SCANDAL într-un sat din Dondușeni: Localnicii acuză proprietarii unei livezi că-i „otrăvește” și le omoară albinele. Ce spun autoritățile
Mai mulți locuitori din satul Braicău, raionul Dondușeni, acuză proprietarii unei livezi sădite lângă gospodăriile lor că le-au otrăvit apa din fântâni, iar aerul îmbâcsit de chimicale este greu de respirat. Mai mult, unora dintre ei le-ar fi fost omorâte albinele, iar autoritățile nu ar reacționa la plângerile lor.
De cealaltă parte, agricultorul respinge acuzațiile, afirmând că acționează legal, având toate documentele în ordine. Primăria Sudarca, de care aparține satul Braicău, recunoaște că există problema invocată de localnici, dar soluțiile se lasă așteptate.
Nu-i vin nepoții în vizită din cauza chimicalelor
Grigore Galearschi din Braicău, care semnează o scrisoare din numele mai multor vecini, susține că a ajuns să nu mai poată sta în curtea sa de răul chimicalelor cu care este stropită „de 20 - 30 de ori pe sezon” livada sădită „la patru metri” distanță de grădina sa. Vara trecută, de exemplu, deși fiul i-a venit în ospeție de la Londra cu familia, având de gând să stea o lună la țară, a doua zi a mers la Chișinău, a schimbat biletele și a zburat înapoi în Marea Britanie, de frică să nu aibă de suferit copilul.
Au fost situații când, după ce livada a fost stropită, imediat a plouat și toate substanțele periculoase s-au scurs spre sat. Așa s-a întâmplat pe 6 și 7 iunie curent, iar domnul Galearschi fotografiază și înregistrează tot.
Galearschi spune că problema a apărut de prin anul 2012, când a chemat autoritățile responsabile din raion la fața locului și au stabilit că apa din fântâni este toxică. În anii următori, însă, aceleași autorități îi spuneau doar la telefon că „rezultatele apei sunt bune”. Săteanul bănuiește că ar exista o înțelegere între prorpietarii livezii, influenți în raion, și autoritățile de tot felul nu numai de la Dondușeni, dar și de la Chișinău, odată ce problema nu este rezolvată, deși a semnalat-o în toate instanțele.
Autoritățile nu ar reacționa
Oamenii au ajuns să telefoneze la Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor de la Dondușeni, dar și la ANSA de la Chișinău de fiecare dată când proprietarul își stropește livada, dar spune că degeaba. Au ajuns să nu mai fie luați în seamă.
„La ultima noastră cerere referitoare la limitarea acțiunilor acestui proprietar, care cu preparatele lui ne face viața mai „veselă” și mai „frumoasă”, adresată dlui Andrian Candu la 19 martie 2019, am primit abia la 15 mai 2019 de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului un fel de răspuns semnat de secretarul de stat Vasile Luca, prin care erau justificate acțiunile proprietarului Vasile Cubei, fără să se mai refere la rugămintea noastră privind retragerea autorizației de aplicare a substanțelor chimice pe o distanță care asigură securitatea cetățenilor. Pe 22 mai, în baza minciunilor și falsificărilor situației de la fața locului prezentate de colaboratorii DTSA Dondușeni, primim și un răspuns la aceeași cerere de la ANSA, semnat de directorul Ion Sula, prin care la fel se susțin drept legitime acțiunile proprietarului în această livadă”, spune Galearschi, întrebându-se de ce Cubei ar fi „protejat”, deși acesta ar ignora legislația și ar pune în pericol sănătatea cetățenilor învecinați cu livada.
El afirmă că livada trebuia sădită la cel puțin 300 de metri distanță de sat, lucru care nu s-a întâmplat.
„Nu au fost depistate nereguli”
Ala Cubei, soția proprietarului livezii de meri care se întinde pe o suprafață de 48 de hectare, afirmă că toate lucrările sunt efectuate în conformitate cu legislația R. Moldova, iar produsele folosite sunt omologate în R. Moldova. Femeia afirmă că au parte în permanență de controale, inclusiv la cererea domnului Galearschi, și nu au fost depistate nereguli.
„Livada a fost sădită în anii 2008 - 2009, în conformitate cu documentele elaborate de Institutul de Proiectare. În fiecare an facem analize la pământul din livadă și la apa din apropiere și rezultatele sunt mai bune decât în cealaltă parte a satului, unde nu este livada. Domnul Galearschi spune că i-au murit albine, dar nu a vrut să se ia probe ca să se demonstreze cauza. Sunt așa oameni”, ne-a spus Ala Cubei.
„Clar că sunt afectați”
Olesea Dranca, inginerul cadastral de la Primăria Sudarca, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că, „din punct de vedere ecologic”, locuitorii din zonă „clar că sunt afectați”, fiindcă sunt despărțiți de livadă doar de un drum. Proprietarii livezii au sădit o fâșie de protecție din arbuști în partea dinspre sat și o comisie care a mers anterior la fața locului a stabilt să mai fie plantat și un rând de salcâmi acolo.
„Am avut promisiunea că ni se vor da puieți de salcâm, dar domnul Galearschi nu a fost de-acord și ne-am oprit”, ne-a spus Olesea Dranca. Funcționara adaugă faptul că proprietarii livezii au scos mai multe rânduri de meri dinspre grădina domnului Galearschi atunci când a izbucnit scandalul.
„Trebuia să-i sădească (salcâmii - n.r.) odată cu livada, din banii lui. Când să mai crească acești copaci și încă plantați din banii bugetului public?”, întreabă, în replică, săteanul. Solicitarea locuitorilor din Braicău este ca proprietarii să-și mute livada cât mai departe de gospodăriile lor, ca să nu fie afectați nici de chimicale și nici de zgomotul infernal al unităților de tehnică ce stropesc livada.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”