09:40:15 25.12.2024
Stiri

Science Report: Șerpii veninoși vor migra în număr mare pe fondul încălzirii globale

Actualitate 02.04.2024 16:58 Vizualizări1565 Autor: Ziarul National
Science Report: Șerpii veninoși vor migra în număr mare pe fondul încălzirii globale
Poză simbol

O migrația dramatică a populațiilor de șerpi veninoși va avea loc în următoarele decenii, pe fondul creșterii temperaturilor globale, anunță o echipă internațională de specialiști într-un studiu recent publicat în The Lancet, transmite Hotnews.ro.

Cercetătorii în cauză au analizat actualele habitate a 209 specii de șerpi veninoși și au aplicat pe acestea modelele climatice cu ajutorul cărora se estimează schimbările ce vor avea loc în anii următori. Apoi au clasificat zonele care, în viitor, vor putea oferi condiții prielnice, similare cu cele de azi, speciilor de șerpi veninoși.

Conform datelor oferite de autorii studiului, cele mai afectate vor fi țările africane. Uganda, Cameroon, Guinea, Sierra Leone, Nigeria și Somalia vor suferi de pe urma invaziei șerpilor veninoși, cu atât mai mult cu cât acestea au zone rurale extinse, în care aceștia se pot muta. Astfel de țări, și nu sunt singurele, vor fi invadate de cel puțin petru sau cinci specii noi de șerpi veninoși, iar sistemele medicale de acolo sunt departe de a putea face față unor astfel de provocări.

În prezent, între 81 000 și 138 000 de persoane mor anual din cauza mușcăturilor de șarpe, în timp ce în jur de 400 000 de rămân cu dizabilități permanente. Cele mai mult cazuri se înregistrează în Asia de est și sud-est, în Africa sub-sahariană și în zonele tropicale.

Organizația Mondială a Sănătății grupează cele 209 specii actuale de șerpi veninoși în două categorii. Cea de tip I (cu risc mare al mortalității) și cele de tip II (cu risc redus). Dintre acestea, 43 se regăsesc în Africa. Iar din cele 43 de specii africane, 30 se află în categoria cu risc ridicat.

Pe de altă parte, această migrație, provocată de creșterea temperaturilor globale și de distrugerea habitatelor, va avea efecte nefaste și asupra ecosistemelor țărilor în care se regăsesc actualele populații de șerpi. Șerpii țin sub control numărul rozătoarelor, subliniază specialiștii, iar dispariția reptilelor dintr-o anumită zonă poate duce la apariția unor focare de boli în fața cărora oamenii nu sunt pregătiți să se apere.

Soluția propusă de autorii studiului pare mai degrabă una idealistă. Anume investiții mari în infrastructura țărilor africane, în centre de cercetare și în spitale, precum și o colaborare mai strânsă în oamenii de știință din Africa și restul lumii. Lucruri care, privind obiectiv, au șanse foarte mici să se întâmple.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva unui PSD...

20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md