DOC // SE CAUTĂ ȘEF LA PG: Musca de pe căciula unui candidat la funcția de procuror general
Unul dintre candidații la funcția de procuror general ar fi fost coparticipant la controversatul transfer al dosarului „Karamalak” în Federația Rusă.
Este vorba despre avocatul Gheorghe Malic, care deținea la acea vreme funcția de șef al Direcției Generale Urmărire Penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (DGUP). Aflați în căutarea unor „altfel de CV-uri” decât cele publicate pe site-ul Ministerului Justiției, reporterii noștri au dat de aceste detalii... în sentința de condamnare a fostului prim-viceprocuror general, Andrei Pântea.
CITIȚI și Numele celor PATRU pretendenți la funcția de procuror general care NU au fost admiși la concursul de la MJ: În cursă rămân câte șapte avocați și actuali angajați ai Procuraturii
Potrivit documentului, în cadrul perchezițiilor la domiciliul lui Pântea au fost găsite două scrisori de însoțire semnate de către Gheorghe Malic în privința strămutării cauzei „Karamalak” la Moscova și trimise Procuraturii Generale (13.03.2013). La rândul ei, Procuratura Generală, în frunte cu Andrei Pântea, a efectuat transferul dosarului în Federația Rusă, iar interlopul „Bulgaru” a scăpat, astfel, de justiția moldovenească.
Altfel spus, Malic ar fi agreat tacit acel transfer controversat, apoi s-a conformat și a executat procedura fără a depune un minim efort ca să-l convingă pe amicul său, Andrei Pântea, să nu facă acest lucru.
Fostul procuror general interimar Andrei Pântea a fost condamnat, în 2017, la doi ani de închisoare și lipsit de dreptul de a mai ocupa funcții publice timp de 3 ani. El însă a scăpat de pedeapsă, întrucât a fost amnistiat „cu ocazia a 25 de ani de independență”.
Curios este faptul că, în 2016, când Pântea era pe banca acuzaților, același Malic îi devenise apărător. Procurorii anticorupție au cerut atunci înlăturarea lui din dosar, având în vedere că fusese citat și în calitate de martor, însă demersul a fost respins de instanță.
CITIȚI și DOC // Lista membrilor Comisiei de la Ministerul Justiției care va selecta candidații la funcția de procuror general
Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Malic a negat faptul că ar fi contribuit la transferarea dosarului „Karamalak” la Moscova, dar a confirmat că a semnat acele scrisori de însoțire, fiindcă „așa era funcția” și „așa era procedura”: „Eu nici nu cunosc acel dosar”.
Gheorghe Malic ne-a mai spus că justiția de la Chișinău nu ar fi constatat faptul că acea cauză penală „a fost transferată ilegal în Rusia”, iar dosarul pe numele lui Pântea ar fi fost „o comandă mafiotică”, deși presa scria la acea vreme că Pântea își recunoscuse vina.
Menționăm că Gheorghe Malic a ajuns în atenția publică și datorită amenzii primite în perioada când îi apăra în instanță interesele fostului primar general, Dorin Chirtoacă.
Tot Malic a fost cel care a sărit deseori în apărarea diferitor persoane publice aflate în conflict cu legea, cum ar fi Chiril Lucinschi, condamnat pentru acțiuni de corupție, fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat pentru trădare de patrie, sau Gheorghe Petic, acuzat de viol.
Redacția Ziarului NAȚIONAL va reveni și cu alte informații, care merită atenția publicului, despre toți candidații ce pretind la funcția de procuror general al R. Moldova.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor