00:31:09 23.11.2024
Stiri

Școala fără profesori

Important 01.09.2013 10:16 Vizualizări4604 Autor: Ziarul National


Școala fără profesori
Deficit: În instituțiile de învățământ general nu ajung peste 1 000 de profesori. Totodată, fiecare al cincilea pedagog din R. Moldova este pensionar

Polina Cupcea

Deși 1 septembrie bate la ușă, anul de învățământ s-ar putea începe în unele școli în lipsa profesorilor. Ministerul Educației (ME) anunță o insuficiență de o mie de specialiști, în timp ce 2 000 de tineri au absolvit în acest an instituţiile de învăţământ superior cu profil pedagogic. Doar 800 dintre aceștia vor merge în fața elevilor să le predea. Dacă locurile vacante nu vor fi suplinite de noi cadre didactice, atunci se va apela la profesorii pensionari sau unii vor preda câte două sau trei discipline.

Potrivit ME, școlile din republică ar mai avea nevoie, pentru anul de studii 2013-2014, de încă 1 054 de cadre didactice. Peste 120 de profesori-lipsă sunt cei de matematică, iar aproape 100 de profesori - de educaţie fizică. Cea mai mare criză de cadre didactice se înregistrează la Chișinău și în raioanele Hânceşti, Cimişlia și  Strășeni.

„Mai trebuie un profesor de matematică, dar nu-l vom avea”

În raionul Hâncești este nevoie de 63 de profesori, însă doar opt tineri specialiști au depus cerere de angajare. În Liceul Teoretic „S. Andreev” din satul Cioara predau cinci pensionari și numai la disciplina limba română, de la 1 septembrie, copiii vor avea un nou pedagog. „Ar mai fi nevoie de un specialist la matematică, fiindcă dintre cei doi care predau acest obiect unul este pensionar, iar al doilea este angajat prin cumul și vine trei zile pe săptămână. Anul acesta, tineri învățători la acest obiect nu au venit, așa că o să apelăm la profesorul din satul vecin”, explică directoarea liceului, Galina Gherelea.

Conform datelor ME, în prezent, peste 60% din cei 120 de mii de angajaţi în  învăţământul primar şi secundar general au o vechime în muncă de peste 18 ani. Un pedagog din cinci a ajuns la vârsta de pensionare.

„Mi-au refuzat cererea de concediere”

Nina Bordeianu din satul Cioara predă matematica de 39 de ani. Deși este pensionară, directoarea școlii a chemat-o înapoi la ore. „Am depus cerere de concediere, dar mi-au refuzat-o și voi fi nevoită să lucrez și anul acesta. Nu pot să-i las pe liceeni, mai ales pe cei dintr-a XII-a. E dificil, tinerii nu vor să vină în sate”, menționează Bordeianu.

Însă, ca să facă față lipsei cadrelor didactice la anumite obiecte, unii profesori se reprofilează și la alte discipline. Astfel, sunt situații în care un învățător predă câteva materii. Este și cazul Ecaterinei Donca, profesoară la liceul teoretic din satul Cărpineni, același raion.

Trei discipline

„Predau trei obiecte: educația fizică, geografia și educația pentru sănătate. Am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Biologie. În anul 2008 am mai terminat și Facultatea de Geografie prin corespondență, fiindcă deja era clar că profesori tineri nu vor veni și nu va avea cine să predea acest obiect”, conchide dna Donca.

ME susţine că 800 de locuri vor fi acoperite de către tinerii specialişti. Pentru a-i motiva pe proaspeții profesori să lucreze în sate, Guvernul le acordă indemnizaţii unice de până la 30 de mii de lei, locuinţe gratuite sau bani pentru închirierea acestora. Însă tinerii nu vor să lucreze în domeniul educaţiei, pentru că, spun ei, salariile sunt prea mici.

Mulți absolvă universitățile, puțini se angajează

„Ne punem și noi întrebarea de ce atât de mulți studenți în domeniul pedagogiei absolvă universitățile, dar foarte puțini pun piciorul în sălile de clasă și asta chiar dacă ME a creat condiții pentru cei care vin la țară”, adaugă Galina Gherelea.

„Avem o situaţie în care în anumite instituţii unde doresc să meargă tinerii specialişti, de obicei, în spaţiul urban, nu prea sunt locuri vacante. Şi avem situaţii în spaţiul rural, unde este mare nevoie de cadre didactice şi acolo nu vrea să meargă tineretul. E o problemă mai complexă. Anul acesta o rezolvăm ca de obicei, mai păstrăm oameni în sistem, de vârstă pensionară, care nu neapărat este o problemă”, a comunicat, anterior, într-un interviu pentru „Europa Liberă” ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

Unicul profesor nou bate în retragere

Aliona Cibotaru, noua profesoară de limba română a liceului din satul Cioara, încă nu a semnat contractul de angajare, deoarece anumite condiții îi displac. „Am fost un pic leneșă și nu am căutat în oraș un loc de muncă, dar nu știu dacă vreau să mă angajez în sat. Bat în retragere, deoarece nu sunt de acord cu anumite clauze. Adică eu, dacă am învățat la buget, sunt obligată să lucrez trei ani în sat, unde mai primesc și 30 000 de lei, dar nu vreau atâta timp. Dacă voi dori să plec peste un an, atunci voi fi nevoită să întorc suma de bani din această indemnizație. Nu e corect. Așa că mai văd dacă vin sau nu la 1 septembrie în satul Cioara”, spune tânăra profesoară.

Și educatori lipsesc

Instituţiile de învăţământ din R. Moldova mai au nevoie și de 219 educatori, arată datele ME. „La grădiniţele de copii din Chişinău înainte de noul an de studii nu ajung circa 100 de educatoare. Încă o problemă este lipsa asistentelor medicale. La sfârşitul anului trecut de învăţământ în şcolile din capitală erau 15 funcţii vacante”, a declarat şefa Direcţiei generale învăţământ, tineret şi sport a capitalei, Tatiana Tverdohleb.

Învață mai mulți, se angajează mai puțini

Datele ME mai relevă faptul că în R. Moldova anual sunt pregătiţi mai mulţi pedagogi decât este nevoie. De exemplu, în anul de studii 2011-2012, cererea de cadre didactice era de 1 005 profesori, în timp ce colegiile şi universităţile pedagogice au fost absolvite de peste 3 000 de tineri specialişti.

Pe an, 15 mii de lei pentru un student

Pentru un copil la grădiniţă, statul alocă până la nouă mii de lei anual. Pentru elevi, această sumă este de circa șapte mii de lei, iar pentru studenţi – până la 15 mii de lei pe an.

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md