08:03:45 17.01.2025
Stiri

Schemă DECONSPIRATĂ, dar cetățenii continuă să plătească 850 de lei pentru perfectarea PAȘAPORTULUI. Procuratura Anticorupție TERGIVERSEAZĂ de jumătate de an investigațiile, iar din acest motiv moldovenii plătesc cu circa 300 de lei mai mult

Actualitate 07.02.2022 10:29 Vizualizări4950 Autor: Ziarul National
Schemă DECONSPIRATĂ, dar cetățenii continuă să plătească 850 de lei pentru perfectarea PAȘAPORTULUI. Procuratura Anticorupție TERGIVERSEAZĂ de jumătate de an investigațiile, iar din acest motiv moldovenii plătesc cu circa 300 de lei mai mult

Agenția Servicii Publice (ASP) susține că a trimis încă acum jumătate de an Procuraturii Anticorupție toate documentele privind schema cu blanchetele pentru actele de identitate, însă ancheta bate pasul pe loc. Anume din acest motiv prețul pentru pașaportul biometric rămâne 850 de lei și nu este cu circa 300 de lei mai puțin, așa cum promiteau autoritățile vara trecută.

Încă la preluarea mandatului din vara trecută, directorul ASP, Mircea Eșanu, a făcut publică schema frauduloasă din cadrul instituției, prin intermediul căreia fiecare cetățean achita o sumă suplimentară pentru perfectarea pașapoartelor. La perfectarea fiecărui pașaport se percepea o taxă de tip „royalty” de peste 13 euro. În perioada fostelor conduceri ASP, banii din această taxă erau transferați unei companii din străinătate care se ocupa de „tipărirea” actelor. Mircea Eșanu spune că, deși a pus la dispoziția Procuraturii toate actele ce confirmă prezența unei scheme, nu există finalitate pe acest caz.

„La perfectarea fiecărui pașaport s-a perceput o taxă suplimentară de 13,5-14 euro (288 de lei n.r.). 40% din costul unui pașaport pleca în altă parte. Astăzi acest dosar se află la Procuratura Anticorupție. Însă în acest dosar nu văd nicio mișcare. Mă deranjează această pauză de la Procuratură, pentru că, deocamdată, doar noi avem convingerea că asta este o fraudă. Aceasta trebuie demonstrată. Deocamdată, ASP este în situația să achite acești bani. Această companie este o imprimerie privată, așa cum în România sau Ucraina este imprimeria națională, este o tipografie”, a menționat Mircea Eșanu, în cadrul unei emisiuni televizate, potrivit IPN.

Citește și: SCHEMA de la pașapoarte // Ultimul DOCUMENT semnat de ex-directorul ASP: „A transferat unei firme din Bulgaria, cu doi angajați, peste un MILION de euro. Până acum au fost plătite 140 de milioane de euro. Dosarul cu nereguli are 600 de pagini”

Directorul ASP mai adaugă că atât timp cât instanța nu anulează acest contract, instituția nu poate reduce prețul pașapoartelor. Totuși, banii nu mai sunt transferați companiei buclucașe din Bulgaria, ci rămân în bugetul ASP.

„Deocamdată, avem angajamente contractuale, contractul pe care îl avem încă nimeni nu l-a anulat. Banii se duc la ASP, noi am acoperit toate datoriile pe care ASP le avea către instituțiile creditoare, la trei bănci, noi am reușit cu aceste economii să închidem complet datoriile. Astăzi ASP nu mai are un leu datorii către instituțiile bancare. Când am preluat mandatul, ASP avea datorii de 180 de milioane de lei. Pot să bănuiesc doar că banii din această schemă s-au regăsit, inclusiv, în finanțarea partidelor și a campaniilor electorale”, a conchis Eșanu.

Din anul 2014, de când a fost pusă la cale schema, peste 140 de milioane de euro din banii cetățenilor care și-au perfectat actele au ajuns în conturile companiei străine.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md