Scriitorul Vladimir Beșleagă a împlinit 93 de ani: „Un mare talent al neamului nostru, un om care, pe durata carierei sale, a dat dovadă de curaj, generozitate, simplitate”
Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește joi, 25 iulie, 93 de ani.
„Scriitorul Vladimir Beșleagă este un mare talent al neamului nostru, un om care, pe durata carierei sale, a dat dovadă de curaj, generozitate, simplitate. Maestre, la muți ani și multă, multă inspirație”, l-a felicitat astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu, în debutul ședinței în plen a Parlamentului.
CITIȚI și FOTO // Vladimir Beșleagă, protagonistul documentarului „ZBOR”, lansat în ziua în care a împlinit 91 de ani: „Memoria e ca și nemurirea. Eu niciodată nu m-am considerat scriitor, dar un cititor, un martor al unui timp martir”
„Toate trec, toate se uită, dar contează ce rămâne. Memoria e aproape ca și nemurirea. Niciodată nu m-am considerat scriitor, dar cititor, martor al unor evenimente. Am fost martor al unui timp martir și așa aș vrea să rămân”, a declarat anterior public maestrul Beșleagă.
Vladimir Beșleagă, care a fost și deputat în primul Parlament al R. Moldova, s-a născut pe 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol din Transnistria.
După studiile universitare, a lucrat asupra unei teze despre proza lui Liviu Rebreanu, dar a abandona proiectul științific din cauza cenzurii comuniste. După câțiva ani de gazetărie, s-a consacrat muncii literare.
Operă literară
Literatură pentru copii
1956 -- Zbânțuilă, Chișinău;
1959 -- Vacanța mea, Chișinău;
1962 -- Buftea, Chișinău;
1963 -- Gălușca lui Ilușca, Chișinău;
1963 -- La fântâna Leahului, Chișinău;
1964 -- Vrei să zbori la lună?, Chișinău;
Romane
1966 -- Zbor frânt;
1976 -- Acasă;
1976 -- Isai, Chișinău;
1979 -- Ignat și Ana
1979 -- Durere
1981 - Durere
1985 - Sânge pe zăpadă, (primul roman din trilogia despre Miron Costin);
1990 - Cumplite vremi, (volumul al doilea al aceleiași trilogii);
1988 - Viața și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine, (poem tragic scris între 1969-1970), Chișinău;
1993 -- Nepotul, Chișinău.
Alte cărți
1981 -- Suflul vremii, Chișinău;
1992 -- Pădurea albastră. Cel de-al treilea dacă ar fi fost acolo ... , Chișinău;
Traduceri
1967 - D. Mamed-Kuli-Zade, Cutia poștală, Chișinău;
1970 - K. Fedin, Orașe și ani, Chișinău;
1970 - Longos, Dafnis și Hloe, Chișinău;
1972 - Harriet Beecher Stowe, Coliba unchiului Tom, Chișinău;
1976 - Erasmus, Lauda prostiei, Chișinău.
Trimiterile poștale și mărfurile expediate din Ucraina, verificate mai minuțios în R. Moldova, după bomba depistată la aeroport într-o mașinuță
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați