SCRUTIN viciat de corupție în Găgăuzia: 11 bănuiți și 50 de persoane care au „votat”, deși nu se aflau pe teritoriul R. Moldova în ziua alegerilor
Procurorii anticorupție au identificat, până în acest moment, 50 de persoane care figurează că au votat la alegerile din luna mai curent pentru bașcanul Găgăuziei, dar care nu se aflau în ziua votului pe teritoriul R. Moldova.
Descoperirea a fost făcută după ce, pe 16 mai 2023, oamenii legii au ridicat de la Judecătoria Comrat, sediul Comrat, listele electorale, care au fost examinate cu participarea membrilor Comisii Electorală Centrală (CEC) UTA Găgăuzia.
„Fiind examinate listele, până la momentul actual au fost stabilite aproximativ 50 de persoane care figurează ca alegători, deși aceștia nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova în perioada scrutinului electoral. În continuare, sunt efectuate acțiuni de urmărire penală, inclusiv, examinarea obiectelor ridicate în cadrul perchezițiilor (telefoane mobile, tehnică de calcul, înscrisuri etc.). Până la momentul actual, au fost recunoscute în calitate de bănuit 11 persoane”, arată Procuratura Anticorupție într-un comunicat de presă.
Cauza penală privind finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor în cadrul campaniei electorale de alegerea a candidatului la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia a fost pornită pe pe 27 aprilie 2023 de Centrului Național Anticorupție (CNA), în baza materialelor Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General al Poliției.
În cadrul urmăririi penale au fost efectuate percheziții la mai multe persoane, fiind depistate și ridicate mijloace materiale de probă cum ar fi: înscrisuri de ciornă ce vizează cheltuieli de transportare a alegătorilor; înscrisuri de ciornă ce vizează oferirea de produse alimentare; tehnică de calcul; liste ale persoanelor care ar fi fost remunerate; mijloace bănești ș.a.
Dacă vor fi găsiți vinovate, persoanele implicate riscă amenzi de până la 92 500 de lei sau închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani. De asemenea, vinovații vor fi privați de dreptul de a ocupa anumite funcții legate de activitatea politică.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România