00:06:47 23.04.2025
Stiri

Secretarul de stat Adrian Dupu: Vedem Chișinăul mai mult decât un prieten și un frate. Numărul proiectelor finanțate de către DRRM crește constant

Actualitate 28.05.2024 11:10 Vizualizări967
Secretarul de stat Adrian Dupu: Vedem Chișinăul mai mult decât un prieten și un frate. Numărul proiectelor finanțate de către DRRM crește constant

Relația dintre Chișinău și București este la unul dintre cele mai înalte niveluri de la declararea independenței R. Moldova, afirmă Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României. În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR Moldova, oficialul a afirmat că numărul proiectelor finanțate de către DRRM crește constant.

„Astăzi avem (n.r. o relație apropiată de colaborare) la toate nivelurile, tot mai multe primării fac proiecte împreună cu primării înfrățite din România, chiar și instituții de învățământ: universități, școli, biblioteci. Iar la nivel guvernamental, toate ministerele din România colaborează foarte bine cu omologii din R. Moldova. La nivel de Parlament – comisiile se întrunesc. Nu cred că a mai fost o perioadă în acești 30 și ceva de ani în care să colaborat atât de bine la fiecare palier”, a spus secretarul de stat al DRRM.

Potrivit oficialului, România a investit în comunitățile din R. Moldova și continuă să o facă pentru beneficiul cetățenilor.

„Dovada faptului că noi facem aceste lucruri care ni se par firești în România le facem și pentru R. Moldova este o dovadă în plus că noi vedem R. Moldova mai mult decât un prieten și un frate, îi vedem apropiați de noi și binele pe care ni-l facem nouă dorim să îl facem și în R. Moldova și ceea ce construim în România să construim și în R. Moldova. Ajung des în localiățile din R. Moldova acolo unde mă întâlnesc cu părinții, dascălii și cu autoritățile locale și cu toții sunt foarte recunoscători. Orice investiție în educație cred eu că este o investiție în viitor”, a spus Adrian Dupu, care s-a referit și la faptul că, în prezent, România acordă anual peste 2500 de burse elevilor și studenților din R. Moldova, număr care a crescut considerabil, în ultimii ani.

„De acest lucru depinde dezvoltarea noastră comună ca tinerii indiferent dacă învață în R. Moldova sau România să fie educați în spiritul al apartenenței la cultura și națiunea română pentru că indiferent de lucrurile care s-au întâmplat pe parcursul istoriei să nu uităm că ceea ce a dus la dezvoltarea și a României și a R. Moldova a fost tocmai această unitate de limbă, cultură și tradiții”, a spus Adrian Dupu, citat de tvrmoldova.md.

Oficialul s-a referit și la proiectele inițiate și realizate de către DRRM în R. Moldova.

„De la susținerea educației, începând cu grădinițe, școli, universități, licee, evenimente culturale foarte multe. Unul dintre proiectele care îmi este drag este Festivalul Tradițiilor Românești pentru că a fost o idee încă de la preluarea mandatului, mi-am dorit să organizez ceva de acest gen la Chișinău și văd că a luat o amploare mai mare decât mi-aș fi imaginat eu atunci când am gândit acest proiect. De asemenea și proiectul prin care susținem elevii la început de an școlar cu rechizite, am început cu o mie și un pic de elevi, anul acesta vom avea 20 de mii de elevi cărora le vom da la început de an școlar pachete cu rechizite și în primul rând merg cu bucurie la început de an școlar prin satele și localitățile din R. Moldova, unde îi văd pe cei mici cu bucuria noului început și mă bucur că putem să le dăm la început de an școlar un mic ajutor, mai ales că sunt mulți care nu și-ar permite ce le oferim noi și mă bucur că putem face acest lucru. În felul acesta la arătăm de la o vârstă fragedă cât de importantă este educația în primul rând și în al doilea rând că România îi susține. Vorbim și de premierea olimpicilor care au obținut rezultate deosebite la concursuri şcolare, locuri de frunte la olimpiadele de Limba şi Literatura Română şi Istoria Românilor. E un semn de recunoaștere sau de apreciere este pentru că vrem să arătăm, în primul rând, cât de importantă este limba română ca liant între cele două state și la fel istoria românilor. Sunt două dintre elementele care stau la baza relației dintre România și R. Moldova și de aceea am decis să premiem olimpicii la aceste două materii. E al treilea an la rând în care premiem olimpicii și văd elevi care erau în primul an în clasa a noua sau a zecea și au fost premiați în fiecare an. Această premiere, în plus față de ce primesc de la Ministerul Educației, îmi dă senzația că e o motivație în plus să aleagă istoria românilor ca materie și limba română, plus că mi-aș dori foarte mult ca unii dintre ei să continue și să ajungă la rândul lor profesori de limba română și profesori de istorie”, a punctat oficialul.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri
22.04.2025 14:46 699 Dolarul american se prăbușește

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte