Se va rupe fotbalul în două? Decizie de maximă importanță luată de Curtea Europeană de Justiție
Regulile UEFA şi FIFA care interzic cluburilor să se alăture unor competiţii separate, precum SuperLiga Europeană (ESL), sunt ilegale, a decis, joi, Curtea Europeană de Justiţie, potrivit BBC. A22 Sports, compania care se află în spatele SuperLigii, a salutat verdictul.
„Am câştigat dreptul de a concura. Monopolul UEFA a luat sfârşit. Fotbalul este LIBER", a notat şeful A22 Sports, Bernd Reichart, pe reţelele de socializare.
ESL şi finanţatorii săi au susţinut că UEFA şi FIFA au încălcat legislaţia privind concurenţa prin ameninţarea cu sancţionarea cluburilor şi a jucătorilor care se alătură ligii separate.
O hotărâre de joi a celei mai înalte instanţe europene a fost împotriva organismelor de conducere ale fotbalului.
Într-un raport iniţial publicat în decembrie anul trecut de către CEJ se afirma că normele organismelor europene şi mondiale de conducere a fotbalului erau „compatibile cu legislaţia UE în materie de concurenţă".
Cu toate acestea, verdictul va fi văzut ca o lovitură dată autorităţii UEFA şi FIFA şi modului în care acestea guvernează fotbalul.
În raport se arată că, atunci când noi competiţii sunt „potenţial intrate pe piaţă”, FIFA şi UEFA trebuie să se asigure că puterile lor sunt "transparente, obiective, nediscriminatorii şi proporţionale".
Raportul adaugă: „Cu toate acestea, puterile FIFA şi UEFA nu sunt supuse unor astfel de criterii. Prin urmare, Fifa şi Uefa abuzează de o poziţie dominantă. În plus, având în vedere natura lor arbitrară, normele lor privind aprobarea, controlul şi sancţiunile trebuie considerate restricţii nejustificate ale libertăţii de a furniza servicii. Aceasta nu înseamnă că o competiţie precum proiectul SuperLigii trebuie neapărat aprobată. Curtea nu se pronunţă asupra acestui proiect specific în hotărârea sa."
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989: prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului
După centrala nucleară de la Cernavodă, și centrala Petrom de la Brazi, România, va furniza energie electrică R. Moldova