Sârbu, despre modificările operate la Codul Electoral de către PSRM – „ACUM”: „Nicio guvernare NU și-a permis să atenteze la independența CEC. Nici noi nu am fost SFINȚI. Cu toții greșim. Dar nici chiar așa”
Democratul Sergiu Sârbu consideră că modificările la Codul Electoral, operate ieri de majoritatea parlamentară PSRM - „ACUM”, „anulează independența” Comisiei Electorale Centrale (CEC). Acesta menționează că în ultimii 20 de ani nimeni nu și-a permis să „atenteze la independența CEC”.
Potrivit lui Sârbu, membrii CEC puteau fi revocați doar dacă Curtea Supremă de Justiție constata o încălcare, dar majoritatea „ACUM” – PSRM a decis altfel, „contrar standardelor Comisiei de la Veneția”.
„Codul Electoral al R. Moldova a fost adoptat acum peste 20 de ani. Chiar de la constituirea unui organ autonom responsabil să organizeze alegerile în R. Moldova, acestuia i-a fost atribuit un statut independent, iar membrilor inamovibilitate. În mare parte, membrii în CEC erau delegați de partide. Este o recomandare a Comisiei de la Veneția. Sigur, există și o procedură de revocare, dacă se admit încălcări, dar constatarea trebuie să fie una profesionistă și imparțială. Până mai ieri membrii CEC puteau fi revocați dacă încălcarea a fost constatată de CSJ. De azi înainte Parlamentul, printr-un simplu vot politic, va putea demite orice membru CEC înainte de termen”, scrie Sârbu pe Facebook..
„Aș vrea să menționez că nicio guvernare în 20 de ani nu și-a permis să atenteze la independența CEC. Nici chiar comuniștii. Partenerii străini vegheau asupra respectării acestui element esențial al statului de drept. Recunosc, nici noi nu am fost sfinți. Cu toții greșim. Dar nici chiar așa. Noi nu ne-am permis niciodată să atentăm la independența organelor autonome, iar orice reformă era dezbătută pe larg cu partenerii de dezvoltare”, a precizat deputatul PD.
Sursa citată a mai adăugat că după alegerile din februarie, OSCE, UE, SUA și toți observatorii internaționali au apreciat înalt modul cum a fost gestionat procesul electoral și organizate alegerile din punct de vedere administrativ.
„CEC-ul s-a isprăvit profesionist. Dar, pentru că politica bate legea și pentru a supune în totalitate instituțiile statului noii guvernări, Parlamentul a decis ieri să înceapă de la CEC. Încă nu pierd speranța că structurile internaționale vor sări în apărarea statului de drept în R. Moldova. Dragă guvernare, nu arătați cu degetul la noi. Demonstrați că sunteți mai buni ca noi”, a conchis Sârbu.
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”
Nicolae Negru // Război și Pace, Strategia Smintitului, Alegeri