Școlile din raionul Orhei rămân DESCHISE, deși la nivel NAȚIONAL s-a decis trecerea la învățământul ONLINE. Orheiul NU se supune autorităților publice centrale și va permite organizarea NUNȚILOR, botezurilor, meselor de pomenire și festive
Comisia Extraordinară de Sănătate Publică (CESP) a raionului Orhei a decis ca elevii din raion să-și continue orele cu prezența fizică, deși la nivel național s-a hotărât să se treacă la învățământul online pentru următoarele două săptămâni, în contextul creșterii fulminante a numărului de infectări cu varianta Omicron a COVID-19. Totodată, autoritățile publice centrale din Orhei au decis să permită desfășurarea mai multor activități interzise la nivel național, precum nunți, cumătrii, mese de pomenire etc.
Comisia terutorială s-a întrunit în ședință pe 21 ianuarie 2022 și a audiat rapoartele specialiștilor din cadrul Centrului de Sănătate Publică Orhei, ale Spitalului Raional și reprezentanților Centrelor Medicilor de Familie și ai Direcției Generale Educație.
Astfel, membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a raionului Orhei au decis să vină cu unele modificări ajustate la situația epidemiologică din raza raionului Orhei prin care, spre deosebire de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), au permis desfășurarea mai multor activități, inclusiv a instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor. Totuși, în instituțiile de învățământ în care se constată cel puțin un caz de infectare cu COVID-19, clasele respective vor fi închise pentru perioadă de carantină de 14 zile, cu trecere la învățare online.
CITIȚI și VIDEO // Școlile și universitățile din R. Moldova trec la învățământul ONLINE din 24 ianuarie: Există riscul să nu mai fie locuri libere în SPITALE
De asemenea, la Orhei este permisă desfășurarea întrunirilor științifice, conferințelor, seminarelor, reuniunilor sau altor evenimente profesionale similare cu prezența fizică, respectând toate normele anti-COVID în vigoare.
În același context, Comisia a permis următoarele tipuri de activități: organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive); activitatea zonelor de agrement și parcurilor de distracție, întrunirile publice cu respectarea tuturor normelor anti-pandemice.
Potrivit președintelui Raionului Orhei, Dinu Țurcanu, în cazul agravării situației epidemiologice, CESP a raionului Orhei va fi convocată în regim de urgență pentru a veni cu noi propuneri de măsuri menite să oprească răspândirea virusului, iar în cazul în care riscurile de infectare se vor diminua, Comisia va revedea restricțiile impuse cu propunerea de a renunța treptat la acestea.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei