Scădere puternică pe piața globală de petrol și gaze. Preţurile petrolului au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni
Preţurile petrolului au scăzut marţi cu peste 4%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, din cauza unei perspective mai slabe a cererii şi a unui articol de presă conform căruia Israelul nu va ataca centrele nucleare şi petroliere din Iran, reducând temerile legate de o posibilă întrerupere a aprovizionării. În consecință, bursele europene au închis în scădere marţi: acţiunile din petrol şi gaze au scăzut cu 3,24%, urmând tendinţa pieţei petroliere.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 4,31%, ajungând la 74,12 dolari pe baril. Contractele futures West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 4,56%, atingând 70,46 dolari pe baril. Ambele referinţe au scăzut anterior cu 4 dolari, atingând cel mai mic nivel din octombrie, după ce au încheiat sesiunea de luni cu o scădere de aproximativ 2%.
„Vedem o retragere a primei de risc legată de război, acumulată săptămâna trecută. Ceea ce observăm acum nu are legătură cu aprovizionarea, ci cu riscul pentru ofertă şi cerere,” a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures Group, potrivit Reuters, transmite ziare.com. Atât petrolul Brent, cât şi WTI au scăzut cu aproximativ 5 dolari în această săptămână, aproape anulând câştigurile cumulate de după amplificarea îngrijorărilor că Israelul ar putea ataca facilităţile petroliere iraniene ca represalii pentru atacul cu rachete al Iranului din 1 octombrie.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat Statelor Unite că Israelul este dispus să lovească ţinte militare iraniene, nu obiective nucleare sau petroliere, conform unui articol al Washington Post publicat luni seara. Atât Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât şi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) au redus în această săptămână prognozele de creştere a cererii globale de petrol pentru 2024, China fiind responsabilă pentru cea mai mare parte a revizuirilor negative.
Indicele regional Stoxx 600 a încheiat sesiunea pe data de 15 octombrie cu o scădere de 0,7%, majoritatea burselor importante fiind pe roşu. Indicele DAX din Germania a făcut excepţie, încheind cu o creştere uşoară de 0,06%, după ce atinsese anterior un nivel record.
Sectoarele bursiere au avut performanţe variate, acţiunile din media crescând cu 1,46%, în timp ce acţiunile din petrol şi gaze au scăzut cu 3,24%, urmând tendinţa pieţei petroliere. Acţiunile din tehnologie au înregistrat o scădere de 6,36%, conduse de pierderi de peste 15% pentru gigantul producător olandez de cipuri ASML.
În raportul financiar publicat mai devreme decât era aşteptat, ASML a anunţat că estimează vânzări nete între 30 şi 35 de miliarde de euro pentru 2025, situându-se în partea inferioară a intervalului furnizat anterior. Acţiunile ASML au încheiat ziua în scădere cu aproximativ 15,6%. Indicele german DAX a scăzut cu 0,11%, FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,52%, în timp ce indicele francez CAC 40 a pierdut 1,05%. La Milano, indicele FTSE MIB a coborât cu 0,29%, iar indicele spaniol IBEX 35 a crescut cu 0,67%.
Finalul negativ al zilei de tranzacţionare în Europa a venit pe fondul scăderilor înregistrate şi de acţiunile din SUA.
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch