15:07:58 21.12.2024
Stiri

FOTO // Șapte laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, în valoare de peste 5,647 de milioane de euro, inaugurate la UTM: Electronică aplicată, acționări electropneumatice pentru automatizări industriale, chimie și minifabrică digitală

Actualitate 25.09.2024 12:39 Vizualizări1154 Autor: Ziarul National
FOTO // Șapte laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, în valoare de peste 5,647 de milioane de euro, inaugurate la UTM: Electronică aplicată, acționări electropneumatice pentru automatizări industriale, chimie și minifabrică digitală Ministerul Educației și Cercetării

Studenții Universității Tehnice din Moldova (UTM) au șansa să învețe meserie cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație.

Șapte laboratoare științifico-didactice în domenii precum electronica aplicată, acționări electropneumatice pentru automatizări industriale, chimie și o minifabrică digitală, dotate la standarde moderne, au fost inaugurate marți la UTM.

Echipamentele pentru cele lapte laboratoare au fost achiziționate cu peste 5,647 de milioane de euro, granturi oferite în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială.

Potrivit rectorului UTM, Viorel Bostan, aceste investiții reprezintă un pas major în modernizarea infrastructurii educaționale a universității, oferind studenților acces la tehnologie de ultimă generație și oportunități de învățare aplicată în domenii esențiale precum ingineria, automatizările industriale și securitatea informațională.

„În prezent, implementăm un proiect important de 25 de milioane de euro, din care beneficiază și UTM, iar investițiile sunt direcționate în special spre laboratoare. Aceste fonduri provin din surse externe, direcționate de Banca Mondială și accesate prin intermediul Guvernului Republicii Moldova. Sunt cele mai mari investiții din ultimii ani în sistemul nostru universitar și cred că aceste resurse schimbă semnificativ imaginea universităților noastre. Este important să promovăm aceste exemple pozitive și să încurajăm cât mai mulți elevi să viziteze universitățile noastre modernizate. Ceea ce vedem astăzi aici era de neimaginat acum 15 ani. Cu încredere pot recomanda UTM și multe alte specializări din universitățile noastre tuturor studenților noștri”, a spus ministrul Dan Perciun în cadrul evenimentului de lansare a laboratoarelor.

Totodată, ministrul a menționat că proiectul actual va fi extins anul viitor cu încă 30 de milioane de euro, o bună parte din fonduri urmând să fie alocate pentru UTM. Aceste resurse vor fi destinate atât cercetării, cât și modernizării căminelor.

Prezentă la eveniment, Ligia Deca, ministrul Educației din România, a declarat că, în învățământul superior, motivele de conectare la familia europeană sunt numeroase - de la capacitatea de a investi și a prelua exemple de bună practică, până la mobilitățile extraordinare de care beneficiază mulți studenți și profesori.

„Ne propunem, pe viitor, un program Erasmus românesc, prin care cadre didactice din Republica Moldova să vină pentru perioade scurte de timp în universitățile din România, beneficiind de indemnizații și cazare, pentru a întări legăturile dintre instituțiile noastre. Aceste programe de mobilitate generează relații sociale, proiecte de cercetare cu fonduri europene și apartenența la alianțe universitare europene. Sper ca, în viitor, să avem diplome europene emise de universitățile din ambele țări”, a afirmat Ligia Deca.

Laboratoarele lansate la UTM, fac parte din HUB-ul inovativ – un cluster de laboratoare și centru inovațional, dedicat cercetării cu impact tehnologic și orientat către cerințele ocupaționale ale studenților. Un alt laborator de fizică este destinat consolidării competențelor fundamentale inginerești ale studenților, necesare în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, iar laboratoarele de chimie vor susține studiul substanțelor și evaluarea impactului lor asupra sănătății umane și mediului.





Menționăm că, în prezent, șapte instituții de învățământ superior și șase colegii pedagogice din R. Moldova beneficiază de modernizări ale infrastructurii instituțiilor și ale programelor de studii conform cerințelor pieței muncii cu sprijinul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” în perioada 2020 - 2025. Valoarea totală a proiectului constituie peste 35 de milioane de euro.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, printre rezultatele proiectului se numără elaborarea a peste 300 de standarde de calificare pentru programele de licență, masterat și doctorat în 18 domenii de studii, instruirea a aproape 3 000 de manageri și cadre didactice universitare în elaborarea curriculei, monitorizarea și asigurarea calității, evaluarea calificărilor în învățământul superior. Un rezultat major este și digitalizarea registrelor diplomelor emise de instituțiile de învățământ superior în perioada 1992 - 2008, un volum de aproximativ 270 de mii de înregistrări, care va oferi un instrument eficient de verificare și validare a documentarelor de studii.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.12.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // O carte ca eveniment...

16.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Delirul imperial îna...

13.12.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Transnistria, ca un ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md