Schimbare majoră pregătită de UEFA pentru Champions League! Ar însemna FINALUL pentru echipele ca FC Sheriff
Cotidianul britanic The Guardian anunţă că UEFA analizează noi schimbări aduse formatului Champions League, prin care să reducă numărul de echipe din faza grupelor la 16, faţă de 32 în prezent, dar care să dispute mai multe meciuri între ele, în două „mini super-ligi” de câte opt echipe.
Schimbarea e dorită în special de cluburile mari din cele mai importante campionate ale Europei, care vor să genereze venituri mai mari pentru a ţine pasul cu cluburile din Premier League din punct de vedere financiar. Formaţiile din Anglia vor avea venituri uriaşe începând din noul sezon, datorită încasărilor de peste 7 miliarde de euro din vânzarea drepturilor TV pentru următoarele trei sezoane. Câştigătoare titlului în Anglia va încasa doar din drepturile TV aproximativ 180 de milioane de euro, în timp ce câştigătoarea Champions League în actualul format primeşte în jur de 65 de milioane de euro în total (drepturi TV şi bonusuri de la UEFA).
Ce propunere se află mai exact pe masa UEFA? „O schimbare a fazei grupelor în ceea ce ar însemna parctic două mini super-ligi e luată în considerare de conducerea forului european, conform unor surse din cadrul unui club important din Premier League. UEFA e aşteptată să anunţe eventualele schimbări pentru competiţia ei de elită în sezonul următor, înainte de vânzarea drepturilor comerciale pentru următorul ciclu. Champions League se află acum în primul sezon dintr-un contract întins pe trei ani şi ar fi dificil ca schimbările să fie introduse înainte de terminarea sezonului 2017-2018 [...] Transformarea ar include mai multe runde eliminatorii înainte de faza grupelor regândită. Dacă ar mai fi introdusă o rundă, cele mai bine cotate 16 echipe (n.r. conform clasamentului coeficienţilor) nu s-ar putea întâlni între ele. Cluburile europene cu renume cred că aşa s-ar evita prezenţa unor echipe mai puţin importante în faza grupelor, care într-un format cu 8 echipe ar însemna 14 meciuri, disputate pe teren propriu şi în deplasare", notează Guardian, care prezintă şi reacţia unui purt[tor de cuvânt al UEFA pe acest subiect: "UEFA e în contact permanent cu toate părţile implicate, inclusiv cu cluburile. Astfel, orice plan de a dezvolta formatul competiţiilor noastre de club ar fi coordonat şi negociat împreună cu ele. Deocamdată nu sunt propuneri concrete, deoarece suntem la începutul unui nou ciclu (2015-2018) al competiţiilor de club".
Vor să scape de „piticii” din Est
Cei de la Guardian oferă un exemplu adus în discuţie în negocierile cu UEFA: „sezonul 2008-2009, când Real Madrid a picat într-o grupă din care făcea parte şi BATE Borisov. Meciurile dintre cele două echipe au atras un interes foarte scăzut şi există o dorinţă fermă să fie evitate astfel de confruntări în viitor. Se doresc mai multe meciuri "high-profile", care să genereze venituri mai mari".
O astfel de schimbare ar afecta în mod direct şi echipele din România, dar în special din R. Moldova. Dacă ar intra în vigoare noul regulament, atunci echipe precum FC Sheriff sau FC Dacia, care până acum nu au putut prinde grupele celei mai puternice competiții intercluburi din Europa, practic nu ar avea șanse să joace niciodată în Champions League.
Nu există temei pentru creșterea tarifelor la energia electrică. R. Moldova a cumpărat de la începutul anului 280 de mii MWh, la prețul mediu de circa 126,75 de euro/ MWh. Puțin peste 60 la sută din energie a fost livrată de România
Producția de energie regenerabilă atinge valori-record în R. Moldova: A acoperit a cincea parte din consumul zilei de ieri pe malul drept al Nistrului
Nicolae Negru, în ziua în care Donald Trump este învestit președinte al SUA: „Politica externă a SUA poate influența destinul R. Moldova pe două căi indirecte foarte importante”