Stiri
Casa în care locuiește judecătoarea Nina Cernat
Săracii justiției naționale
Important
23.06.2013
12:22
5500


AVERE // Judecătorii acuzați cel mai des de corupție sunt săraci în declarațiile de avere
Mariana Rață
Judecătorii care au dat verdicte în cele mai multe cazuri pierdute de R. Moldova la CEDO trăiesc mai mult decât modest. Cel puțin, așa reiese din declarațiile lor de avere depuse în ultimii ani. Experții din domeniul juridic consideră că proprietățile reduse ale magistraților sunt un indiciu că aceștia își tăinuiesc averile. Câteva cazuri de acest fel au fost deja descoperite de jurnaliști, cu toate acestea, până în prezent, doar un judecător a fost demis pentru că și-a ascuns averea.
Fosta vicepreședintă a Colegiului civil și de contencios administrativ din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Vera Macinskaia, este judecătoarea al cărei nume figurează în cele mai multe cazuri pierdute la CEDO (15 dosare). În martie curent, pe străzile capitalei au apărut mai multe panouri imense cu fotografia magistratei, însoțită de comentariul „Cei mai corupți judecători din Moldova!”. Contrar acestei remarci, Macinskaia indică în declarația sa de avere că deține în proprietate doar un automobil BMW pe care l-a cumpărat cu 94 de mii de lei. Unde trăiește judecătoarea pensionară nu este clar. Aceasta a câștigat în anul trecut peste 300 de mii de lei din salariu, pensie și activitatea pedagogică.
Clima, mașină pe un an
Judecătorul CSJ Nicolae Clima, cel care a apărut alături de Macinskaia pe panourile publicitare din oraș, de asemenea dezamăgește așteptările prin declarațiile de avere depuse. Acum doi ani, Clima menționa că deține în proprietate o casă de o sută m.p. și un lot de 35 de ari în s. Mereșeni, raionul Hâncești, estimate la 55 de mii de lei, și un apartament în Chișinău de 75,6 m.p., pentru care a plătit 221 de mii de lei. Astăzi, recunoaște Clima, apartamentul costă în jur de 60 de mii de euro.
Și dacă apartamentul și casa au fost cumpărate cu mulți ani în urmă, apoi în fiecare an Clima își schimbă mașinile. Astfel, în declarația de avere din 2009, acesta indica un „Audi A4” din 2002 pe care l-a vândut în 2010, cumpărându-și o mașină de același model, dar mai nouă. În 2011, magistratul a vândut și acest automobil și și-a cumpărat o „Skoda Superb” pentru care a plătit 350 de mii de lei.
Nicolae Clima ridică din salariu și pensie 200 de mii de lei pe an. Numele acestuia figurează în 13 dosare pierdute de R. Moldova la CEDO.
Buruian a scăpat peștișorul de aur
Un alt judecător, de această dată de la Curtea de Apel Chișinău, cunoscut pentru numărul mare de dosare pierdute la CEDO (10 cazuri) este Mihail Buruian. În declarația de avere pentru anul 2012, acesta a indicat o casă în Anenii Noi, cumpărată încă în 1993 și estimată la 213 mii de lei, un teren de 0,64 ha cumpărat în 2009 cu 11 mii de lei și o mașină „Mazda” produsă în 1998 și procurată în 2006 cu 70 de mii de lei. De asemenea, judecătorul deține acțiuni în mai multe companii profitabile cum ar fi „Tirex Petrol”, „Tracom”, „Lafarge” și SA „Ciment”.
Averea pe care o are nu i se pare suficientă magistratului, motiv pentru care cu vreo zece ani în urmă acesta a solicitat Consiliului Municipal Chișinău să fie asigurat cu spațiu locativ. Pentru că Primăria nu s-a grăbit să-i aloce un apartament, mai târziu judecătorul a cerut să-i fie repartizat un teren pentru construcția casei în inima capitalei, pe str. Șciusev. Iar peste încă doi ani, el și-a revăzut solicitarea, pretinzând de la Consiliul Municipal 650 de mii de lei în schimbul apartamentului care i se cuvine. După aproape zece ani de judecăți, CSJ a decis că pretențiile financiare ale magistratului nu sunt întemeiate, lăsând în vigoare doar decizia Judecătoriei sect. Centru din 2004 prin care Primăria capitalei a fost obligată să-i dea apartament lui Buruian. Șefa Direcției juridice din cadrul Primăriei capitalei, Diana Gurschi, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că decizia judecătorească încă nu a fost executată.
Muruianu e milionar
Deceniile de activitate în justiție și postul de notar public pe care îl ocupă soția sa l-au făcut milionar pe ex-președintele CSJ, Ion Muruianu, astăzi judecător la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul deține în proprietate două case în suburbie, dintre care una moștenită de soția sa, fiind evaluată la prețul de 3520 de ruble (!). De asemenea, judecătorul are două apartamente în Chișinău, de 83,7 m.p. și 133 m.p., care l-au costat peste un milion de lei, și două garaje pentru care a plătit peste o sută de mii de lei. Pe numele soției lui Muruianu figurează două încăperi folosite pe post de birou notarial și un cont bancar cu 15 mii de euro pe el, deschis în 2008. Cei doi soți mai au în proprietate o mașină „Subaru Tribeca”, cumpărată în leasing încă în 2007 cu 611 mii de lei. Anul 2012 a fost unul greu pentru familia Muruianu. Mai întâi, magistratul și-a pierdut locul de muncă, fiind transferat la Curtea de Apel Chișinău, iar apoi familia a fost nevoită să se împrumute de la bancă cu 70 de mii de euro. La sfârșitul anului, magistratul a renunțat însă la creditul bancar, returnând banii. 2012 i-a adus și mai puține venituri familiei Muruianu, doar 700 de mii de lei, față de 1,1 milioane de lei în 2010.
Incorigibila Nina Cernat
Fosta judecătoare de la CSJ Nina Cernat, transferată la pachet cu Muruianu la Curtea de Apel Chișinău, nu indică nici acum în declarația sa de avere palatul de pe str. Arborilor din capitală în care locuiește. Anul trecut, ziarul „Adevărul” dezvăluia că magistrata trăiește într-o casă de toată frumusețea din cartierul numit „Orașul Poveștilor”. Cu toate acestea, în declarația sa de avere figurează doar un apartament de 32 m.p., cumpărat încă în 2007 cu 14 mii de lei și două terenuri (unul agricol și altul pentru construcția casei – n.r.) în Ialoveni.
Procuratura Anticorupție anunțase anterior că ar putea-o ancheta penal pe Cernat pentru că ar fi prezentat declarație falsă de avere. Astăzi, însă, procurorii întrebați despre acest caz strâng din umeri.
Precizăm că Nina Cernat figurează în opt dosare pierdute de R. Moldova la CEDO, dintre care cel mai scump a fost cazul „Oferta Plus” vs R. Moldova, în care statul a fost obligat să achite companiei 2,5 milioane de lei.
Namașco trăiește din donații
În lista neagră a justiției moldovenești se regăsește și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău Gheorghe Iovu.
Anul trecut acesta și-a cumpărat un apartament nou de 72 m.p., al cărui preț nu este indicat. Iovu mai deține în proprietate un apartament de 60 m.p. primit moștenire în 2005. Iar în anul 2011, magistratul și-a cumpărat o mașină „Volvo” de 208 mii de lei.
În același timp, judecătorul Curții de Apel Chișinău Serghei Namașco, despre care presa a scris că ar fi fost implicat în mai multe scheme de atac raider prin deciziile adoptate, și-a cumpărat anul trecut un apartament de jumătate de milion de lei, o casă de circa 800 de mii de lei și o mașină „Toyota Prius” de 120 de mii de lei. Banii pentru toate aceste bunuri i-au fost donaţi lui Namașco de către soacra care lucrează în Italia și de către sora sa.
În declarația de avere a lui Namașco se precizează că soacra acestuia i-a donat fiicei sale 50 de mii de euro și un apartament estimat la 12 mii de dolari. Iar sora lui Namașco i-a donat un alt apartament. Venitul lui Namașco, obținut din activitatea de judecător, a fost în 2012 de 62 de mii de lei.
Moșierul
Judecătorul Curţii de Apel Tudor Micu, cel care a făcut parte din completul de magistrați care i-au tăiat 12 ani din pedeapsă lui Adrian Nichifor, condamnat pentru omor, are proprietăți de peste trei milioane de lei. Judecătorul are trei case –în capitală, în Călăraşi şi în Străşeni, dintre care una a fost cumpărată anul trecut cu peste un milion de lei. În declarația de avere pentru 2012, acesta indică o mașină, „Toyota Prado”, cumpărată anul trecut cu 288 de mii de lei, trei garaje și cinci conturi bancare în care păstrează circa 600 de mii de lei. Totuși, potrivit unor documente obţinute de „Ziarul de Gardă”, pe numele lui Tudor Micu mai sunt înscrise două automobile – un „Mercedes” şi un BMW, pe care nu le-a declarat în 2012. Judecătorul evită să vorbească despre aceste bunuri nedeclarate.
Tudor Micu figurează pe lista magistraţilor care se fac responsabili în șase cazuri de condamnare a Republicii Moldova la CEDO.
O singură demisie
Până acum a fost înregistrat un singur caz când un judecător și-a dat demisia pentru că și-a tăinuit o parte din avere. Este vorba despre judecătorul Curții Supreme de Justiție Valeriu Arhip, care, potrivit unui raport al Serviciului de Informații și Securitate, nu ar fi trecut în declarație o întreprindere care figurează pe numele soției și o casă a fiului său.
Iar Comisia Națională de Integritate examinează în prezent două cazuri de încălcare a regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către judecătorul Curții Supreme de Justiție Nicolae Gordilă și judecătorul Curții de Apel Chișinău Nelea Budăi.
Ion Guzun, avocat, Centrul de resurse juridice:
„Este mult prea straniu ca judecătorii să nu aibă proprietăți pe numele lor, atâta timp cât folosesc bunuri mult prea scumpe, cum ar fi, spre exemplu, mașinile pe care le conduc. Risc să spun că judecătorii își ascund intenționat proprietățile. Este o acțiune deliberată prin care aceștia se eschivează de a-și face publice averile, iar faptul că arată că sunt săraci îi face vulnerabili în fața celor care ar avea intenția să-i mituiască. Consiliul Superior al Magistraturii încearcă să fie tolerant cu acești judecători despre care presa descoperă că își ascund proprietățile și asta pentru că în toamna acestui an le expiră mandatele și ei speră să le obțină din nou. Totuși, remarcăm că în ultimul timp mai mulți judecători indică în declarațiile lor de avere că au primit case sau bunuri din donații. Astfel, ei încearcă să intre în legalitate”.
Mariana Rață
Judecătorii care au dat verdicte în cele mai multe cazuri pierdute de R. Moldova la CEDO trăiesc mai mult decât modest. Cel puțin, așa reiese din declarațiile lor de avere depuse în ultimii ani. Experții din domeniul juridic consideră că proprietățile reduse ale magistraților sunt un indiciu că aceștia își tăinuiesc averile. Câteva cazuri de acest fel au fost deja descoperite de jurnaliști, cu toate acestea, până în prezent, doar un judecător a fost demis pentru că și-a ascuns averea.
Fosta vicepreședintă a Colegiului civil și de contencios administrativ din cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Vera Macinskaia, este judecătoarea al cărei nume figurează în cele mai multe cazuri pierdute la CEDO (15 dosare). În martie curent, pe străzile capitalei au apărut mai multe panouri imense cu fotografia magistratei, însoțită de comentariul „Cei mai corupți judecători din Moldova!”. Contrar acestei remarci, Macinskaia indică în declarația sa de avere că deține în proprietate doar un automobil BMW pe care l-a cumpărat cu 94 de mii de lei. Unde trăiește judecătoarea pensionară nu este clar. Aceasta a câștigat în anul trecut peste 300 de mii de lei din salariu, pensie și activitatea pedagogică.
Clima, mașină pe un an
Judecătorul CSJ Nicolae Clima, cel care a apărut alături de Macinskaia pe panourile publicitare din oraș, de asemenea dezamăgește așteptările prin declarațiile de avere depuse. Acum doi ani, Clima menționa că deține în proprietate o casă de o sută m.p. și un lot de 35 de ari în s. Mereșeni, raionul Hâncești, estimate la 55 de mii de lei, și un apartament în Chișinău de 75,6 m.p., pentru care a plătit 221 de mii de lei. Astăzi, recunoaște Clima, apartamentul costă în jur de 60 de mii de euro.
Și dacă apartamentul și casa au fost cumpărate cu mulți ani în urmă, apoi în fiecare an Clima își schimbă mașinile. Astfel, în declarația de avere din 2009, acesta indica un „Audi A4” din 2002 pe care l-a vândut în 2010, cumpărându-și o mașină de același model, dar mai nouă. În 2011, magistratul a vândut și acest automobil și și-a cumpărat o „Skoda Superb” pentru care a plătit 350 de mii de lei.
Nicolae Clima ridică din salariu și pensie 200 de mii de lei pe an. Numele acestuia figurează în 13 dosare pierdute de R. Moldova la CEDO.
Buruian a scăpat peștișorul de aur
Un alt judecător, de această dată de la Curtea de Apel Chișinău, cunoscut pentru numărul mare de dosare pierdute la CEDO (10 cazuri) este Mihail Buruian. În declarația de avere pentru anul 2012, acesta a indicat o casă în Anenii Noi, cumpărată încă în 1993 și estimată la 213 mii de lei, un teren de 0,64 ha cumpărat în 2009 cu 11 mii de lei și o mașină „Mazda” produsă în 1998 și procurată în 2006 cu 70 de mii de lei. De asemenea, judecătorul deține acțiuni în mai multe companii profitabile cum ar fi „Tirex Petrol”, „Tracom”, „Lafarge” și SA „Ciment”.
Averea pe care o are nu i se pare suficientă magistratului, motiv pentru care cu vreo zece ani în urmă acesta a solicitat Consiliului Municipal Chișinău să fie asigurat cu spațiu locativ. Pentru că Primăria nu s-a grăbit să-i aloce un apartament, mai târziu judecătorul a cerut să-i fie repartizat un teren pentru construcția casei în inima capitalei, pe str. Șciusev. Iar peste încă doi ani, el și-a revăzut solicitarea, pretinzând de la Consiliul Municipal 650 de mii de lei în schimbul apartamentului care i se cuvine. După aproape zece ani de judecăți, CSJ a decis că pretențiile financiare ale magistratului nu sunt întemeiate, lăsând în vigoare doar decizia Judecătoriei sect. Centru din 2004 prin care Primăria capitalei a fost obligată să-i dea apartament lui Buruian. Șefa Direcției juridice din cadrul Primăriei capitalei, Diana Gurschi, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că decizia judecătorească încă nu a fost executată.
Muruianu e milionar
Deceniile de activitate în justiție și postul de notar public pe care îl ocupă soția sa l-au făcut milionar pe ex-președintele CSJ, Ion Muruianu, astăzi judecător la Curtea de Apel Chișinău. Magistratul deține în proprietate două case în suburbie, dintre care una moștenită de soția sa, fiind evaluată la prețul de 3520 de ruble (!). De asemenea, judecătorul are două apartamente în Chișinău, de 83,7 m.p. și 133 m.p., care l-au costat peste un milion de lei, și două garaje pentru care a plătit peste o sută de mii de lei. Pe numele soției lui Muruianu figurează două încăperi folosite pe post de birou notarial și un cont bancar cu 15 mii de euro pe el, deschis în 2008. Cei doi soți mai au în proprietate o mașină „Subaru Tribeca”, cumpărată în leasing încă în 2007 cu 611 mii de lei. Anul 2012 a fost unul greu pentru familia Muruianu. Mai întâi, magistratul și-a pierdut locul de muncă, fiind transferat la Curtea de Apel Chișinău, iar apoi familia a fost nevoită să se împrumute de la bancă cu 70 de mii de euro. La sfârșitul anului, magistratul a renunțat însă la creditul bancar, returnând banii. 2012 i-a adus și mai puține venituri familiei Muruianu, doar 700 de mii de lei, față de 1,1 milioane de lei în 2010.
Incorigibila Nina Cernat
Fosta judecătoare de la CSJ Nina Cernat, transferată la pachet cu Muruianu la Curtea de Apel Chișinău, nu indică nici acum în declarația sa de avere palatul de pe str. Arborilor din capitală în care locuiește. Anul trecut, ziarul „Adevărul” dezvăluia că magistrata trăiește într-o casă de toată frumusețea din cartierul numit „Orașul Poveștilor”. Cu toate acestea, în declarația sa de avere figurează doar un apartament de 32 m.p., cumpărat încă în 2007 cu 14 mii de lei și două terenuri (unul agricol și altul pentru construcția casei – n.r.) în Ialoveni.
Procuratura Anticorupție anunțase anterior că ar putea-o ancheta penal pe Cernat pentru că ar fi prezentat declarație falsă de avere. Astăzi, însă, procurorii întrebați despre acest caz strâng din umeri.
Precizăm că Nina Cernat figurează în opt dosare pierdute de R. Moldova la CEDO, dintre care cel mai scump a fost cazul „Oferta Plus” vs R. Moldova, în care statul a fost obligat să achite companiei 2,5 milioane de lei.
Namașco trăiește din donații
În lista neagră a justiției moldovenești se regăsește și judecătorul de la Curtea de Apel Chișinău Gheorghe Iovu.
Anul trecut acesta și-a cumpărat un apartament nou de 72 m.p., al cărui preț nu este indicat. Iovu mai deține în proprietate un apartament de 60 m.p. primit moștenire în 2005. Iar în anul 2011, magistratul și-a cumpărat o mașină „Volvo” de 208 mii de lei.
În același timp, judecătorul Curții de Apel Chișinău Serghei Namașco, despre care presa a scris că ar fi fost implicat în mai multe scheme de atac raider prin deciziile adoptate, și-a cumpărat anul trecut un apartament de jumătate de milion de lei, o casă de circa 800 de mii de lei și o mașină „Toyota Prius” de 120 de mii de lei. Banii pentru toate aceste bunuri i-au fost donaţi lui Namașco de către soacra care lucrează în Italia și de către sora sa.
În declarația de avere a lui Namașco se precizează că soacra acestuia i-a donat fiicei sale 50 de mii de euro și un apartament estimat la 12 mii de dolari. Iar sora lui Namașco i-a donat un alt apartament. Venitul lui Namașco, obținut din activitatea de judecător, a fost în 2012 de 62 de mii de lei.
Moșierul
Judecătorul Curţii de Apel Tudor Micu, cel care a făcut parte din completul de magistrați care i-au tăiat 12 ani din pedeapsă lui Adrian Nichifor, condamnat pentru omor, are proprietăți de peste trei milioane de lei. Judecătorul are trei case –în capitală, în Călăraşi şi în Străşeni, dintre care una a fost cumpărată anul trecut cu peste un milion de lei. În declarația de avere pentru 2012, acesta indică o mașină, „Toyota Prado”, cumpărată anul trecut cu 288 de mii de lei, trei garaje și cinci conturi bancare în care păstrează circa 600 de mii de lei. Totuși, potrivit unor documente obţinute de „Ziarul de Gardă”, pe numele lui Tudor Micu mai sunt înscrise două automobile – un „Mercedes” şi un BMW, pe care nu le-a declarat în 2012. Judecătorul evită să vorbească despre aceste bunuri nedeclarate.
Tudor Micu figurează pe lista magistraţilor care se fac responsabili în șase cazuri de condamnare a Republicii Moldova la CEDO.
O singură demisie
Până acum a fost înregistrat un singur caz când un judecător și-a dat demisia pentru că și-a tăinuit o parte din avere. Este vorba despre judecătorul Curții Supreme de Justiție Valeriu Arhip, care, potrivit unui raport al Serviciului de Informații și Securitate, nu ar fi trecut în declarație o întreprindere care figurează pe numele soției și o casă a fiului său.
Iar Comisia Națională de Integritate examinează în prezent două cazuri de încălcare a regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către judecătorul Curții Supreme de Justiție Nicolae Gordilă și judecătorul Curții de Apel Chișinău Nelea Budăi.
Ion Guzun, avocat, Centrul de resurse juridice:
„Este mult prea straniu ca judecătorii să nu aibă proprietăți pe numele lor, atâta timp cât folosesc bunuri mult prea scumpe, cum ar fi, spre exemplu, mașinile pe care le conduc. Risc să spun că judecătorii își ascund intenționat proprietățile. Este o acțiune deliberată prin care aceștia se eschivează de a-și face publice averile, iar faptul că arată că sunt săraci îi face vulnerabili în fața celor care ar avea intenția să-i mituiască. Consiliul Superior al Magistraturii încearcă să fie tolerant cu acești judecători despre care presa descoperă că își ascund proprietățile și asta pentru că în toamna acestui an le expiră mandatele și ei speră să le obțină din nou. Totuși, remarcăm că în ultimul timp mai mulți judecători indică în declarațiile lor de avere că au primit case sau bunuri din donații. Astfel, ei încearcă să intre în legalitate”.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
14.02.2016
11:13
8278
Mașini „made in Moldova”? Ce face acest tânăr din Chișinău
10.07.2015
09:22
6297
METEO // Temperaturile SCAD considerabil. Cum va fi vremea în acest week-end
01.03.2015
21:37
6512
Zeci de persoane, inclusiv un deputat ucrainean, ARESTATE în timpul mitingului de la Moscova!
11.10.2014
11:02
7500
Prima grădină orășenească din Moldova. Ce nu ştiai despre Grădina Publică din centrul capitalei
05.10.2014
15:02
9517
DĂRUIRE // Paznicul pictor de la Hansca: În timp ce SUPRAVEGHEAZĂ noaptea instituţia, creează opere
23.09.2014
10:36
6367
Legea Lustrației în Ucraina // Iulia Timoșenko, printre cei AFECTAȚI, scrie presa de la Kiev
21.09.2014
14:02
17925
Iată Castelul de APĂ al Chișinăului
20.09.2014
19:59
6003
Iurie Leancă, ALĂTURI de Victor Ponta: „Vom reuși să scriem ISTORIA”
03.08.2014
11:26
53022
Detalii CURIOASE pe care NU le știai despre Cetatea Soroca
08.07.2014
16:57
5428
Încă o țără a ratificat Acordul de Asociere între R. Moldova și Uniunea Europeană
15.06.2014
17:22
5088
VIDEO // Moscova a venit cu o REACŢIE la declaraţiile făcute de un oficial ucrainean
25.05.2014
11:14
10131
Republica Moldova // Bătrâni adoptați
























Top stiri
18.04.2025
23:29
248
Trump amenință cu retragerea SUA din negocierile de pace pentru Ucraina fără progrese rapide
18.04.2025
22:43
322
Dezastru ecologic pe litoralul rusesc: mareea neagră continuă să afecteze turismul la Marea Neagră după naufragiul petrolierelor rusești
18.04.2025
21:50
396
Propunere de pace controversată: SUA sugerează relaxarea sancțiunilor pentru un acord cu Rusia, dar refuză aderarea Ucrainei la NATO
