18:43:39 21.11.2024
Stiri

Scenariile prin care se preluau afacerile în era lui Plahotniuc

Anticorupție 12.06.2020 16:43 Vizualizări10646 Autor: Ziarul National
Scenariile prin care se preluau afacerile în era lui Plahotniuc


Era oligarhului Vladimir Plahotniuc a fost caracterizată, pe bună dreptate, era atacurilor raider. În perioada când acesta făcea legea în R. Moldova, s-a încercat și uneori s-a reușit, preluarea mai multor afaceri. Modalitățile erau diverse, scenariile erau alcătuite de oameni apropiați oligarhului și puse în practică tot de ei. Una dintre figurile-cheie din anturajul lui Plahotniuc era Dorin Damir, finul și „bodyguard”-ul acestuia, despre implicarea căruia în astfel de scheme se vorbește intens în ultima perioadă. Numele acestui personaj dubios se asociază cu unele cazuri de răsunet de acest gen. Despre Damir, controversatul Renato Usatâi spunea pentru Rise.md că acesta ar fi „omul care aranjează cu judecătorii din partea lui Plahotniuc”. Se zice că Damir a recurs la amenințarea judecătorilor Curții de Apel Chișinău, forțându-i să ia decizii în defavoarea deținuților politici din „grupul Petrenco” și să-i păstreze în arest. Era considerat protectorul șefilor din Ministerul de Interne și Poliție, Alexandru Jizdan şi Alexandru Pânzari.

Luptătorii din clubul „Lion”, care face parte din Federaţia FEA, condusă de Damir, au fost implicați în suprimarea acțiunilor de protest antioligarhice, desfășurate în apropierea casei lui Vladimir Plahotniuc din strada Bulgară din capitală. Luptătorii au agresat jurnaliști și protestatari care au venit să-și manifeste nemulțumirea față de politica regimului instalat de Plahotniuc. Ulterior, sportivi dubioși din subordinea lui Damir au fost văzuți la mai multe acțiuni de protest ale opoziției, în special, în jurul și în interiorul clădirii GBC, unde-și aveau oficiile firmele oligarhului Plahotniuc, dar și la alte manifestări care amenințau liniștea regimului de guvernare.

Atac raider cu iz de pizza

Prin târg se vorbește mult despre faptul că arestarea în primăvara anului 2019 a lui Andrei Tranga, proprietarul rețelei de restaurante „Andy’s Pizza” și „La Plăcinte”, ar fi fost parte din planul de deposedare a acestuia de afacere. În spatele acestui atac raider ar fi stat din nou persoane apropiate liderului de atunci a PD- ului, V. Plahotniuc. Pe oligarh l-ar fi deranjat faptul că Tranga ar avea relații de afaceri cu interlopul Grigore Caramalac, alias „Bulgaru”. Amintim aici că Grigore Caramalac a fost acuzat acum câțiva ani de tentativă de asasinare a lui Plahotniuc. După eliberare, Tranga a declarat într-un interviu la postul de televiziune TV8, că i-a propus lui Dorin Damir să trimită o persoană-spion în compania sa, în oficiul din Moscova. Persoana ar fi trebuit să aibă acces la toate lucrurile din companie, iar în acest mod să poată demonstra oligarhului că nu are nicio legătură cu interlopul Caramalac.

Andrei Tranga a fost reținut în aprilie 2019, fiind învinuit că a încercat să îl deposedeze de afacere pe Viorel Varzari. În ziua când a fost reținut Tranga, mai multe instituţii de presă din republică şi ambasade de la Chişinău, au primit o scrisoare anonimă, în care era vizat Tranga, alături de interlopul Grigore Caramalac, precum că ar fi încercat să-l deposedeze de afaceri pe Viorel Varzari, proprietarul unei companii ce produce utilaje din oţel inoxidabil.

După arest, avocatul lui Tranga, Ion Dron, a scris pe o rețea de socializare că procurorii au anunțat că omul de afaceri este reținut pentru un presupus atac raider, însă în dosar scrie cu totul altceva. „Cine și de ce provoacă aceste confuzii pentru publicul larg? Cine și ce scop urmărește prin arestarea unui om de afaceri, cu aproape 4 000 de locuri de muncă în spate, aici în Moldova?”, se întreba Dron.

Potrivit lui, materialele dosarului vroiau să demonstreze că afaceristul ar fi fost arestat pentru „trafic de influență” și nu pentru un presupus „atac raider”, așa cum a fost prezentată informația de procurori în spațiul public. Dron explica că potrivit celor spuse public de procurori și celor scrise de judecător, „același om, adică Andrei Tranga, dimineața vrea să-i ia afacerea unui om, pe care seara vrea să-l elibereze din pușcărie pe căi ilegale, cu ajutorul unui procuror”. Mai mult, dânsul scrie că această „greșeală” ar fi fost făcută intenționat pentru a fi creată o confuzie în spațiul public.

În iunie 2019, la scurt timp după arestarea lui Tranga și în perioada când în țară activau două guverne, pe pagina de Facebook a lui Pavel Filip apărea o fotografie în care acesta mânca pizza alături de V. Plahotniuc. Prezent la emisiunea „Politica” de la TV8, președintele Igor Dodon a comentat imaginea făcând trimitere la dosarul penal în care este cercetat patronul lanțului de restaurante. „Au luat deja Andy`s Pizza? Probabil e o aluzie fină pentru cineva. Noi deja mâncăm pizza ta”, a adăugat președintele. Într-un final dosarul omului de afaceri Andrei Tranga a fost clasat în august 2019, după ce s-a constatat lipsa componenței infracțiunii.

Cazul Proimobil

La finele anului 2019, Vlad Musteață, directorul companiei „Proimobil” l-a acuzat pe Nicolae Chitoroagă, fost șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Speciale (PCCOCS), că ar fi coordonat atacul raider asupra afacerii lui. Musteață declara că Nicolae Chitoroagă era „partenerul de afaceri” al sportivului Octavian Orheianu, cel care a stat în spatele atacului raider asupra companiei sale, se spune într-un articol publicat de „Komsomoliskaia Pravda v Moldove”.

Preluarea companiei „Proimobil” a început în august 2017. Procurorii din cadrul PCCOCS au venit la sediul „Proimobil”, susținând că managementul companiei a organizat şi folosit o schemă, prin care erau prestate servicii de comercializare a bunurilor imobile cu încasarea mijloacelor în numerar, iar operaţiunile nu erau reflectate în contabilitate. În urma acestor acţiuni, susţineau procurorii, compania nu ar fi achitat impozite în sumă de cinci milioane de lei. În timp ce procurorii efectuau acțiuni de urmărire penală în dosar, au avut loc mai multe tranzacții și schimbări, inclusiv la nivelul proprietarilor firmei. Astfel, compania din „Proimobil” devine „Pro Imobil Company”, fiind, în scurt timp, cumpărată de „Immobile Consulting” SRL, înregistrată pe 9 octombrie 2017. Fondatori ai noii companii erau: Victoria Condratiuc (administratoare) cu 50% și Alexandr Petcoglo, cu alte 50%. Acesta din urmă este un sportiv de 30 de ani, originar din Basarabeasca, scrie Ziarul de Gardă. În acest fel, Vlad Musteață fuge din țară și este forțat să cedeze afacerea.

Cel mai interesant este să aflăm cine este acest Alexandr Petcoglo?! În presă au apărut informații precum că vine dintr-o familie modestă, tatăl său fiind șofer la primăria din localitatea de baștină. Până în octombrie 2017, când a devenit fondator la „Immobile Consulting”, Alexandr Petcoglo nu a avut vreo legătură cu domeniul afacerilor, fiind antrenor la o sală de sport și una de lupte: Clubul Sportiv „Lion Muay Thai”. Președintele clubului este Octavian Orheianu, tot el era vicepreședinte al Federației Mondiale de K-1 Amatori din R. Moldova, condusă atunci de Dorin Damir. Ulterior, Orheianu i-a luat locul lui Damir la conducerea Federației, iar Petcoglo a devenit vice-președinte. De asemenea, Damir este și președintele FEA (o asociație de lupte), care, în ultimii ani, a organizat la Chișinău mai multe gale KOK și turnee internaționale de arte marțiale mixte, la care participă și sportivi antrenați de Alexandr Petcoglo. De altfel, acesta apare în mai multe fotografii comune cu Orheianu și Damir, scrie presa din țară.

Sponsor prin „convingere”

Despre Serghei Vișan, proprietarul uneia dintre cele mai mari reţele de comercializare a automobilelor şi pieselor auto din republică, se cunoaște în spațiul public că ar fi un apropiat al lui Dorin Damir și unul din sponsorii principali ai FEA, federația de lupte K1 organizate de acesta. Gurile rele spun, însă, că acesta ar fi fost „convins” să devină sponsor prin anumite mijloace netradiționale. Or,cum poți să deții una din cele mai mari afaceri în domeniul automobilelor, fără să te „împarți” cu cei care controlau aproape tot în țară. Având ulterior protecția celor din PD și devenind sponsor al Federației de lupte, Vișan și-a permis în 2017 să ocupe ilegal două loturi de pământ, terenuri ce constituiau proprietate municipală de uz public, cu suprafaţa de 0,075 hectare şi 0,86 hectare din Calea Moşilor, scrie jurnal.md. Pe unul din terenurile municipale „ocupate abuziv” Vișan deschisese o piaţă auto, iar Pretura Centru încercase să demoleze o parte din construcţii. Atunci Vișan declarase presei că se află în litigiu cu Primăria și nu a ocupat nimic ilegal.

Cine este Dorin Damir

Dorin Damir este un fost polițist, om de afaceri controversat, conducătorul oficial, apoi din umbră al holdingului de pază „Argus-S”. Unul din pilonii de bază din clica lui Vlad Plahotniuc, fiind chiar finul acestuia.

Firma „Argus-S” asigura bodyguarzi pentru Vlad Plahotniuc. A fost obiectul unei anchete a Procuraturii Generale, fiind suspectată de contrabandă, crearea sau conducerea unei grupări criminale și încălcare a dreptului la viaţă privată. În 2013, firma a ajuns în vizorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), pentru că ar fi organizat operaţiuni de filaj ilegale și a interceptat convorbirile telefonice ale unor demnitari. Compania „Argus” dispune de tehnică performantă de filare și interceptare și ar efectua și în prezent interceptări ilegale, declară Anatol Macovei, fost șef al Inspectoratului Național de Investigații (INI). „Argus-S” este printre primele companii create sub umbrela holdingului olandez – OTIV Prime Services B.V. De când a intrat în politică, în 2010, afacerile lui Plahotniuc au trecut în proprietatea holdingului olandez OTIV Prime Holding B.V.

Regretatul deputat Ion Butmalai, din postura de secretar al Comisiei Parlamentare pentru Securitate Naţională, afirmase anterior, făcând trimitere la informaţii de la SIS, că pe 7 aprilie 2012 anume în biroul lui Dorin Damir a fost alcătuită schema de legalizare a acţiunilor raider la Banca de Economii. Totodată, în presă au fost informaţii precum că Damir a fost responsabil de muşamalizarea omorului din Pădurea Domnească, atunci când a fost împuşcat mortal Sorin Paciu.

Deputatul Octavian Țâcu, fost boxer profesionist, a spus anterior că în Moldova există „criminalitatea sportivă”. Potrivit lui, sub acoperirea luptelor profesioniste, anumite cluburi sportive întreţinute de Plahotniuc şi conduse de finul său Damir, cresc tineri folosiţi în alte circumstanţe decât sportive, fie că este vorba despre reglări de conturi sau despre proteste la care aceştia stau de-a gata să rupă mulţimea la primul ordin. Mai mult chiar, Victor Popescu, șeful unei asociaţii sportive din Moldova, l-a acuzat pe Damir de tentativă de asasinat, organizată prin intermediul celor de la clubul Lion.

În vara anului 2019, după fuga oligarhului, despre Damir s-a spus că ar fi fost responsabil de contrabanda cu anabolizante, expediate din Moldova prin colete poștale. Declarația a fost făcută de Sorin Stati, fost director a mai multor companii de stat, care a dezvăluit câteva scheme de contrabandă realizate cu acceptul fostului guvern.

Dorin Damir a respins permanent toate acuzațiile care i-au fost aduse, declarând că va recurge la judecată în raport cu cei care-l „defăimează”.

kp.md

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md