Calculele AȘM dau PESTE CAP majorarea tarifului la energia electrică
Un grup de savanţi de la Academia de Ştiinţe a R. Moldova (AŞM) au efectuat nişte calcule şi au spus cu cât ar trebui să fie majorat tariful la energia electrică.
Astfel, potrivit calculelor lor, tariful la energia electrică ar fi trebuit să crească cu circa 3,8 la sută, până la 1,64 de lei pentru un kWh.
Potrivit sursei, „orice activitate trebuie să fie profitabilă, în caz contrar, nu va exista dezvoltare". „Compania a reuşit, în perioada anilor 2012 şi 2013, să obţină o plus valoare de 24%, deşi cursul mediu valutar MDL/USD, conform datelor oficiale ale BNM, s-a majorat cu 2% şi, respectiv, 6%. Este clar că menţinerea plus valorii constante s-a datorat reducerii pierderilor în reţele. Deja în anul 2014, compania a reuşit să obţină o plus valoare numai de 18.3% ca rezultat al creşterii cursului mediu de schimb la 14 MDL/USD. Totodată, conform rapoartelor de responsabilitate corporativă 2012 şi 2013 publicate pe site-ul companiei aceasta a avut un profit de 365.2 mln. lei în 2012 şi 382.1 mln. lei în 2013, menţinând practic acelaşi nivel de investiţii şi dividende. Este de aşteptat că în 2014 profitul va fi mai mic cel puţin cu 12%”, precizează savanţii.
Potrivit AŞM, ţinând cont de situaţia economică dificilă şi nivelul scăzut al capacităţii de plată a consumatorilor, este necesar de menţinut plus valoarea companiei la cel mult 20%.
„Drept argument fundamental promovat de solicitanţii majorării tarifelor se prezintă devalorizarea leului, cu scoaterea în afara parantezelor (uitării) faptului diminuării costului de procurare a gazelor naturale. În perioada precedentă (2006-2011), ca argument principal privind necesitatea de a majora tarifele se enunţa fenomenul de creştere a costului gazelor naturale. Totodată, depinde de mai mulţi factori acest nivel de majorare, inclusiv se va majora sau nu costul serviciilor de transport, costul energiei electrice de la producătorii autohtoni. În acest context este natural ca să se realizeze tendinţa de diminuare a costului energiei electrice a producătorilor autohtoni ca urmare a micşorării preţului mediu de procurare a gazelor naturale de la 400,47 până la 259,96 USD /1000 m3, deci, de 1,54 ori. Aceasta ar trebui să conducă la diminuarea proporţională a preţului energiei electrice procurate de la producători şi importatori”, precizează sursa citată.
Cercetările efectuate în cadrul AŞM arată clar că există o interacţiune strânsă între nivelul tarifului şi indicatorii macroeconomici ai economiei R. Moldova, sferei sociale, a sectorului energetic în sine şi a tuturor întreprinderilor energetice din R. Moldova.
„Ca element de demonstrare a celor menţionate mai sus poate servi scăderea PIB-ului R. Moldova aproximativ de 2 ori în perioada 1997-2002, ca rezultat al majorării duble a tarifelor la gaze naturale faţă de costurile de cumpărare în perioada 1993-1994, precum şi creşterea triplă a tarifelor la energie electrică în perioada 1998-2000 şi mai mult de 4-10 ori a tarifelor la energie termică în perioada 1997-2000. În afară de scăderea nivelului PIB-ului în aceeaşi perioadă a avut loc scăderea consumului de energie electrică şi de 4-5 ori a energiei termice”.
Cercetătorii consideră că este de datoria tuturor organelor cu abilităţi de decizie să ia o poziţie corectă faţă de stabilirea tarifelor ca să existe o solidaritate între toate întreprinderile din sectorul energetic, ca veniturile acestora să fie echitabile, iar consumatorii să-şi poată achita facturile.
Totodată, potrivit sursei, ar fi cazul ca ANRE să revadă metodologia de calcul a tarifelor şi să introducă tarife sociale, cum este în România, de exemplu. Să existe, cel puţin trei nivele de consumuri, astfel încât consumatorii vulnerabili să nu fie lipsiţi de acest produs şi, totodată, să poată achita facturile.
Amintim că ANRE a aprobat majorarea cu 60 de bani a tarifului pentru un kWh de energie electrică livrată de „RED Nord” și „RED Nord Vest”. Astfel, noile tarife ale celor două companii sunt de 2,33 de lei pentru un kWh, față de 1,73 de lei pentru un kWh, în prezent.
Tot cu 30 la sută mai scump pentru un kWh vor achita şi clienții „RED Union Fenosa”. Noul tarif este de 2,157 lei/kwh, față de 1,58 lei.
Cât priveşte gazele naturale, acestea s-au scumpit cu 15,4%, până la 6 538 de lei pentru o mie de metri cubi. Anterior, acesta costa 5 971 de lei.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană