SCREENING // Prim-viceguvernatorul BNM, la Bruxelles: „Integrarea în SEPA reprezintă un pas primordial în direcția creșterii competitivității economice a R. Moldova și alinierii la ecosistemul financiar european”
Libera circulație a capitalului și a plăților, sistemele de plăți, dar și prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, domenii de competență ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), au fost subiectele discutate în cadrul Reuniunii de screening bilateral, care a avut loc pe 16 decembrie curent, la Bruxelles.
Raportând progresul Republicii Moldova la Capitolul „Libera circulație a capitalului”, prim-viceguvernatorul, Vladimir Munteanu, a abordat și subiectul aderării Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA).
„Aderarea țării noastre la acest ecosistem ar aduce avantaje și beneficii financiare tangibile atât instituțiilor financiare, cât și utilizatorilor finali - persoane fizice și juridice. Prin reducerea costurilor de tranzacționare și simplificarea plăților transfrontaliere, integrarea în SEPA reprezintă un pas primordial în direcția creșterii competitivității economice a Moldovei și a promovării unei alinieri mai consolidate la ecosistemul financiar european”, a subliniat Vladimir Munteanu.
Un alt subiect a vizat sistemul de plăți instant MIA, lansat de BNM în luna martie 2024 pentru persoane fizice, iar din luna iulie – și pentru persoane juridice. Potrivit datelor prezentate la Reuniune, la sfârșitul lunii noiembrie 2024, sistemul MIA era utilizat de peste 400 000 de persoane fizice și peste 750 de comercianți - o creștere de aproximativ 30% pentru persoane fizice și de aproximativ patru ori mai mare pentru comercianți în comparație cu septembrie 2024.
Menționăm că delegația Republicii Moldova la Bruxelles a fost condusă de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
Capitolul 4 „Libera circulație a capitalului” face parte din Clusterul nr. 2 „Piața internă” și constituie unul dintre cele 33 de capitole care acoperă domenii-cheie de politică ale UE, pe care Republica Moldova le negociază la etapa de aderare.
Agricultorii anunță proteste pentru zilele de miercuri și joi: Cele cinci revendicări înaintate autorităților pentru a nu trece la „proteste masive politice”
Institutul de Studii Financiare, fondat de ASF, și-a început activitatea și la Chișinău. Specialiștii de pe piața financiară a R. Moldova vor avea parte de instruiri
DOC // CSJ a respins cererea privind revizuirea dosarului pe numele lui Vlad Filat: „Violarea constatată de CtEDO se referă la publicitatea procesului și nu vizează erori sau deficiențe procedurale”. Un judecător a avut opinie separată