Școli eficientizate din punct de vedere energetic și rețele de apă și canalizare, construite cu sprijinul financiar al UE în satele și orașele din R. Moldova: Investiții de peste 36,5 milioane de euro în ultimii șapte ani
Uniunea Europeană (UE) a investit în ultimii șapte ani 36,5 de milioane de euro în proiecte de renovare a școlilor sau de construire a rețelelor de apă și canalizare, implementate în 18 localități din Republica Moldova.
Astfel, prin intermediul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și de eficiență energetică în clădirile publice”, opt instituții de învățământ din raioanele Dubăsari, Strășeni, Ungheni, Șoldănești, Basarabeasca, Bălți sau Sângerei au fost renovate și eficientizate din punct de vedere energetic, iar mai mulți locuitori din raioanele Călărași, Drochia, Fălești sau Edineț au acum acces la servicii de apă și canalizare.
Potrivit datelor Delegației UE la Chișinău, peste 5 mii de elevi și angajați din cele opt școli se bucură acum condiții mai bune, după ce au fost investiți aproximativ 15 milioane de euro în lucrări de reparație. La instituțiile beneficiare au fost reparate acoperișurile, izolați termic pereții clădirilor, înlocuite geamurile, schimbate sistemele de încălzire și ventilare, precum și renovate toaletele.
Pe lângă transformarea școlilor în spații moderne și confortabile, proiectul a contribuit la reducerea semnificativă, cu 59%, a consumului de energie și cu 57% a emisiilor de CO2.
Totodată, în cadrul proiectului a fost dezvoltată infrastructura de aprovizionare cu apă și canalizare în zece localități cu peste 100 de mii de locuitori din șase raioane ale R. Moldova, inclusiv în orașele Edineț, Drochia și Fălești.
Investițiile în modernizarea rețelelor de apă și canalizare au atins suma de 21 de milioane de euro, bani care au asigurat renovarea a 200 de km de rețea de aprovizionare cu apă și construcția a 30 de km de rețea de canalizare. Lucrările au inclus și renovarea sistemului de aprovizionare cu apă, instalarea rezervoarelor de apă, îmbunătățirea calității apei potabile și modernizarea rețelei de canalizare.
Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană în perioada 2017 - 2024, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România