18.04.2025
20:09
405
Halterofilul Marin Robu a cucerit trei MEDALII pentru R. Moldova la Campionatul European de Haltere. Atletul nostru s-a descătușat, după ce anul trecut a fost ,,furat" de bronzul olimpic
18.04.2025
19:46
431
Vicepreședintele american optimist în Italia cu privire la încetarea războiului din Ucraina, în timp ce Washingtonul transmite semnale mixte
18.04.2025
17:06
598
Maia Sandu, întâlniri cu cei doi mitropoliți, în ajunul Paștelui: „În aceste zile de sărbătoare, să ne rugăm cu toții pentru pace, înțelepciune și puterea de a rămâne solidari”
18.04.2025
16:44
771
Kremlinul confirmă: ordinul lui Putin privind loviturile asupra infrastructurii energetice ucrainene nu mai este valabil
18.04.2025
15:02
520
APEDUCT MAGISTRAL // Locuitorii din satele Sociteni, Dănceni, Suruceni, Nimoreni și Malcoci, raionul Ialoveni, vor avea acces la apă potabilă din Nistru: Investiții de 31 de milioane de lei
18.04.2025
13:57
482
METEO // Vreme frumoasă de Paște, în R. Moldova: Maxime generoase și weekend fără precipitații
18.04.2025
13:51
525
Fostul negociator-șef al Sloveniei pentru aderarea la UE, schimb de experiență cu oficiali din R. Moldova
18.04.2025
13:43
463
Vacanța de Paști începe pentru elevii din R. Moldova: Când revin la lecții
18.04.2025
11:40
941
Washingtonul ar putea renunța la medierea între Rusia și Ucraina: Trump își regândește prioritățile globale
18.04.2025
11:11
1242
Chișinăul este foarte aproape să elimine ULTIMA vulnerabilitate față de Federația Rusă
18.04.2025
11:09
1033
RISE // DOCUMENTE: Bisericile din R. Moldova, în slujba Moscovei
18.04.2025
10:38
527
Motorina comercializată la pompă s-a IEFTINIT cu 3.31 lei/litru în ultima perioadă și a ajuns la prețul din 2022 – perioada anterioară declanșării războiului din Ucraina și crizei energetice
18.04.2025
10:34
686
Maia Sandu insistă pe finalizarea negocierilor de aderare la UE până în 2027, avertizând asupra influențelor externe la alegerile din septembrie
18.04.2025
10:04
732
Anunțul Aeroportului Internațional Chișinău, de sărbători: Trafic sporit și îndemn pentru pasageri să ajungă la timp în aerogară
18.04.2025
08:39
643
Ucraina și SUA au semnat un proiect de acord privind mineralele
18.04.2025
06:17
847
Kremlinul atenționează asupra impactului posibil al unui război comercial global asupra economiei Rusiei, în ciuda evitării de noile tarife americane
18.04.2025
03:51
924
Summit la Paris: Discuții de înalt nivel pentru pacea în Ucraina, în timp ce Trump exprimă rezerve față de Zelenski
18.04.2025
03:18
728
Rubio reafirmă dorința de pace a SUA într-o convorbire cu Lavrov la Paris
18.04.2025
00:56
1061
Moscova avertizează: Atacurile cu rachete Taurus vor implica Germania direct în conflictul din Ucraina
17.04.2025
21:07
856
R. Moldova se alătură Convenției de la Haga pentru obținerea probelor în procese internaționale
17.04.2025
19:10
840
Opoziția pierde lupta împotriva ministrului infrastructurii: Moțiunea a fost respinsă de Parlament
17.04.2025
17:23
1013
Cămin al Universității din Cahul, renovat cu sprijinul Guvernului României: Investiții de 62 de milioane de lei


















































Actualitate
Parteneri
Descoperă
Știri




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri