Se așteaptă o CONFRUNTARE între PSRM și PD. Motivul care ar putea declanșa RĂZBOIUL politic între cele două tabere
„Introducerea turul doi în circumscripție ar putea fi acel declanșator care să pună începutul războiul politic pe bune între aceste două mari tabere pe care le avem acum în politica R. Moldova.Din start era stranie această cedare pe care o făcuseră democrații în favoarea socialiștilor atunci când s-a adoptat legea privind sistemul electoral mixt”, consideră jurnalistul Igor Volnițchi.
Sursa citată a explica de ce actuala majoritate parlamentară ar recurge la acest pas, care ar fi în detrimentul Partidului Socialiștilor din R. Moldova.
„Eu cred că aici putem vorbi de două motive. Este o tentativă de a reface relațiile cu Uniunea Europeană, care au fost deteriorate simțitor anume ca urmare a adoptării acestei legi privind sistemul electoral mixt. În doilea rând, să nu trecem cu vederea și acele afirmații care se aud tot mai frecvent că în toamnă ar urmă să înceapă un războiul politic pe bune, pentru că până acum se zice că ar fi fost regizat între președintele Igor Dodon și socialiștii pe de o parte și democrații lui Vlad Plahotniuc pe cealaltă parte”, a spus Volnițchi într-un interviu pentru Europa Liberă.
Acesta admite că socialiștii vor protesta împotriva acestor modificări, dar nu vor putea face nimic. „Ne amintim că acest singur tur în circumscripțiile uninominale a fost una din cele patru condiții ale președintelui Igor Dodon. Dar ce pot face ei? Va fi o situație similară ca și cu alegerea președintelui Timofti. Atunci socialiștii au insistat că uite au fost trași pe sfoară și ei își retrag votul. Lor li s-a spus că nu există o asemenea procedură legislativă de retragere a votului”.
În același context, Volnițchi spune că socialiștii nici măcar nu vor putea să-și retragă proiectul privind sistemul mixt.
„Era acest risc înainte de votarea în lectura a doua. Atunci conform regulamentului Parlamentului, din câte îmi amintesc eu, există posibilitatea de a retrage un proiect de lege din discuții. Şi în acest caz democrații ar fi fost puși într-o situație foarte delicată. Pentru că neexistând acest proiect de alternativă, cum îl numeau ei, privind votul mixt, ei trebuiau fie să renunțe în genere la problema respectivă, fie să revină la ceea ce se votase în lectura întâi, am în vedere proiectul democraților privind votul uninominal și în lectura a doua să se meargă cu uninominalul.
La etapa în care legea a fost deja adoptată, ea nu mai poate fi retrasă, ea poate fi doar anulată. Adică, socialiștii pot înainta un alt proiect de lege privind anularea sistemului electoral mixt cu argumentul că, uite, au fost trași pe sfoară și nu li s-au îndeplinit condițiile și probabil dacă ar face acest lucru ar găsi susținere oarecare și în rândurile altor partide parlamentare. Nu știu dacă ar fi suficientă, dar cu siguranță s-ar găsi și alte partide care ar susține o asemenea inițiativă”, a conchis jurnalistul.
Acum două zile, și editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, scria că două tururi în circumscripțiile uninominale e și în interesul PD. „Alianța cu PSRM nu îi mai avantajează, ci le creează probleme mari, se transformă într-o piatră de moară la gâtul democraților. „Maurul și-a făcut treaba, maurul trebuie să plece”. Pentru a modifica legea adoptată nu mai e nevoie de voturile socialiștilor, sunt suficiente 51 de voturi de care dispune Plahotniuc. Perfecționarea Codului Electoral ar fi o mișcare tactică reușită și pentru PD. L-ar supăra tare pe Dodon, dar – Hasta la vista! - ar fi salutată de partenerii externi, ca un compromis rezonabil din partea puterii”, scria Negru.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi