07:48:15 19.12.2024
Stiri

Sechestre pe bunuri de 26 de milioane de lei: Procuratura anunță că a finalizat urmărirea penală pe numele lui Vladimir Andronachi și al unui complice de-al acestuia, implicați în frauda bancară

Actualitate 26.01.2023 12:29 Vizualizări1892 Autor: Ziarul National
Sechestre pe bunuri de 26 de milioane de lei: Procuratura anunță că a finalizat urmărirea penală pe numele lui Vladimir Andronachi și al unui complice de-al acestuia, implicați în frauda bancară

Procuratura Anticorupție (PA) a terminat urmărirea penală care vizează implicarea lui Vladimir Andronachi și a unui complice de-al acestuia în frauda bancară.

Potrivit procurorilor, Republica Moldova ar fi fost prejudiciată cu suma de peste 26 de milioane de lei din cauza faptelor imputate celor doi învinuiți, valoarea prejudiciului fiind acoperită prin sechestrele aplicate.

Cele 76 de volume cu materialele cauzei penale au fost prezentate avocaților celor doi pentru a face cunoștință cu probele acumulate de procurori.

Amintim că Vladimir Andronachi a fost reținut pe 2 noiembrie 2022, după ce a fost extrădat din Ucraina.

Procurorii îl învinuiesc pe acesta că, în toamna anului 2014, utilizând acte fictive și informații false, a încheiat cu Banca de Economii SA un contract de investiții sub falsul motiv de reconstrucție și reparație a unui nou sediu pentru bancă. În temeiul acestui contract, banca a transferat circa 32 de milioane de lei unei companii controlate efectiv de către Vladimir Andronachi, pe care ultimul i-a convertit, plasat și stratificat prin intermediul mai multor companii nerezidente cu conturi deschise în două bănci din Letonia.

Circa șase milioane de lei au fost restituite în 2015 băncii aflate în proces de lichidare, prejudiciul rămas neacoperit fiind de circa 26 de milioane de lei.

„În mare parte, banii sustrași prin escrocherie și spălare de bani au fost utilizați pentru cheltuieli personale, procurarea unor bunuri imobile și automobile, precum și investirea în alte afaceri”, arată Procuratura Anticorupție.

Procurorii au reușit să identifice și să aplice, cu suportul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, sechestre în sumă totală de aproximativ 26 de milioane de lei, inclusiv pe bunuri imobile, cote-părți în capitalul social al unor companii și bani.

„Vladimir Andronachi a pledat nevinovat și, la momentul actual, folosindu-se de dreptul său procesual, refuză să dea declarații. În temeiul mandatului judecătorului de instrucție, acesta este arestat preventiv pe un termen de 30 de zile”, mai informează PA.

Aceeași sursă precizează că o schemă similară cu cea orchestrată de Andronachi a fost aplicată și la procurarea de către Vladimir Plahotniuc a unui avion. Procuratura Anticorupție a finalizat investigațiile în episodul ce îl vizează pe Vladimir Plahotniuc și a expediat judecătorului de instrucție un demers pentru a trimite cauza penală în instanța de judecată în lipsa învinuitului încă în august 2022.

„În luna martie 2022, pentru aceleași fapte alte trei persoane au fost trimise în instanța de judecată. Alte trei persoane au statut de învinuit pentru fapte de participare la escrocherie și spălare de bani. În privința uneia din acestea au fost dispuse investigații în vederea căutării și eliberat un mandat de arest în contumacie. Totodată, Procuratura Anticorupție a expediat toate actele necesare în vederea anunțării în căutare internațională a acestuia și va asigura terminarea urmăririi penale în termeni proximi”, arată PA.

Investigațiile procurorilor în dosarul privind frauda bancară vizează infracțiuni săvârșite de către mai multe grupuri criminale organizate, parte a unei organizații criminale care a acționat în perioada anilor 2010 - 2015.

La momentul actual, peste 60 de persoane au statut de învinuit, iar organele de drept au aplicat sechestre pe active în valoare de circa 6,4 miliarde de lei, inclusiv în afara Republicii Moldova, pentru recuperarea prejudiciului cauzat ca rezultat al realizării jafului bancar.

În perioada anilor 2020 - 2022, procurorii au terminat urmărirea penală în nouă cauze penale și opt din acestea au fost trimise în instanța de judecată, 15 persoane având statut de inculpat. Este vorba despre un deputat, un ex-guvernator, un ex-viceguvernator și un șef de departament din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, ex-președintele interimar al Băncii de Economii, ex-președintele interimar al BC „Banca Socială”, ex-președintele BC „Unibank” SA, doi contabili și alte persoane.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

09.12.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Și Ilan Șor era pent...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md