02:09:03 19.01.2025
Stiri

Sărbătoarea DRAGOSTEI la români. Tradiții și legende de Dragobete

Social 24.02.2016 09:09 Vizualizări2368 Autor: Victoria Bortă
Sărbătoarea DRAGOSTEI la români. Tradiții și legende de Dragobete

Tradiții // „Dragobetele-Logodnicul Păsărilor este cel care aduce iubirea în casele românilor”

Deşi tradiţional nu ne leagă nimic de Sfântul Valentin, comercianții, care vând în numele dragostei aproape orice, au transformat ziua de 14 februarie într-una care creşte considerabil încasările magazinelor de orice fel. Dar tot ei ne-au determinat să redescoperim Dragobetele.

Astfel, mai mulți sunt cei care încearcă astăzi să repună pe locul său binemeritat sărbătoarea tradiţională românească a reînvierii naturii, a logodnei păsărilor, a pecetluirii prieteniei, celebrată la data de 24 februarie.

Sărbătoarea lupilor

De unde a început celebrarea dragostei? Etnologii spun că sărbătorirea zilei de Sfântul Valentin îşi are originea în Roma Antică, mai exact se leagă de sărbătorile Lupercalia, oficiate la 15 februarie.

Acestea erau sărbători în cinstea lui Lupercus, protectorul câmpurilor şi turmelor, iar sărbătorile erau consacrate dragostei şi fertilităţii.

Parţial, sărbătoarea era interpretată şi ca fiind în onoarea Lupoaicei capitoline care i-a alăptat pe Romulus şi Remus, unii explicând astfel numele de Lupercalia, sărbătoarea lupilor.

Preoţii îmbrăcau pieile câinelui şi ale caprelor sacrificate şi înconjurau zidurile cetăţii, lovind uşor cu un bici de piele participanţii la sărbătoare, în special fetele şi femeile, crezând astfel că vor deveni fertile.

Condamnat la moarte

Ulterior, a început a fi sărbătorit Sfântul Valentin, care vine de la un martir declarat ca sfânt al creștinilor romano-catolici.

Potrivit legendei, el ar fi cununat un păgân cu un creștin, ar fi dăruit tinerilor îndrăgostiți flori din grădina lui și ar fi vindecat bolnavii.

„El a fost învinuit de „cununare religioasă” a perechilor de îndrăgostiți, în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II, de aceea a fost condamnat la moarte și executat pe 14 februarie 269, din cauza credinței lui”, povestește folcloristul Tudor Colac.

Astăzi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și, mai nou, și în statele europene se fac petreceri și baluri din ce în ce mai grandioase.

„Dragobetele sărută fetele!”

Totuși, sărbătoarea noastră tradițională rămâne a fi Dragobetele, care pentru daciera o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor și Eros al vechilor greci. Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casa și în sufletul românilor.

Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se îmbrăcau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămâioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine băiatul care o îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală: „Dragobetele sărută fetele!”.

Popularizare

Cu acest generic, actualmente, autoritățile încearcă o popularizare a sărbătorii tradiționale autohtone, deși nu putem spune, cu certitudine, că aceasta a revenit în totalitate, pentru că Sfântul Valentin a rămas destul de popular, în rândul tinerilor.

Cu toate acestea, școlile și instituțiile de cultură organizează diverse evenimente pentru ca Dragobetele să fie mai cunoscut și mai îndrăgit de copii.

Cercetătoarea Tamara Macovei consideră că, în această zi, ar trebui în primul rând „ca toți cei care se iubesc să se sărute și să se cuprindă pentru a fi fericiți, binedispuși și îndrăgostiți tot anul. De asemenea, e frumos ca în această zi să își dăruiască flori și daruri simbolice unul altuia”, remarcă cercetătoarea.

Tamara Macovei mai menționează că dragostea „trebuie să se manifeste nu doar la tineri, ci la toate generațiile, de la copii la vârstnici, Dragobete fiind un motiv în plus de a ne demonstra iubirea, care ar trebui să persiste în orice zi”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md