Secretariatul Comunității Energetice și-a deschis oficiu la Chișinău pentru a ajuta R. Moldova să depășească criza energetică: „Trebuie să găsim împreună soluții pentru a asigura prețuri rezonabile la energie”
Secretariatul Comunității Energetice (SCE) și-a deschis, în aprilie curent, un oficiu la Chișinău, pentru a ajuta Republica Moldova în modernizarea sectorului energetic și implementarea reformelor în domeniu.
În cadrul unei întrevederi a prim-ministrei Natalia Gavrilița cu administrația SCE a fost prezentată situația actuală în domeniul aprovizionării Republicii Moldova cu gaze naturale, dar și provocările din sectorul energetic.
Șefa Executivului a menționat că implicarea SCE și suportul oferit Guvernului vor ajuta Republica Moldova să depășească criza energetică, accentuată recent de războiul din Ucraina și creșterea prețurilor, și vor contribui la avansarea în asigurarea securității energetice.
„Întărirea capacităților pentru depășirea provocărilor din sectorul energetic este un lucru esențial în asigurarea stabilității noastre economice, sociale și politice. Ne dorim ca rezultatele conlucrării cu SCE să fie reflectate în legislația republicii noastre, iar împreună să creăm un sector energetic mai sigur și mai rezistent la actualele și viitoarele provocări atât la furnizarea gazelor naturale, cât și la electricitate. Pe termen scurt, însă, trebuie să găsim împreună soluții pentru a asigura prețuri rezonabile la energie”, a spus Natalia Gavrilița.
Prim-ministra s-a referit la acțiunile întreprinse deja de Executiv pentru sporirea securității aprovizionării cu gaze naturale și asigurarea accesului neîntrerupt al cetățenilor la energia electrică, menționând că prioritare rămân investițiile în surse regenerabile.
La rândul său, directorul SCE, Artur Lorkowski, a dat asigurări că Republica Moldova va fi susținută și în continuare în implementarea acquis-ului european în domeniul energetic, crearea unei piețe energetice transparente și echilibrarea sistemului de energie electrică din regiune.
Comunitatea Energetică este o organizație internațională care reunește mai multe state membre UE, Republica Moldova, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Georgia, Muntenegru, Serbia și Ucraina. R. Moldova este membru al Comunității Energetice începând cu anul 2010.
CSP, nemulțumit de felul în care politicul atacă Procuratura Anticorupție: „Expunerile publice ale demnitarilor față de activitatea procurorilor trebuie să fie echilibrate, responsabile și fundamentate pe o analiză obiectivă”
Recean cere Tiraspolului LISTA beneficiarilor ajutorului oferit de UE. Chișinăul NU va admite ca gazul să fie folosit de MMZ sau fermele de crypto: „Dacă vom identifica o abatere de la utilizarea corectă a ajutorului, atunci vom interveni”
Alte cinci persoane care adunau „soldați” pentru „armata” Moscovei cu scopul de a deturna rezultatele alegerilor din R. Moldova riscă până la cinci ani de închisoare: Și-au șters pe degeaba aplicația băncii ruse când au văzut știrile la televizor