05:14:15 19.01.2025
Stiri

Scurgeri de informație despre „războiul clanurilor” izbucnit în cercul apropiat al lui Putin de la Kremlin. Dictatorul rus îi „încaieră“

Actualitate 16.01.2024 09:14 Vizualizări17561 Autor: Ziarul National
Scurgeri de informație despre „războiul clanurilor” izbucnit în cercul apropiat al lui Putin de la Kremlin. Dictatorul rus îi „încaieră“

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi nevoit să se confrunte cu un "război al clanurilor" care mocnește pe coridoarele puterii de la Kremlin, în timp ce este concentrat pe alegerile prezidențiale din martie și încearcă să revitalizeze mlaștina militară a Moscovei din Ucraina.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a remarcat că tensiunile dintre "siloviki" lui Putin - un termen care se referă la veteranii din domeniul serviciilor de informații și de securitate care îl înconjoară de mult timp pe omul forte - sunt din ce în ce mai mult în atenția publicului, pe fondul stresului provocat de războiul din Ucraina.

,,Astfel de lupte între facțiuni au efecte notabile, dar nu determinante pe câmpul de luptă", susține ISW. "Ele pot afecta coeziunea între forțele rusești și demoraliza personalul rus, dar este puțin probabil să ducă la conflicte în masă în rândurile rușilor sau în societate în general".

Tensiunile recente dintre comandamentul militar rus și o formațiune de mercenari sârbi - în care soldatul sârb Dejan Beric, în prezent consilier al echipei lui Putin pentru alegerile prezidențiale, a afirmat că compatrioții săi au fost abuzați de comandanții Forțelor aeropurtate Ruse VDV - vorbesc despre un "război de clan" în curs de dezvoltare în interiorul Rusiei, potrivit contului de Telegram al canalului rusesc Visionary Channel.

,,În loc de un armistițiu preelectoral apos, a izbucnit un război între clanuri", a declarat canalul - pe care ISW îl descrie ca fiind o "sursă politică rusă din interior care discută în mod obișnuit detalii specifice ale schimbărilor de comandă politică și militară rusească".

Plângerile publice ale lui Beric, susține Visionary Channel, fac probabil parte dintr-un atac mai larg al Ministerului rus al Apărării împotriva bloggerilor independenți pro-război, a puternicei Forțe Aeropurtate VDV din Rusia și a șefilor lor din cadrul establishmentului de la Kremlin.

"Sursa a afirmat că apelul lui Beric face parte dintr-un atac de represalii executat în numele facțiunilor respective ale secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, și ale ministrului Apărării, Serghei Șoigu, din cadrul Kremlinului, împotriva facțiunii lui Igor Sechin - "adjunctul de facto" al lui Putin și CEO al companiei petroliere de stat rusești Rosneft", a scris ISW.

Mai exact, canalul Telegram a spus că acțiunile lui Beric ar putea fi menite să-l submineze guvernatorul regiunii Tula Aleksei Diumin — un membru al fracțiunii lui Secin — care servește drept șef al mai multor formațiuni VDV, precum și a comandanțiilor VDV, general-maioulr Vladimir Seliverstov și general colonelul Mihail Teplinski.

"Diumin, Teplinski și Seliverstov au fost implicați anterior în dușmănii cu Ministerul rus al Apărării și s-au afiliat la Grupul Wagner și în opoziție pe față cu ministru Șoigu", notează ISW.

Rețeaua lui Secin, între timp, l-a subminat pe Patrușev, atacându-l pe fiul său - Dimitri Patrușev, care ocupă funcția de ministru rus al agriculturii - în legătură cu recenta penurie de ouă din țară, potrivit canalului Telegram.

Putin îi ,,încaieră"

,,Sursa a lăsat să se înțeleagă că facțiunile încearcă să se discrediteze reciproc în ochii lui Putin pentru a se asigura că își pot asigura noi poziții în cadrul Kremlinului în urma alegerilor prezidențiale", notează ISW.

Putin a cultivat de mult timp o atmosferă competitivă în cadrul cercului său intim, punând diferite facțiuni una împotriva celeilalte, rămânând în mare parte deasupra disputei toxice.

,,Luptele intestine și dinamica facțiunilor în cadrul Kremlinului nu sunt fenomene noi și nu indică prăbușirea iminentă a regimului lui Putin, în special pentru că verticalele de putere reprezintă fundamentul regimului lui Putin", scrie ISW.

,,Putin are o afinitate pentru rotirea oficialilor și a comandanților militari în loc să îi demită în mod categoric pentru a preveni ca o singură persoană să acumuleze prea multă influență politică și pentru a menține sprijinul în rândul facțiunilor concurente".

,,Este puțin probabil ca Putin să schimbe acest sistem și să elimine aceste verticale de putere, deoarece ele servesc drept fundație a guvernării sale", a adăugat think tank-ul.

,,Cu toate acestea, fricțiunile permanente între diferitele facțiuni care joacă roluri în războiul lui Putin în Ucraina pot împiedica procesul de luare a deciziilor în Rusia și pot limita capacitatea Kremlinului de a aduce coerență și eficiență în armata rusă."

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md