SECRETELE celui mai controversat simbol din istorie. Toată lumea îl foloseşte de sute de ani, nimeni nu ştie ce înseamnă şi de unde vine
Pe 1 aprilie 1778, într-o cameră din New Orleans , pe o foaie de hârtie, din greşeală, s-a născut simbolul dolarului, cea mai importantă moneda care a existat vreodată.
Oliver Pollock, părintele acestui simbol, este una dintre marile personalităţi uitate ale Războiului de Independenţă American. Fiul unui negustor irlandez, Pollock ajunge pe teritoriul american la 23 de ani şi începe să facă comerţ cu Indiile de Vest. Pollock, o fire foarte ambiţioasă, şi-a dorit multe în viaţă , dar nu s-a aşteptat că un obicei de scriere îl va introduce, indirect, în viaţa aproape oricărui om de pe planetă. Foarte probabil, Pollock şi-ar fi dorit ca numele lui să transceadă secolele, iubirea să faţă de ideile şi proiectul american să devină un model pentru generaţiile viitoare.
O singură carte a fost scrisă despre, cu adevărat, incredibila viaţă a lui Pollock, „Oliver Pollock: Viaţa şi vremurile unui patrioit necunoscut”, scrisă în 1937.
Şi niciun articol sau material în limba română despre povestea creatorului simbolului monedei americane nu a apărut. Până astăzi, la 238 de ani de când Pollock producea semnul la care visează foarte mulţi.
Povestea lui este strâns legată de Revoluţia Americană, unul dintre războaiele cele mai importante din întreagă istorie a lumii. Pollock a fost acolo şi a scris istorie acolo, chiar dacă astăzi s-a cam uitat.
Revoluţia Americană sau Războiul de Independenţă, cum a mai fost numit de către istorici, este declanşat pe fondul taxelor şi măsurilor punitive din ce în ce mai mari pe care Guvernul de la Londra le impunea coloniilor americane. Elita americană, printre care şi Pollock, amentința cu rebeliunea. Englezii, simţind pericolul, suplimentează trupele britanice şi le trimit să patruleze pe teritoriul american.
Pe 19 aprilie 1775, la Lexington, miliţiile americane, formate din voluntari şi tineri fără o pregătire militară formală şi susţinută, se întâlnesc, faţă-n faţă, cu puternicele trupe britanice. Deşi nu se ştie cine a tras primul glonţ, deci nu se ştie nici astăzi cine a declanşat conflagraţia, războiul dintre coloniile americane şi Imperiul Britanic avea să înceapă fix în acele momente.
Americanii urmau să întâlnească cea mai puternică armată a lumii, cei care au bătut marile armate ale spaniolilor sau francezilor. Iar Statele Unite, pe lângă oameni gata de luptă, aveau nevoie de bani pentru arme, haine şi hrană. Nimeni nu dădea vreo şansă armatei lui Washington. Şi pentru că nu le dădeau şanse, nu le dădeau nici bani. Cu doar 20 000 de oameni, generalul american avea să înfrunte cei mai titraţi militari ai lumii.
Activităţile sale de prosper comerciant îl pun în poziţia potrivită pe Pollock de a ajuta cele 13 colonii americane în procesul lor de uniune şi independenţă faţă de coroana britanică.
Pe lângă sfaturile şi posturile de funcţionar pe care le ocupă în perioada Revoluţiei Americane, Oliver Pollock, posesorul unei averi impresionante, oferă fiecare ban pe care îl are cauzei americane, ajungând chiar să facă împrumuturi imense pentru a finanţa trupele lui George Washington. Tocmai aceste împrumuturi îl trimit pe Pollock, tatăl simbolului dolarului, timp de un an într-o închisoare de datornici din Havana, Cuba.
După primii doi ani ai războiului şi multe înfrângeri, din ce în ce mai puţini credeau în tabăra americană. Nicio ţară nu oferea sprijinul armatei lui Washington, tocmai pentru că estimau că nu au absolut nicio şansă în faţa puterii militare britanice. În timpul acesta, puţini oameni, precum Oliver Pollock, au finanţat şi au făcut posibilă continuarea luptei americane.
Bătălia de la Saratoga din anul 1777 reprezintă punctul de inflexiune al campaniei americane în Războiul de Independenţă. După această bătălie, ţări importante şi rivale Marii Britanii, precum Franţa (în 1777) şi Spania (în 1778) au hotărât să se alăture cauzei americane, oferind ajutor militar şi financiar. Pollock era falit acum, dar ajutase America să ajungă în acest punct. În 1781, trupele americane obţin victorii după victorii, iar oamenii lui Washington uimesc întreg globul când britanicii se declară înfrânţi în faţa lor.
În 1778, la trei ani de la începutul războiului, Oliver Pollock, aproape falit, era reprezentantul Congresului Continental în New Orleans, un fel de prim guvern sau for administrativ al Statelor Unite, aici ocupându-se de documentele contabile ale statului şi de finanţarea trupelor americane.
Pe 1 aprilie 1778, Oliver Pollock foloseşte pentru prima oară prescurtarea ce avea să scrie istorie. Pesos sau dolarii spanioli erau cea mai folosită monedă de pe continentul nord-american, iar Pollock îi prescurta prin „ps. „Ps”-ul lui Pollock arată de fapt că $ de astăzi, simbolul dolarului.
Etimologic, termenul de dolar provine de la thalerul european. Thalerul este numele unor monede de argint care au circulat pe întreg teritoriul Europei de la anul 1518. Numele este de fapt o prescurtare a monedei „Joachimsthaler”, folosită în Regatul Bohemiei (teritoriul Cehiei de astăzi), zona bogată în argint. Pe această moneda apărea un leu, ce reprezenta blazonul regatului ceh. De la acel desen vine şi numele monedei noastre, leul românesc. În 1908 au fost scoşi ultimii thaleri care mai circulau în Germania.
Pe lângă Războiul de Independenţă, Pollock a mai ajutat la finanţarea expediţiei lui Lewis şi Clark, expediţie care a mărit suprafaţă Statelor Unite cu 30%, teritoriul american întinzându-se de atunci înainte de la coastele Oceanului Atlantic la cele ale Oceanului Pacific.
Oliver Pollock nu a produs doar unul dintre cele mai folosite simboluri din lume la momentul actual, dar a ajutat cu adevărat la fondarea ţării ce a devenit un model de administraţie şi democraţie pentru întreagă lume.
Pollock a trăit şi a văzut America conturându-se drept o mare putere. Americanul cu origini irlandeze moare în 1823, anul în care Doctrina Monore, ce impunea oricărei puteri europene să nu se amestece militar în Emisfera Vestică , intra în acţiune. Şi face din Statele Unite ale Americii o putere demnă de luat în seamă de către orice stat din lume. Cu câţiva zeci de ani în urmă, Pollock îşi sacrifică averea pentru ca trupele lui Washington să nu fie zdrobite de englezi, iar acum ţara lui avea puterea să menţină pacea pe o jumătate de glob.
Dacă nu ar fi fost Pollock şi prescurtările lui interesante, nu doar că nu am fi avut simbolul actual al dolarului, dar poate nici marile victorii ale armatei conduse de Washington nu ar fi fost posible fără finanțările lui, iar doctrinele Monroe, Truman, Eisenhower sau Obama nu ar fi mai fi existat niciodată.
Sursa: zf.ro
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni