Scriitor american despre Donald Trump: Un ignorant, capabil să facă pagube colosale SUA
Scriitorul american Philip Roth îl numeşte pe Donald Trump ignorant, capabil să facă pagube colosale Statelor Unite, în timp ce Richard Nixon şi George W. Bush par inofensivi, prin comparaţie. El mai spune că vocabularul preşedintelui Statelor Unite este unul redus, la fel şi capacitatea sa de a sesiza nuanţe ori subtilităţi.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Philip Roth face trimitere la e-mailurile schimbate cu redacţia The New Yorker.
Democrat declarat, autorul afirmă: „Mi s-a părut foarte tulburător să fii cetăţean în timpul mandatelor lui Richard Nixon şi George W. Bush, dar nimic din ce am văzut ca limitare a caracterelor ori inteligenţei lor nu se compară cu secătuirea de umanitate a lui Trump. Este neştiutor într-ale guvernului, istoriei, ştiinţei, filosofiei, artei, incapabil să exprime sau să recunoască subtilitatea ori nuanţa, fără urmă de decență”.
„Face uz de un vocabular de 77 de cuvinte, care ar trebui numit mai degrabă Jerkish (prostească) decât English (engleză)”, a mai afirmat el.
Scrisorile electronice transmise de scriitorul în vârstă de 83 de ani au venit ca răspuns la paralele făcute între victoria lui Trump în cursa pentru Casa Albă şi romanul „Complotul împotriva Americii/ The Plot Against America” (2004), scris de Roth, în care Charles Lindbergh preia funcţia de preşedinte.
Philip Roth insistă că nu a visat vreodată că un roman va fi un semnal de alarmă cu privire la ridicarea la putere a unei figuri precum Trump. „Nu este vorba despre personajul Trump - genul imobiliar, capitalistul dur - care întrece imaginaţia. Este vorba despre Trump ca preşedinte al Statelor Unite”.
„Romanul meu nu a fost scris ca un avertisment. Am vrut doar să îmi imaginez cum ar fi fost pentru o familie de evrei ca a mea, într-o comunitate evreiască precum Newark, să trăiască la finalul celui mai anti-semistist deceniu din istoria lumii”.
Ceva de mai rău de atât, spune Roth, este doar o catastrofă nucleară.
Philip Roth, născut pe 19 martie 1933, în Newark (New Jersey), a debutat cu nuvela „Goodbye, Columbus”, publicată în 1959 şi premiată cu Naţional Book Award pentru ficţiune. Recunoaşterea internaţională a venit odată cu romanul „Portnoy's Complaint” (1969).
Premiat, în 1997, cu Pulitzer pentru „Pastorala americană”, el a primit, un an mai târziu, la Casa Albă, Naţional Medal of Arts, iar în 2002, Gold Medal în Fiction, cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane, conferită anterior, unora că John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow.
Philip Roth a primit de două ori Naţional Book Award şi Naţional Book Critics Circle Award şi de trei ori PEN/Faulkner Award. În 2005, „Complotul împotriva Americii” a primit premiul Societăţii Istoricilor Americani pentru „un roman istoric excepţional care abordează un subiect american” şi a fost declarată cea mai bună carte a anului de New York Times, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek şi multe altele.
În Marea Britanie, „Complotul împotriva Americii” a fost distins cu W.H. Smith Award pentru cea mai bună carte a anului, făcând din Roth primul autor dublu laureat din istoria acestui premiu. În acelaşi an, Roth a devenit al treilea autor american în viaţă a cărui operă a fost publicată într-o ediţie completă de Library of America.
În 2011, i-a fost decernat, la Casa Albă, Naţional Humanities Medal şi a primit cel de-al patrulea Man Booker Internaţional Prize.
Sursa: ziare.com
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski