„Ne țin de PROȘTI!”: SCENARIU-CAPCANĂ, după aprobarea Acordului de împrumut cu Federația Rusă. Cum ar putea fi OBLIGATĂ R. Moldova să-i achite Moscovei peste șapte MILIARDE de dolari
Acordul de împrumut cu Federația Rusă conține capcane care ar îngenunchea financiar R. Moldova și ar lega-o pe veci de gazele rusești, avertizează vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.
Deputatul PPDA nu crede promisiunile actualei guvernări, potrivit căreia articolul 7 din acest document ar fi unul „mort”, și întreabă de ce se insistă atunci pe prezența acestuia în Acordul de împrumut cu Federația Rusă (200 de milioane de euro).
„Vă amintiți cum, în vara anului 2014, Iurie Leancă, prin asumare de răspundere, a reîntors în legislația R. Moldova dreptul Guvernului de a acorda garanții de stat pentru bănci? Sistemul bancar era în plin proces de devalizare, însă guvernarea de atunci ne cânta că totul este sub control și această măsura a fost aprobată pentru orice eventualitate. Toți cunoaștem ce a urmat. Apropo, pentru dezastrul bancar, cei din conducerea Guvernului Leancă deocamdată nici nu au măcar statut de bănuiți în cadrul dosarului penal pe furtul miliardului.
Acum Dodon vine cu aceeași greblă a garanțiilor de stat, băgate nejustificat într-un acord de creditare cu Federația Rusă. În fiecare zi propagandiștii și mercenarii de serviciu ne conving că acest punct din acord nu poate fi realizat. Că este unul mort. Ne țin de proști! Dacă aceasta formulă este una inutilă, atunci ce caută ea în contract și de unde apare atâta isterie, când noi cerem renegocierea Acordului?, întreabă Slusari.
Vicepreședintele Legislativului prezintă un scenariu destul de real care ar putea fi realizat, dacă acest Acord de împrumut rămâne în vigoare.
„Vă propun pentru discuții doar un scenariu post-acord. „MoldovaGaz” are datorii față de „Gazprom” în valoare de peste 7 miliarde de dolari. Trece ceva timp după semnarea Acordului de creditare. R. Moldova este tot mai aproape de susrsa alternativă a gazelor naturale din România. Sau vom încerca să importăm gaz din Europa prin intermediul sistemului de transportare din Ucraina. Tot mai mulți experți insistă că, actualmente, această varianta este mai convenabilă decât livrarea gazului de la „Gazprom”.
Cum credeți, în asemenea condiții poate concernul rus să ceară achitarea datoriei întregi? Sub motivul aparent plauzibil că situația finaciară în Federația Rusă se înrăutățește. A, nu aveți bani! Atunci lasă „MoldovaGaz” să împrumute bani de la „GazpromBank” sub garanția statului rus, înrucât pachetul de control în „MoldovaGaz” aparține părții ruse. În caz contrar, urmează insolvența „MoldovaGaz” și trecerea companiei cu toate rețelele sub control plenar al „Gazprom”-ului. Și cireașa de pe tort - acest împrumut va fi cuplat la Acordul interstatal de creditare. Dacă apar interpretări la acea normă ambiguă și vagă, nici nu este măcar indicată instanța de judecată pentru soluționarea litigiilor”, avertizează legislatorul.
Astfel, R. Moldova se va pomeni în „robie financiară” față de Moscova.
„Eu v-am descris doar un singur scenariu. Mai avem și „Первый канал” (post rusesc de televiziune a cărei filială din R. Moldova este deținută de Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Federației Ruse, partenerul de afaceri al fratelui președintelui Igor Dodon - n.r.)și alte companii cu capital rus, conectate la structurile statale și parastatale din Federația Rusă. Dacă eu nu am dreptate, care este problema ca autoritățile noastre să ceară renegocierea Acordului și eliminarea tuturor punctelor dubioase?”, întreabă Alexandru Slusari.
Menționăm că Acordul de împrumut cu Federația Rusă a fost aprobat, joi, de către 56 de deputați socialiști și democrați, dar a fost suspendat de Curtea Constituțională, până la examinarea în fond a unei sesizări depuse de reprezentanții „Pro-Moldova” privind legalitatea acestui document.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți