Scrisoare deschisă a producătorilor de bere către prim-ministrul R. Moldova P. Filip
Stimate Domnule Prim-ministru!
Dorim să atragem atenția Dumneavoastră referitor la o inițiativă recentă de majorare a accizului la bere, făcută publică prin intermediul proiectului Politicii Bugetar-Fiscale 2016, recent lansat pentru discuții publice.
După ce proiectul a fost tăinuit o perioadă îndelungată de timp și prezentat acum pentru discuții urgente, descoperim că acesta presupune o creștere a accizului la bere de mai bine de 2 ori până la o cotă de 5 lei. În mod normal și în conformitate cu Cadrul bugetar fiscal pe termen mediu, acciza urmând să crească raportat la rata inflației, adică cu 10,5% și urmând să constituie 2,38 de lei. Anume de această creștere s-au bucurat celelalte tipuri de alcool, cu excepția berii. Niciun fel de calcule sau argumente nu sunt aduse ca explicație, ceea ce ne face să credem că cifra este una arbitrară, iar modul în care ne este impusă este discriminatoriu și urmărește distrugerea industriei locale de bere.
O cotă a accizului în mărime de 5 lei nu este doar una samavolnică, ci și una periculoasă pentru economie în general. Dacă cineva, din naivitate, consideră că o dublare a accizului la bere va dubla veniturile la buget - greșește, pentru că efectul va fi exact invers.
Republica Moldova are la momentul actual un consum de bere per cap de locuitor sub media europeană și acesta este în continuă scădere. O dublare a accizului va accelera și mai mult scăderea pieței până la înjumătățirea acesteia, iar în paralel, la scăderea acumulărilor nu doar din accize, ci și din contul altor taxe și impozite.
În toți acești ani, berarii și-au dezvoltat afacerile cinstit și pe cont propriu. Nu am solicitat ajutor de la stat, subvenții sau scutiri. Am investit bani privați locali și străini în modernizarea tehnologiilor, creșterea calității și pregătirea personalului. Am fost onești cu statul, plătind taxele și impozitele aferente. Am reușit să construim un sector viabil, dar intervenții subminante de genul accizului de 5 lei sunt în stare să pericliteze sustenabilitatea industriei de bere.
Stimate Domnule Prim-ministru, un sector, care doar în ultimii 5 ani a contribuit la buget cu circa 2 mlrd. de lei și care a creat mai mult de 1 000 de locuri directe de muncă și peste 2 000 de locuri de muncă în sectoarele conexe, nu credem că merită un asemenea tratament.
Calculele noastre recente arată că acceptarea unui acciz ieșit din logica generală va duce iminent spre reconsiderarea afacerilor noastre, iar în perspectiva câtorva ani putem să ne așteptăm la dispariția totală a producției locale de bere.
„Beermaster”, Bălți, Director General Dumitru Guțu
„Bere Unitanc”, Cahul, Director General Valeriu Cemîrtan
„Cahul Pan”, Cahul, Director General Ion Cușpita
„Cogîlnic, Cimișlia”, director General Anatol Demcenco
„Diaconu Prod”, Costești, Ialoveni, Director General Alexei Diaconu
„Dolce Vea”, Puhoi, Anenii Noi, Director General Valeria Spiridon
„Efes Moldova”, Chișinău, Director General Gokce Yanasmayan
„Kellers”, Budești, Director General Mihai Leșan
„Rivex”, Grătiești, Director General Mina Nartea
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare