SCOP // Ministerul Sănătății vrea să reducă, până în 2030, cu 10% numărul cazurilor de atac vascular cerebral: 13 centre de AVC, deschise într-un an în cadrul spitalelor raionale și dotate cu echipamente de ultimă generație


Ministerul Sănătății și-a propus să reducă, până în anul 2030, cu 10% numărul cazurilor de atac vascular cerebral (AVC) și să trateze cel puțin 90% dintre pacienții care ajung într-un centru de tratament.
Anunțul a fost făcut astăzi de conducerea Ministerului Sănătății în cadrul evenimentului de lansare a unei campanii naționale menite să ajute populația să recunoască semnele timpurii ale AVC-ului, în contextul Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral, marcată anual pe 29 octombrie.
Menționăm că, începând cu anul 2023, au fost investite peste 200 de milioane de lei pentru a deschide 13 centre de AVC în cadrul spitalelor raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hâncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat, la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” și la Institutul de Medicină Urgentă.
Centrele primare au fost dotate cu șapte tomografe computerizate, cu opt aparate Doppler, precum și cu câte 13 aparate de telemedicină, EEG, INR express și aparate pentru detectarea venelor.
Potrivit Ministrului Sănătății, aceste centre au contribuit la reducerea de mai bine de două ori a timpului mediu de la apariția simptomelor până la internare sau de la 905 minute în 2023 la 423 de minute în 2024.
Totodată, dacă în anul 2023 au fost efectuate 64 de proceduri de tromboliză intravenoasă în spitalele raionale Cahul, Orhei, Edineț, Bălți, Comrat și în Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, odată cu deschiderea centrelor primare de AVC, în perioada ianuarie - septembrie 2024, au fost înregistrate 226 de trombolize. În premieră, în anul curent, în centrele de AVC din Florești, Căușeni, Hâncești și Soroca a fost făcută procedura de tromboliză intravenoasă.
În aceeași perioadă, la Institutul de Medicină Urgentă și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” au fost efectuate 62 de trombextracții cu transfer din centrele primare, ceea ce reprezintă 30% din numărul total sau 210.
Un alt succes raportat de autoritățile din domeniul sănătății este că rata de deces prin accidente vasculare cerebrale a constituit 17,4% în anul 2023, iar în 2024 a scăzut la 15%.
Menționăm că accidentul vascular cerebral este o urgență medicală care afectează anual aproximativ 8 000 de persoane în Republica Moldova, dintre care 13% sunt de vârstă activă.













































































