Schimb de REPLICI între Litvinenco și Stoianoglo la ședința CSP, după ce ministrul Justiției i-a cerut procurorului general să DEMISIONEZE
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a numit astăzi în funcție mai mulți procurori-șefi ai procuraturilor raionale, în 90% dintre cazuri fiind vorba despre avansarea actualilor șefi interimari, numiți acum câteva luni în funcții de către procurorul general Alexandr Stoianoglo.
Acest lucru l-a nemulțumit pe ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și el membru al CSP, care a declarat că ceea ce se întâmplă nu ar fi decât o formalitate, deciziile aparținând, de fapt, procurorului general care i-a numit mai întâi interimari pe cei avansați astăzi în funcție.
Mai mult, Litvinenco și-a exprimat nedumerirea de ce la asemenea concursuri anunțate de CSP nu participă mai mulți candidați, întrebându-se dacă deciziile se știu din timp și subalternii nu vor să concureze cu superiorii, de frica unor răzbunări ulterioare.
„Aproape toți procurorii care sunt propuși pentru a fi numiți în funcții de conducere sunt acum interimari în procuraturile raionale. Cum se întâmplă așa că interimarii devin automat șefi? Acesta nu este concurs. Consiliul Superior al Procurorilor nu își pune întrebarea de ce nu sunt cel puțin doi candidați? Aceeași situație e la Hânceși, Ungheni, Nisporeni, Bălți, Fălești, Edineț, în 90% din cazuri. Procurorii nu se înscriu la concurs, pentru că nu cred ca corectitudinea concursului?”, a întrebat Litvinenco la ședința CSP.
Cel care a ținut să-i răspundă lui Litvinenco a fost procurorul general Alexandr Stoianoglo, afirmând că dânsul a numit șefii interimari legal, numai după expirarea mandatelor foștilor conducători ai procuraturilor raionale.
Totodată, Stoianoglo a dat asigurări că procurorii numiți astăzi șefi au experiență și sunt integri.
„Toți oamenii pe care i-am promovat la funcția de procuror interimar sunt oameni cu experiență și oameni integri. Nu am interzis nimănui să participe la concurs. La aceste concursuri participă și persoane care au cinci ani de lucru și nu au experiență, nu pot consolida un colectiv”, i-a răspuns procurorul general ministrului Justiției.
În plus, Stoianoglo a făcut referire la tot felul de concursuri organizate de formă.
Sergiu Litvinenco a fost de acord că așa se întâmpla și cu contracandidații din Parlament ai lui Vladimir Voronin la funcția de șef al statului, care făceau doar figurație, dar a amintit că legea prevede că procurorii-șefi sunt selectați prin concurs și, dacă e nevoie, trebuie schimbat această stare de lucruri.
De menționat că mai mulți procurori au fost numiți astăzi în fruntea procuraturilor raionale sau în funcția de adjuncți.
De exemplu, Iancu Zaporojan a fost reconfirmat la șefia Procuraturii Nisporeni, Maxim Gropa – la Hâncești, Oleg Potânga – la Fălești.
Totodată, Leonid Țărnă a fost confirmat adjunct la Fălești, Victor Comerzan - adjunctul procurorului raionului Dondușeni, Sergiu Marcauţan – adjunctul procurorului raionului Drochia și Ghenadie Moruz – adjunctul procurorului de la Căușeni.
Amintim că Sergiu Litvinenco i-a cerut de nenumărate ori lui Alexandr Stoianoglo să demisioneze, iar săptămâna trecută a promovat în Parlament un proiect de lege care ar permite demiterea procurorului general. Proiectul respectiv a fost deja votat în primă lectură la ședința extraordinară a Parlamentului de săptămâna trecută.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md