12:33:57 25.11.2024
Stiri

SCRISOARE DESCHISĂ adresată domnului Donald Tusk, președintele PPE: Ajutați-ne să evadăm din această perioadă „plină de haos şi de polarizare”

Actualitate 18.06.2020 13:51 Vizualizări3968 Autor: Ziarul National
SCRISOARE DESCHISĂ adresată domnului Donald Tusk, președintele PPE: Ajutați-ne să evadăm din această perioadă „plină de haos şi de polarizare”


Am decis să recurg la un gen jurnalistic care azi nu mai este la modă, cel puțin la noi acasă. Simt, însă, că anume în acest stil de publicistică voi izbuti să transmit un mesaj pe cât de laconic, pe atât de comprehensibil.

Am intuit și am așteptat poziția președintelui Partidului Popular European (PPE) în contextul lamentărilor de la Chișinău, generate de dezbaterile opoziției parlamentare vizavi de oportunitatea/inoportunitatea demiterii Guvernului condus de ex-consilierul prezidențial Ion Chicu. Se întâmplă că anume partidele care fac parte din marea familie a popular-europenilor au opinii contradictorii pe acest subiect.

Postarea Dvs. de ieri, pe Twitter, ne-a oferit un răspuns franc la întrebarea, deloc retorică, „care o fi copilul răsfățat al popular - europenilor de la Bruxelles?”. Odată ce ați punctat că alegerile parlamentare anticipate în Republica Moldova ar fi „Dexametazona” pentru „coronavirusul” ajuns în „plămânii” politicului moldovenesc, ne-ați demonstrat cine este „răsfățat/ul/a” de la Chișinău.

Totuși, de pe loc, lucrurile se arată altfel decât văzute din metropole europene. Adevărat că acest Parlament nu mai reprezintă alegătorul, că prin „traseismul politic”, utilizat ca „un atribut” al puterii de la Chișinău, în pofida declarațiilor PR-iste frumoase, demult se rezolvă, cvasi-democratic, tot în sistemul politic moldovenesc.

Dacă e să ne pliem pe această logică, teoretic agreată, și să ne axam pe istoria recentă a parlamentarismului moldovenesc, atunci forul legislativ de la Chișinău trebuia dizolvat și anunțate alegeri parlamentare anticipate și în decembrie 2015, când 14 deputați din fracțiunea PSRM au abandonat partidul care le-a asigurat mandatul, formând alături de PDM (partid rival atunci) așa-numita platformă social-democrată.

Trebuie să cunoașteți că, dacă nu era acest „traseism”, egal cu abstractizarea votului popular, ar fi fost imposibilă alegerea președintelui R. Moldova, ar fi imposibilă votarea unor guverne etc. Cum ar spune poetul Minulescu – „e vechi păcatul”.

CITIȚI și Ezitarea Maiei Sandu de a demite Guvernul Chicu ar putea s-o COSTE scump. Nicolae Negru: „Prezidențialele organizate de Chicu îl vor favoriza pe Dodon, iar lidera PAS poate pierde o parte din alegătorii dezamăgiți de „manevra” ei nesinceră”

Menținerea cu orice preț a actualului guvern este o povară grea pentru cetățenii Republicii Moldova. Acest lucru l-a recunoscut (cine a înțeles) în declarația sa de astăzi chiar președintele Dodon, arătându-și disponibilitatea de a accepta o altă formulă guvernamentală. E clar. E simplu.

„Să nu punem toate ouăle într-un coș”, spune o vorbă din popor. Ar fi profund eronat să amestecăm opțiunea schimbării guvernului cu sincronizarea celor două scrutine – prezidențial și parlamentar. R. Moldova are nevoie de o guvernare inteligentă astăzi, acum. Asta pentru că suntem campionii Europei la gradul de infectare zilnică cu noul coronavirus, că rămânem un popor fără de medici, că aceștia din urmă sunt extenuați, spre deosebire de miniștrii care fac videoconferințe din birouri cu aer condiționat!

Asta pentru că la cimitirul de pe str. Doina din Chișinău, cel mai mare din Europa, în debutul pandemiei au fost săpate 1 500 de gropi. Și încetul cu încetul nu mai rămân pustii. Dacă nu se schimbă guvernarea, după prezidențiale mai puțini vor asculta „Rapsodia” lui George Enescu și mai puțini vor urca la volanul automobilului „Dacia”, automobil pe care îl conduce și feciorul Dvs. Nu e un obstacol – vă zic ca politolog, care l-am citit și pe Duverger, și pe Weber, și pe McNair, dacă guvernul anticriză va fi votat de deputați cu background obscur, fără a aștepta alegeri sincronizate.

Până la urmă, după cum spunea Mircea Eliade, așa cum l-ați citat, aflându-vă la București, pe 19 decembrie 2019, impresionând românii de pretutindeni: „Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric”.

Și, ca să închei pe o notă optimistă și în stilul retoricii excelente pe care o abordați, îl invoc și pe Nichita Stănescu, pe care, de asemenea, l-ați citat la ceremonia de la București: „Se apropie viitorul, se aude, se vede…”.

Ajutați-ne, atunci, domnule președinte al PPE, să-l apropiem mai rapid și să evadăm din această perioadă „plină de haos şi de polarizare”. Să ajungem și noi, ca toți cetățenii Europei, să avem un stat de drept și o conștiință civică curată.

Cu gânduri senine, Aurelia-Peru Balan, doctor habilitat în științe politice

18.06.2020

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md