22:44:29 19.01.2025
Stiri

Secretul păstrat cu sfințenie de Israel din 1968: O țară NATO dezvăluie adevărul, racolând și Rusia de partea ei

Actualitate 24.11.2023 10:59 Vizualizări1932 Autor: Ziarul National
Secretul păstrat cu sfințenie de Israel din 1968: O țară NATO dezvăluie adevărul, racolând și Rusia de partea ei Al Arabiya

Israelul păstrează cu sfințenie un secret încă din anul 1968, când a desfășurat un program tehnologic departe de ochii lumii. Acum, o țară NATO prin vocea președintelui său va cere Consiliului de Securitate al ONU și Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA) să verifice posesia de arme nucleare ale Israelului.

Recep Erdogan a subliniat faptul că Turcia nu va permite ca problema armelor nucleare și a bombelor atomice, a căror existență este negată de guvernul lui Netanyahu, să fie uitată în istorie, potrivit Al Arabiya. În plus, Turcia vrea să atragă și Rusia de partea sa, în procesul de a scoate adevărul la lumină, după mai bine de 50 de ani.

Erdogan a afirmat: ”Israel, spune dacă deții o bombă atomică sau nu. Nu poți spune. Dar uite, noi o putem spune. Israel, ai o bombă atomică”. El a adăugat: „Vom lua inițiative atât în fața Consiliului de Securitate al ONU (de la New York - n.a.), cât și în fața Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) (de la Viena - n.a.) cu privire la această problemă, care amenință securitatea întregii regiuni, inclusiv a Turciei”.

Ministrul israelian al Patrimoniului, Amihai Eliyahu, a remarcat la începutul acestei luni despre opțiunea de a lansa un atac nuclear în Fâșia Gaza. Ministrul israelian, întrebat într-un interviu despre o opțiune ipotetică de lansare a unei bombe nucleare pe Fâșia Gaza, a spus: „Asta este o singură cale”. Ulterior, Netanyahu l-a suspendat pe ministrul din guvernul său, după aceste afirmații.

În schimb, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a refuzat să comenteze direct observațiile lui Eliyahu în timpul unei reuniuni a consiliului de administrație a agenției ONU la Viena, scrie MSN, citat de ziare.com.

Dar el a spus că există un „acord larg” în lume „cu privire la faptul că un război nuclear nu poate fi câștigat și, prin urmare, nu trebuie purtat niciodată”. Orice discuție liberă despre utilizarea armelor nucleare este, în cel mai bun caz, inacceptabilă”, a spus el.Grossi a cerut, de asemenea, Israelului – care are o politică de a nu confirma sau infirma că deține arme nucleare – să se alăture Tratatului global de neproliferare din care este una dintre puținele țări neparticipante. El a spus că AIEA a făcut „apeluri repetate” ca „toate țările din Orientul Mijlociu, inclusiv Israelul, să se alăture [la tratat] și să-și deschidă toate instalațiile nucleare pentru inspecții cuprinzătoare de garanții”.

Rusia a recepționat mesajul Turciei referitor la Israel

Să menționăm faptul că Tratatul de neproliferare al armelor atomice este semnat de 5 mari puteri nucleare: Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța și China.

Dar el nu este semnat de alte state, precum Israel, India, Pakistan și Coreea de Nord, în ciuda faptului că dețin sau se presupune că au arme nucleare.

Secretul Israelului estre păstrat de peste 50 de ani. Iar potrivit unui raport întocmit de locotenent colonelul american Warner Farr din armata SUA în 1999 intitulat „The Third Temple’s Holy of Holies: Israel’s Nuclear Weapons” (”Sfânta Sfintelor din al treilea templu: Armele nucleare ale Israelului”), ”Israelul a început producția de arme nucleare la începutul anului 1968” la instalația Dimona.

De atunci, Israelul nu recunoaște că deține arme nucleare și nici nu a aderat la Tratatul de neproliferare și nici nu a acceptat inspecții internaționale din cadrul AIEA sau ONU. Acum, Erdogan încearcă să aducă și Rusia în joc pentru a forța o inspecție internațională în Israel, care să verifice posesia de arme nucleare, însă Moscova stă în expectativă deocamdată.

Moscova a 'înregistrat' semnalele Turciei privind inițierea creării unui mecanism de inspecție pentru verificarea deținerii de arme nucleare de către Israel, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, potrivit agenției de știri Anadolu.

"Nu am primit până acum nicio propunere oficială în acest sens. În consecință, este prematur să facem evaluări", a declarat Zakharova, răspunzând la o întrebare adresată de Anadolu în cadrul unei conferințe de presă la Moscova.

Rusia este un "susținător consecvent" al transformării Orientului Mijlociu într-o zonă lipsită de arme nucleare și alte arme de distrugere în masă, iar acest concept răspunde intereselor tuturor țărilor din regiune și nu numai, a subliniat ea.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md