19:18:31 21.11.2024
Stiri

SCHEMĂ // CUM câștigă polițiștii și procurorii MILIOANE de la Primăria Chișinău

Anticorupție 06.12.2014 11:03 Vizualizări14774 Autor: Mariana Rață
SCHEMĂ // CUM câștigă polițiștii și procurorii MILIOANE de la Primăria Chișinău


Profitori // Din banii primiți de la Primăria Chișinău pentru locuințe, procurorii și judecătorii își cumpără mașini de lux și își deschid depozite bancare

Primăria mun. Chișinău este obligată, prin decizii judecătorești, să aloce apartamente unor polițiști și procurori în valoare de aproape 200 de milioane de lei.Pentru că apartamentele sociale s-au epuizat, autoritatea publică locală va trebui să scoată acești bani din buzunarul public și să renunțe la alte proiecte pe care le planificase. În schimb, o bună parte dintre cei care iau banii de la Primărie se răzgândesc să își mai cumpere apartamente. Unii se pomenesc dintr-odată cu apartamente și case oferite prin donații, alții își iau locuințe mai mici decât ceruseră inițial, iar din banii economisiți își cumpără mașini de lux sau îi depun la bancă.

Cu bani de la Primărie și donații de la rude

În schimbul apartamentului cu două camere pe care l-a solicitat în blocul social construit pe str. Liviu Deleanu, șeful Centrului de pregătire de foc din cadrul Clubului Sportiv „Dinamo” al Ministerului Afacerilor Interne, Dumitru Tabanschi, a primit acum doi ani, de la Primărie, banicash 668 de mii de lei. Întâmplător sau nu, în anul următor, soția acestuia a primit, prin donație, un apartament și un garaj.

„Mama soției mele a decis să îi doneze apartamentul. Eu ce treabă am cu asta?”, ne-a răspuns Tabanschi, după ce l-am întrebat despre ciudata coincidență. Șeful Centrului pregătire de foc a refuzat să ne spună pe ce a cheltuit banii primiți de la Primărie, or, în declarația de avere pentru 2013 nu se menționează nimic nici despre bani, nici despre vreo achiziție nouă.

Banii, la bancă

Printre cei care au făcut coadă la Primăria capitalei după bani pentru locuințe se regăsesc și mai mulți șefi din cadrul Inspectoratului Național de Patrulare (INP). Gheorghe Stratan este comandant al plutonului special din mun. Chișinău al INP. Lui Primăria i-a plătit peste 700 de mii de lei. Chiar dacă își așteaptă locuința încă din 2005, Stratan nu s-a grăbit să și-o procureși de doi ani păstrează banii primiți la bancă, ridicând anual dobânzi frumușele.

Precizăm că Stratan deține în proprietate o casă obținută prin donație încă în 2006. El nu a fost de găsit pentru a comenta situația.

„Lexus”-uri din economii

În schimb, Liviu Baziuc, comandant al Brigăzii de Patrulare a INP, și-a cumpărat îndată un apartament din banii primiți de la Primărie, doar că mult mai mic și mai ieftin decât cel pe care îl cerea de la autoritățile locale. Din banii economisiți, Baziuc și-a cumpărat și două automobile de lux de marca „Lexus”.

Precizăm că Baziuc a condus echipa de polițiști care au refuzat să evacueze combatanții din Primăria capitalei.

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, polițistul a refuzat să vorbească despre banii primiți de la Primărie.

„De totul s-a ocupat avocatul meu. Nici nu vreau să vorbesc despre asta”, ne-a răspuns el.

Case luxoase din banii Primăriei

În lista celor care au primit bani de la Primărie pentru locuințe se regăsesc și mai mulți ofițeri superiori din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Alexei Carabanov a primit, în 2012, 677 de mii de lei pentru a-și cumpăra un apartament cu două camere. Însă, acesta a decis să economisească și și-a procurat unul de doar 387 de mii de lei.

Carabanov, la fel ca și ceilalți polițiști contactați, a refuzat să vorbească cu Ziarul NAȚIONAL.

În schimb, Valentin Stahurschi, ofițer principal de investigații în cadrul Direcției nr. 5 a INI, a folosit toți banii primiți, 620 de mii de lei, pentru a-și cumpăra un apartament cu două camere.

Și șeful Inspectoratului de Poliție al sectorului Râșcani, LilianPascaru, a primit bani de la Primărie. În loc de apartament, acesta a folosit banii pentru a începe construcția unei case.

Se concediază după ce iau compensațiile

Remarcăm că mulți dintre polițiștii și procurorii care au primit bani pentru apartamente nu mai activau la momentul tranzacției în instituțiile de stat. Astfel, Aliona Gâtlan, procuroarea din Chișinău care s-a făcut remarcată după ce a cerut, în 2003, clasarea dosarului lui Ion Șoltoianu, cercetat pentru omor, pentru că în noua redacție a Codului Penal nu mai exista articolul care incrimina fapta comisă de el, a primit, în 2012, echivalentul în bani al unui apartament cu o odaie. Gâtlan se concediase din cadrul Procuraturii Generale încă în 2011.

Aida Botnari, o altă procuroare care a primit bani pentru un apartament cu două camere, a plecat din Procuratură îndată după ce a fost împroprietărită de Primărie.

Primăria, datoare cu peste 145 de milioane

Șefa Direcției finanțe din cadrul Primăriei mun. Chișinău, Veronica Herța, afirmă că Primăria nu se poate eschiva de la achitarea acestor sume de bani celor care au titluri executorii pentru asigurarea cu spațiu locativ.

„Banii se calculează după o formulă, pornind de la un preț standard de 500 de euro pentru un metru pătrat, plus vreo sută și ceva de euro pentru lucrări de finisaj, așa cum este prevăzut în programul „Prima Casă”. Noi nu putem negocia o altă sumă”, ne-a explicat Herța.

Potrivit funcționarei, în 2010, când s-au făcut primele calcule pentru a estima valoarea apartamentelor care urmează a fi acordate prin decizie de judecată, acestea valorau peste 145,8 milioane de lei.

„Acum, cifra este și mai mare. Legea prevede că, indiferent dacă avem prevăzuți bani în buget sau nu, trebuie să executăm deciziile de judecată. De aceea, noi am prevăzut în bugetul anual o linie bugetară pentru executarea titlurilor executorii”, mai spune Herța.

25 de milioane de lei, în trei ani

Numai în anul 2012, pentru executarea unor decizii judecătorești privind asigurarea cu spațiu locativ a procurorilor și polițiștilor, Primăria Chișinău a cheltuit peste 9,5 milioane de lei. Acești bani au ajuns în buzunarele a 13 persoane, fiecare primind câte circa 800 de mii de lei.

În 2013, în același scop, Primăria Chișinău a alocat 8,3 milioane de lei pentru zece judecători, procurori sau polițiști.

În 2014, până la acest moment, au fost alocate deja aproape 7 milioane de lei. Numai unui singur solicitant Primăria i-a achitat, în iunie curent, 1,24 de milioane de lei.

„În trei ani s-au alocat 25 de milioane de lei. Acești bani erau suficienți pentru a construi două blocuri de locuit”, afirmă Oleg Cernei.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md