21:40:42 15.01.2025
Stiri

SECHESTRE pe 49 de bunuri imobile, în dosarul care vizează achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte de către fostele conduceri ale ASP

Actualitate 21.06.2022 17:01 Vizualizări1537 Autor: Ziarul National
SECHESTRE pe 49 de bunuri imobile, în dosarul care vizează achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte de către fostele conduceri ale ASP

Procurorii anticorupție au solicitat aplicarea sechestrelor pe 49 de bunuri imobile ale învinuiților din cauza penală ce vizează achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte prin intermediul unei scheme ce favoriza un agent economic concret care introducea abuziv unele plăți pentru solicitanții de acte.

Această „afacere”, în care sunt cercetați și foștii directori de la Agenția Servicii Publice (ASP) Serghei Railean și Vladislav Zara, a prejudiciat interesele publice cu peste 500 de milioane de lei.

Pentru audieri în calitate de bănuiți/învinuiți au fost citate persoane publice care au activat în calitate de funcționari la ASP, precum și trei reprezentanți ai mediului de afaceri, care au fost beneficiari efectivi ale plăților achitate abuziv de către ÎS „CRIS „Registru” și ulterior de ASP sau care au contribuit prin anumite acțiuni ca oamenii de afaceri să beneficieze de aceste plăți.

Procuratura Anticorupție mai raportează că au fost numite 21 de constatări tehnico-științifice în privința a 26 de bunuri ridicate la percheziții, au fost ridicate suplimentar peste 3 000 de documente pe suport de hârtie și peste 200 gigabyte de informații/documente pe suport electronic de la instituții financiare și alte instituții publice, cu ulterioara supunere a examinării acestora conform normelor procesual penale;

Mai mult, în baza informațiilor obținute pe parcursul efectuării urmăririi penale pe acest caz, procurorii s-au autosesizat și au mai pornit o urmărire penală pe faptul spălării banilor.

Amintim că, pe 3 mai curent, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI și ai Centrului Național Anticorupție au efectuate 60 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu, automobilele foștilor și actualilor angajați ai Agenției Servicii Publice, cât și la persoane fizice și sediilor unor companii, vizate în cadrul cauzei penale privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte.

Atunci, procurorii au reținut 13 persoane, inclusiv pe Serghei Railean.

Ulterior, au urmat percheziții la domiciliul lui Vladislav Zara, fost șef al Agenției Servicii Publice în Guvernul Chicu, mai exact în perioada mai 2020 - august 2021, dar acesta reușise să fugă peste hotare.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită pe 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice.

Potrivit procurorilor, persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice sunt bănuite că, în perioada anilor 2013 - 2021, „executând indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal organizat creat și condus de o persoană notorie la acel moment în societate”, au pus la cale și au creat o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate.

Schema favoriza un agent economic concret, iar introducerea abuzivă a unor plăți după încheierea contractului inițial au dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau achitați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte.

Funcționarii implicați în schemă mai sunt bănuiți că ulterior au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele Î.S. „CRIS REGISTRU” și ulterior ale ASP cu suma totală de aproximativ 26 de milioane de euro, echivalentul a peste 500 de milioane de lei, „bani de care a beneficiat grupul criminal organizat”, ceea ce reprezintă daune în proporții deosebit de mari.

Anticorupție.md a scris, cu referire la surse ale redacției, că beneficiarii efectivi ai acestei scheme au fost Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md