00:47:59 31.12.2024
Stiri

Șase fraze-cheie în cuplurile fericite. Psihologii au analizat peste 30.000 de relații

Actualitate 07.02.2024 07:30 Vizualizări1970 Autor: Ziarul National
Șase fraze-cheie în cuplurile fericite. Psihologii au analizat peste 30.000 de relații

Un cuplu fericit nu înseamnă lipsa totală a conflictelor. În cadrul a peste 30 000 de cupluri studiate, experții au identificat șase fraze-cheie, care apar în relațiile de succes și care pot transforma orice neînțelegere într-o oportunitate de conexiune.

Relațiile sănătoase nu se bazează pe absența conflictelor, ci pe modul în care cei doi parteneri gestionează aceste momente de tensiune, potrivit CNBC, transmite Adevărul.

În calitate de psihologi cu o căsnicie fericită de 35 de ani, Dr. John Gottman și Dr. Julie Schwartz Gottman împărtășesc învățămintele dobândite din observarea a mii de cupluri, oferind o perspectivă valoroasă asupra modului în care acestea pot fi gestionate într-un mod sănătos.

1. „Simt” - Emoții exprimate deschis

Folosiți această frază atunci când aveți nevoie să vă exprimați emoțiile într-un mod clar. „Simt frică. Te rog să îmi spui asta într-un mod mai blând”, „Simt că nu mă înțelegi acum”, sunt exemple de utilizare eficientă.

Această abordare deschisă ajută la transformarea conflictului într-un moment de autodezvăluire și înțelegere reciprocă.

2. „Trebuie să mă calmez” - Solicitarea unei pauze pentru reflecție

Atunci când simțiți că sunteți copleșit sau aveți nevoie de un moment de respiro, spuneți: „Trebuie să mă calmez”. Această frază deschide ușa către sprijin și ascultare atentă, facilitând revenirea la o discuție constructivă.

3. „Îmi pare rău” - Recunoașterea erorilor și cererea de iertare

Când situația o cere, să recunoaștem că am greșit poate fi esențial. „Reacțiile mele au fost prea extreme. Îmi pare rău”, „Vreau să fiu mai blând cu tine chiar acum și nu știu cum”, sunt exemple de cum putem aduce un element de umanitate și vulnerabilitate în conflict.

4. „Hai să ne oprim” - Solicitarea unei pauze

Atunci când tensiunile cresc, o pauză poate fi salvatoare. „S-ar putea să greșesc aici, te rog să ne oprim puțin”, „Acordă-mi o clipă. Mă întorc”, „Hai să fim de acord să nu fim de acord”, sunt fraze care permit momente de reflecție și împiedică escaladarea conflictului.

5. „Susțin” - Validarea partenerului

Pentru a sprijini o discuție pozitivă, folosiți expresii precum „Sunt de acord cu o parte din ceea ce spui”, „Cred că puntul tău de vedere are sens” sau „Hai să facem un compromis aici.” Aceste fraze indică deschiderea către soluții comune și înțelegerea reciprocă.

6. „Apreciez” - Adăugarea de pozitivitate în conversație

Fie că este vorba despre un „Te iubesc” sau „Mulțumesc pentru...” aducerea elementelor pozitive în discuție ajută la menținerea unei conexiuni puternice. Această mod de revenire după un conflict adaugă valoare relației și îi recunoaște aspectele pozitive.

În final, ceea ce contează într-o relație este modul în care ambii parteneri răspund la momentele de conflict. Folosirea acestor fraze, cu scopul de a repara lucrurile, poate fi cheia pentru menținerea unei conexiuni sănătoase și durabile.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md