Schemă transnațională de spălare a banilor, cu implicarea a trei tineri de la Ungheni: Investiții pe platforme electronice false, iar banii însușiți de escroci
Trei tineri cu vârste de 20, 27 și 28 de ani din raionul Ungheni sunt bănuiți de implicare într-o schemă infracțională transnațională de spălare a banilor.
Ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului și cei de urmărire penală ai Inspectoratului Național de Investigații susțin că membrii grupării ar fi organizat şi gestionat mai multe scheme frauduloase prin crearea mai multor profiluri pe platforme electronice de comercializare a diferitor servicii, folosind în acest scop datele de identitate false. Clienții transferau bani, considerând că efectuează investiții reale, în conturile de pe platformă sau introduceau singuri datele cardului, însă escrocii își însușeau mijloacele financiare.
Cauza penală care vizează tranzacții frauduloase de spălare a banilor a fost pornită în decembrie 2023.
„Din 2022 până în prezent, membrii grupului infracțional au primit multiple transferuri în proporții mari, din diferite jurisdicții, prin diferite sisteme de remitere de bani, de la diferite persoane fizice, cu virare directă pe conturile de card în euro, deschise pe numele persoanelor interpuse în cadrul instituțiilor bancare pe teritoriul Republicii Moldova. Mijloacele financiare transferate pe conturile indicate de suspecți erau însușite prin operațiuni financiare pentru a deghiza astfel originea ilicită a veniturilor infracționale, prin realizarea de transferuri în alte conturi de card bancar, cu ulterioara retragere a mijloacelor financiare în numerar, inclusiv la ATM-urile de pe teritoriul Republicii Moldova”, explică Poliția.
În urma perchezițiilor la domiciliile celor trei suspecți, polițiștii au ridicat diferite înscrisuri netipizate, acte ce confirmă extragerea mijloacelor bănești, cartele SIM, suporturi electronice, telefoane mobile, mijloace financiare în valută, carduri bancare.
La fel a fost ridicat și un „BMW” care urmează a fi pus sub sechestru.
Procurorii și polițiștii desfășoară acțiuni comune cu organele de drept ale altor state europene, în vederea stabilirii și documentării tuturor membrilor grupării infracționale internaționale și atragerii la răspundere penală a acestora, precum și recuperării prejudiciului cauzat ca rezultat al infracțiunilor comise.
Acțiunile de documentare s-au desfășurat în conlucrare cu Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani