SECRETE // Cum să ai o GRĂDINĂ înfloritoare
Reguli // Cei care își doresc o adevărată oază cu plante și flori lângă casă, trebuie să știe că de anumite lucrări care se fac primăvara în grădină depinde dacă vor avea parte de o astfel de desfătare
Tatiana Sârbu susține că, în ultima perioadă, tot mai multe persoane oferă grădinilor un rol aparte, deoarece îmbogățesc din punct de vedere estetic terenul de lângă casă și oferă o pace interioară deosebită în clipele de răgaz.
„Într-o grădină perfectă, plantele nu se stânjenesc unele pe altele: plantele-covorașe pot trece treptat la tufe nu prea mari de anuale, apoi la erbacee perene delicate cu talie mai înaltă, plantele aromatice, medicinale, legumicole viguroase se îmbină armonios cu arborii și arbuștii”, susține șefa Laboratorului de floricultură de la Grădina Botanică.
Primele lucrări în grădină
Astfel, specialiștii recomandă ca, în cazul în care există deja o grădină amenajată, primăvara devreme să fie curățat terenul de resturile vegetale rămase și să fie afânat solul în jurul plantelor existente. Mai târziu, când se încălzesc aerul și solul, pot fi transplantate sau semănate unele specii ornamentale.
„De obicei, la sfârșitul lunii martie sau în aprilie, semănăm plantele anuale: rujele de toamnă, calendula, crăițele, zinia, celozia, macul californian etc. Plantele anuale, cum ar fi salvia, pufuleții, petuniile și varietățile ei trebuie semănate în spațiu protejat mai devreme, adică în ianuarie-februarie”, comunică Tatiana Sârbu.
Experții susțin că plantele ornamentale pot fi cultivate cu succes, dacă sunt efectuate lucrările agrotehnice necesare, cum ar fi lucrările de săpare, afânare, înlăturarea buruienilor și irigarea. Potrivit Tatianei Sârbu, după irigare sau ploi se fărâmițează crusta solului, acest lucru fiind necesar, în special, în primele faze de dezvoltare a plantelor.
Ciupitul, bobocitul sau tutoratul
„Pentru asigurarea unei creșteri și dezvoltări bune, sunt necesare și alte lucrări, cum ar fi mulcirea solului pentru a păstra umiditatea, temperatura și a asigura combaterea buruienilor. Îndrăgostiții de frumusețile naturii trebuie să știe că, pentru o grădină de vis, plantele trebuie „ciupite”, pentru ca să se „îmbogățească”. Sunt „ciupite”, de obicei, petunia, crizantema sau salvia. De asemenea, sunt îndepărtați la unele plante lăstarii laterali pentru stimularea dezvoltării florii principale. Primăvara mai are loc bobocitul sau dirijarea plantelor prin tundere, precum și tutoratul sau aplicarea proptelelor”, a afirmat specialista în floricultură.
Lupta cu dăunătorii florilor
De asemenea, experții susțin că este importantă combaterea patogenilor și dăunătorilor odată cu ridicarea temperaturilor. Tatiana Sârbu atrage atenția asupra faptului că, de exemplu, e vitală acum combaterea musculiței irisului atunci când stânjeneii abia formează tija florală.
„Dacă ratăm momentul, dăunătorul deteriorează florile acestei culturi și îi știrbește esențial din frumusețe. La fel, avem grijă și de alte culturi ornamentale, medicinale sau legumicole. Odată cu întețirea ploilor, se dezvoltă o serie de patogeni, care afectează sistemul radicular, foliajul plantelor. E necesară combaterea lor prin prelucrare cu fungicide, cel puțin o dată în zece zile, după caz”, a subliniat șefa laboratorului de floricultură.
Atenție la procurarea semințelor, bulbilor, butașilor
Specialista susține că, de multe ori, chiar dacă cei care își doresc o grădină de vis respectă toate tehnologiile de cultivare a plantelor și toate regulile se trezesc cu eșec. „Procurarea semințelor, bulbilor, butașilor trebuie să aibă loc din magazinele și gospodăriile specializate, deoarece calitatea materialului săditor constituie în mare parte succesul horticultorului”, recomandă experții.
Pentru pregătirea patului germinativ și stimularea formării rădăcinilor, se aplică diverse metode cum ar fi umectarea semințelor, tratarea lor cu insecticide și substanțe biostimulatoare.
„Grădina în luna mai e un adevărat loc din poveste: irișii, bujorii în floare însoțiți de căldărușe, lăcrimioare, mai târziu - eleganții eremuruși etc. Avem și griji adăugătoare: udatul, administrarea îngrășămintelor și plantarea speciilor termofile: cannelor, petuniilor, butașilor de crizantemă”, consideră Tatiana Sârbu.
Secretul bujorilor minunați
Cea care spune că a dedicat toată viața studierii florilor afirmă că poate divulga și un mic secret prin care horticultorii vor putea obține bujori minunați.
„Dacă doriți ca tufele de bujor din grădină să vă surprindă prin flori mari, înlăturați majoritatea bobocilor până la deschidere, lăsând pe o tijă florală maximum doi boboci de flori. Apropo, bujorul este o plantă longevivă: poate trăi pe același loc peste 50 de ani, dacă avem grijă să-i satisfacem exigențele”, mai spune experta.
Tatiana Sârbu susține că grădinarii trebuie să țină cont de aceste recomandări, dar, în același timp, să se informeze suplimentar, pentru ca florile să primească exact ceea ce au nevoie și să poate oferi la maximum din frumusețea lor.
Reprezentanții platformei „TokTok”, dispuși să colaboreze cu autoritățile R. Moldova pentru a preveni manipularea alegătorilor în contextul scrutinului parlamentar
PREMIERĂ // R. Moldova a cumpărat energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri: „Piața românească este cuplată cu cea europeană, iar prețurile tranzacționate sunt aliniate, garantând transparența și corectitudinea procesului de achiziție”
Dodon insistă ca autoritățile de la Chișinăul să le plătească rușilor de URGENȚĂ pretinsa datorie de 709 milioane de dolari și să-și asume necondiționat întreținerea Transnistriei: „Trebuie să găsiți gaz și să dați și în stânga Nistrului”