SCUMPIREA CARBURANȚILOR // ANRE afirmă că majorarea prețurilor este dictată de piața internațională. Expert independent: „Curios, toți operatorii au stabilit prețuri la fel în aceeași zi”
Majorarea bruscă a prețurilor la benzină și motorină pe piața R. Moldova, până la 17,75 de lei pentru un litru de motorină și de până la peste 20 de lei pentru benzină, este determinată de majorarea prețului la barilul de petrol pe piața internațională, susține unui dintre directorii Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică (ANRE), Ștefan Creangă.
Creangă a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că ANRE nu mai reglementează prețurile de pe piața petrolieră din R. Moldova, acestea fiind „dictate la nivel internațional”. În ultimele zile, prețul la baril a crescut constant, a afirmat Ștefan Creangă.
Întrebat dacă operatorii de pe piața petrolieră au informat ANRE despre scumpirile operate începând cu seara zilei de 15 mai, așa cum prevede legislația, Ștefan Creangă a spus că deocamdată nu au făcut-o, dar aceștia au la dispoziție trei zile pentru a informa instituția.
Chiar dacă ar depista nereguli, ANRE nu are dreptul să intervină decât la sfârșit de an, atunci când analizează rapoartele companiilor petroliere și, dacă rata anuală de rentabilitate depășește 10%, atunci operatorii pot rămâne fără licență.
„Din experiența anterioară, această rată nu a depășit niciodată nivelul de 6-7% anual”, ne-a spus Creangă.
De cealaltă parte, expertul în energetică Victor Parlicov afirmă că nu-l interesează ce se întâmplă pe piața internațională sau cu cursul valutar al R. Moldova.
„Pe mine mă interesează de ce toți operatorii din R. Moldova majorează prețurile în aceeași zi, care sunt aproape la fel”, a declarat Parlicov pentru Ziarul NAȚIONAL, amintind că aceștia au condiții diferite de activitate - unii au stații proprii, alții le închiriază, prețurile sau perioadele de import sunt diferite etc.
Victor Parlicov a observat în Ucraina că, pe o distanță de câteva zeci de kilometri, prețurile la carburanți diferă de la o stație peco la alta cu până la două grivne sau circa un leu. La fel se întâmplă și în România.
„Problema nu este în ceea ce se întâmplă pe piața internațională, fiindcă situația este valabilă pentru toate țările. În România și Ucraina există diferență de tarif, la noi nu. Consumatorii trebuie să aibă alegere, fiindcă, în caz contrar, ei se vor simți tot timpul furați de companiile petroliere. Vreau să văd cum companiile concurează la panou. Chiar dacă vor fi majorări de prețuri, consumatorii vor avea alegere, vor simți cum operatorii luptă pentru ei și atunci și ei nu se vor mai simți furați”, ne-a spus Parlicov.
Expertul a îndemnat Consiliul Concurenței „să se trezească” și să elimine înțelegerile de cartel de pe piața petrolieră a R. Moldova.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania