Sectorul rezidențial este cel mai mare consumator de energie în R. Moldova. Cum pot cetățenii să-și reducă facturile și să genereze investiții de un miliard de euro în economie
Sectorul rezidențial este cel mai mare consumator de energie din Republica Moldova, acestuia revenindu-i circa 50% din consumul final. Aproape un sfert din energia consumată se pierde datorită nivelului scăzut de eficiență energetică a caselor. O soluție pentru cetățenii care vor să-și reducă factura la căldură sunt lucrările de eficiență energetică, cum ar fi izolarea termică a pereților exteriori, modernizarea sistemului de încălzire sau înlocuirea ușilor și a geamurilor.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, prognozează că piața serviciilor de eficiență energetică a clădirilor în R. Moldova poate atrage investiții de un miliard de euro în următorii ani.
„Lucrările de eficiență energetică a clădirilor nu doar vor reduce facturile pentru energie și vor spori confortul din locuințele noastre, dar vor contribui și la creșterea economică a Republicii Moldova, generând rulaje pentru companiile de construcții, noi locuri de muncă, impozite și, în același timp, vor reduce expunerea la importul de resurse energetice”, a mai spus Victor Parlicov.
Pentru a stimula renovarea energetică a locuințelor, autoritățile au lansat Fondul rezidențial pentru Eficiență Energetică, un instrument financiar nou pentru Republica Moldova, care va finanța reabilitarea a peste jumătate de milion de metri pătrați de locuințe în următorii trei ani.
Primele case individuale care vor beneficia de modernizări au fost deja selectate, proprietarii acestora urmând să primească un suport financiar în valoare de 95% din valoarea investiției eligibile, la care se va adăuga o contribuție proprie de 5%.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”