și europene în domeniu (Directiva NIS a UE), elaborarea unui model de guvernanță în domeniul securității cibernetice, precum ți identificarea și protecția infrastructurilor critice.
Vicepremierul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, a recunoscut miercuri, 20 iulie, în cadrul unei ședințe privind măsurile ce urmează a fi luate în vederea implementării acestui proiecct cu scopul sporirii rezilienței cibernetice a entităților din sectorul public și sectorului infrastructurilor critice, că spațiul informațional al R. Moldova este supus unui șir de vulnerabilități, riscuri și amenințări de securitate.
„Riscurile din spațiul cibernetic sunt proporționale cu gradul de informatizare a societății, iar asigurarea securității informaționale trebuie să fie o preocupare majoră a tuturor actorilor implicaţi, mai ales în condițiile când atacurile cibernetice capătă o frecvență, o complexitate și o amploare din ce în ce mai mare și potențial de pagube enorme sectorului guvernamental, celui privat și cetățenilor. Îmi exprim ferma convingere că implicarea și participarea activă a instituțiilor vizate va contribui la o mai bună coordonare și aliniere a acțiunilor, întru valorificarea obiectivelor propuse de consolidare a capacităților guvernamentale în domeniul securității cibernetice și creare a unui ecosistem digital național rezilient”, a declarat Iurie Țurcanu.
La ședință au participat reprezentanți ai Serviciului Tehnologiei Informatice și Securității Cibernetice, Agenției de Guvernare Electronică, Cancelariei de Stat, Ministerului Economiei, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Ministerului Finanțelor și Serviciului de Informații și Securitate.
Ultima tentativă a lui Putin de a ÎNGENUNCHEA R. Moldova: ,,În această zi sfântă de Crăciun, imperiul răului, condus de Putin, a atacat Ucraina cu 70 de rachete și 100 de drone. El vrea ca și moldovenii să înghețe și să stea în întuneric"
Maia Sandu CONDAMNĂ bombardamentele lui Putin asupra Ucrainei și violarea spațiului aerian al R. Moldova de către rachetele rusești. ,,În timp ce țările noastre sărbătoresc Crăciunul, Kremlinul alege distrugerea"
Rusia terorizează Ucraina cu un atac aerian masiv, în dimineața de Crăciun. Rachetele lui Putin au violat din nou spațiul aerian al R. Moldova