Sculpturile GUSTOASE de la Soroca! Doamna care transformă fructele şi legumele în artă culinară
Măiestrie // Muzician de meserie, Galina Burduja transformă fructele şi legumele în artă culinară
Odată ajunse în mâinile ei, orice fruct sau legumă devine o adevărată operă de artă în doar câteva secunde. Fluturi din fructe exotice, cozi de păun sau trandafiri din pepeni verzi – sunt doar câteva dintre sculpturile profesoarei de muzică de la o grădiniţă din Soroca, meşterul popular Galina Burduja.
Până acum, profesoara a reuşit să adune în palmaresul său nu doar mulţumiri şi aprecieri, dar şi patru medalii – două de aur şi două de argint de la Campionatul Internaţional Gastronomic ce a avut loc la Chişinău.
Carving-ul din R. Moldova
Arta culinară pe care o mânuieşte cu multă măiestrie Galina Burduja de la Soroca se numeşte „carving”. Deşi este un cuvânt englezesc, îşi are originea de la curţile regale thailandeze. Profesoara este unul dintre puţinii meşteri care a adus această artă în R. Moldova.
De mică, Galina Burduja a iubit arta. A ajutat-o pe mama ei când ţesea covoare, cosea, croşeta sau broda.
,,Consider că tot ce este mai frumos pe lume începe de la părinţi. Dragostea de artă am moștenit-o de la mama mea. Când eram în clasa a IV-a, mi-am cusut singură costumul pentru dansuri, frecventam secţia de dans atunci. Când am crescut mai mare şi am mers la Colegiul pedagogic din Soroca, făceam aplicaţii din paie. Un timp am predat chiar şi aplicaţia decorativă la Colegiul de artă din Soroca. Aşa a vrut soarta ca, atunci când am pierdut ceva drag sufletului, Dumnezeu să-mi deschidă o altă uşă. A venit o cunoştinţă la mine şi mi-a adus în dar o carte cu toate instrucţiunile necesare şi un CD, unde era descris şi arătat în detalii cum se face această artă. Am citit cuvânt cu cuvânt această carte, iar CD-ul l-am privit timp de o săptămână, în fiecare zi. Îl ştiam pe de rost”, îşi aminteşte meşteriţa.
,,Dumnezeu a pus cuţitul în mâna mea”
Şi asta nu era tot. Pentru a realiza asemenea frumuseţe, avea nevoie şi de un set de cuţite. L-a comandat şi pe acela de peste hotarele R. Moldova.
Îi părea o veşnicie până să ajungă să le vadă. ,,Le-am primit. Mi-am făcut curaj şi am început să sculptez în legume. Vă spun sincer… nu am stricat niciun element. Am avut impresia că Dumnezeu a pus cuţitul în mâna mea şi mânuia El, dar nu eu”, îşi aminteşte entuziasmată meşteriţa.
Din hobby, la bani
Este profesoară de muzică şi are în spate o experienţă de peste 30 de ani. Îi plac nespus de mult copiii, pentru că doar ei sunt ,,cei care îi alină sufletul”, dar cum ştim cu toţii ce salariu au profesorii, puţin contribuia la bunăstarea familiei. Aşa că s-a gândit: „De ce să nu câştig un ban şi din această îndeletnicire?”.
Această îndeletnicire a devenit în scurt timp al doilea serviciu al Galinei Burduja. ,,Prima dată am ieşit la o expoziţie de la Centrul Expoziţional ,,Moldexpo”. Făcusem compoziţii din legume şi fructe, dar în timpul cât stăteam acolo sculptam în legume. Într-o zi, a trecut pe acolo directoarea unui restaurant din capitală, a văzut ce făceam eu, i-a plăcut şi m-a invitat să le fac nişte cursuri şi bucătăreselor de la restaurantul ei. Zece zile m-am străduit să le învăţ şi niciuna dintre cele şapte bucătărese nu a însuşit tehnica. Nu le ieșea şi gata. Atunci, directoarea m-a rugat ca, atunci când vor avea nevoie, eu să fiu cea care să-i ajut. Am acceptat, pentru că aveam nevoie de bani. Lucram pentru mai multe restaurante din Chișinău. Trei ani am făcut naveta Soroca-Chişinău, dar și prin alte raioane unde aveam comenzi”, ne spune Galina Burduja.
Ajutată de fiice şi gineri
A avut zeci de comenzi și sute de kilograme de fructe și legume au trecut prin mâinile ei. Au fost momente când avea mai multe comenzi în aceeași zi și trebuia să facă față.
Ca să reuşească, a cerut ajutor şi de la cele două fiice pe care le are. ,,Sigur că le-am învăţat şi pe ele. Şi au deprins meseria bine. Dar să vedeţi ce sculpturi frumoase făceau ginerii… Le reuşea uneori mai bine chiar decât fetelor. Se întâmpla să am câte trei comenzi în aceeaşi zi şi în diferite locaţii. Eu nu reuşeam de una singură şi atunci implicam şi fetele. Fiecare aveam câte o manifestaţie. Eu mă străduiam să fac repejor la mine, după care mergeam la ele să văd cum au făcut”, zâmbeşte sculptorul.
Artă, dar nu din mâna oricui
Este apreciată şi se bucură nespus de mult, pentru că face ceva inedit în R. Moldova.
,,Să faci o asemenea artă, este un dar de la Dumnezeu şi nu îi reușeşte oricui. Trebuie să ai nu doar dorinţă, dar şi răbdare. Am fost invitată de Camera de Comerţ, unde am făcut lecţii de carving cu amatori sau chiar bucătari din diferite restaurante din republică. În plus, de fiecare dată când organizez o masă gen fourchette în restaurante, învăţ şi bucătarii de acolo. Mulţi vor, dar nu toţi reuşesc să înveţe”, mai spune Galina Burduja.
Chiar dacă din mâinile ei ies ,,minuni”, meşteriţa ne spune că mereu are câte ceva de învăţat.
Uneori îi este greu, se întâmplă să-i amorţească şi mâinile de la atâta muncă, dar nu renunţă, pentru că ,,se regăsește în această artă”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”