Satul prosoapelor își deschide porțile de Duminica Mare
Unitate // „Tot satul va expune prosoape moștenite de la bunici, părinți sau create de locuitori”
Prosopul tradițional a reprezentat dintotdeauna un element esențial al tradițiilor românești. Or, fiecare oaspete este întâmpinat cu pâine și sare pe un prosop brodat și croșetat de mâinile iscusite ale meșterițelor populare. Pentru promovarea acestei „bijuterii”, va fi organizat în premieră Festivalul „iProsop”, care va avea loc în satul Selemet, raionul Cimișlia.
La Duminica Mare, natura va fi decorată cu diverse obiecte de artizanat, care își vor aștepta vizitatorii începând cu ora 11.00. Manifestarea va reuni circa 50 de meșteri și creatori populari din țară și de peste hotare, având ca obiective principale promovarea meșteșugurilor tradiționale și educarea publicului în spiritul tradițiilor românești.
Obiceiuri de nuntă
„Antreprenorii locali vor avea posibilitatea de a-și comercializa produsele atât artizanale, cât și cele gastronomice, precum și servicii prestate în infrastructură, fapt care va genera un flux de capital fără precedent în sat”, menționează organizatorii. În echipa de organizare se regăsesc tineri migranți reveniți în R. Moldova și voluntarii satului în frunte cu primăria.
Evenimentul va fi deschis cu prezentarea scenică a obiceiurilor de nuntă moldovenească. „Ansamblul de dans Mărunțica va înscena câteva elemente din desfășurarea unei nunți cu unele componente tradiționale, dar și cu implicarea prosoapelor”, remarcă primărița de la Selemet, Tatiana Badan. Totodată, la festival vor evolua mai multe ansambluri etnofolclorice de amatori din țară, dar și vedete autohtone.
Prosoape de vânzare
Colecții personale de prosoape vor fi organizate în expoziții cu vânzare. „Tot satul va expune prosoape moștenite de la bunici, părinți sau create de ei înșiși”, mai adaugă primărița. De asemenea, vor fi expuse prosoape din diferite regiuni ale R. Moldova, dar și din România - din Iași, Bacău, Prahova și Brașov.
Totodată, au fost invitate ambasadele R. Moldova de a prezenta prosoape din țara de reședință. Ambasada Norvegiei va veni chiar și cu o delegație de participanți. În cadrul expoziției, specialiștii de la Ministerul Culturii vor aprecia exponatele și vor explica semnificația motivelor ornamentale, precum și originea lor.
Ateliere și expoziții
„Am peste 30 de prosoape lucrate manual, așa cum am văzut la părinții mei în copilărie. Unul dintre ele i-a aparținut bunicii și îl păstrez mai mult de patru decenii”, povestește meșterița populară, Ana Bologan.
În cadrul târgului, prosoapele vor putea fi cumpărate. Cu toate acestea, meșterița spune că „nu prea vând prosoapele, multe dintre ele le dăruiesc. De asemenea, transmit copiilor această artă, pentru ca tradiția populară să nu fie uitată”, specifică Ana Bologan. La eveniment vor mai fi organizate diverse ateliere demonstrative și de informare în arta meșteșugăritului, țesut, broderie ș.a. De asemenea, vor fi expuse și produse artizanale, precum portul tradițional și obiectele hand-made.
„Prosopul călător”
Printre organizatori este și Asociația Obștească Familii Migrante. Astfel, persoane din diasporă vor expune, de asemenea, prosoape cu genericul Prosopul călător. „Un interes în acest sens au manifestat și un grup de italieni care își vor prezenta în cadrul evenimentului prosoapele moștenite”, povestește Olga Coptu, directoarea festivalului.
Totodată, se vor desfășura mai multe concursuri tematice precum „Originalitatea prosopului reinventat”, „iProsop internațional” și „Concursul gospodarilor”.
Gastronomie națională
Deliciile gastronomice nu vor lipsi din cadrul festivalului. Se vor organiza diferite master-class-uri la care va participa și Tamara Șchiopu, nutriționistă stabilită în Marea Britanie, care va oferi publicului mai multe informații despre gastronomie.
„De curând, gospodinele din partea locului au fost instruite în cadrul unui curs pentru a putea prezenta oaspeților la cele mai înalte standarde rețetele din bucătăria moldovenească”, remarcă organizatorii.
„Festivalul iProsop este un brand al satului Selemet și vom încerca să îl desfășurăm anual sau o dată la doi ani. Cert e că va fi unul de durată”, conchide primăriță Tatiana Badan, invitând toți iubitorii de frumos la eveniment.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei