„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”
Guvernarea de la Chișinău este determinată să aprovizioneze cu gaze naturale malul stâng al Nistrului, dacă Ucraina va stopa, de la 1 ianuarie 2025, tranzitul de gaze rusești pe teritoriul său. Totuși, cetățenii din Transnistria, la fel ca și cei de pe malul drept al Nistrului, vor trebui să plătească pentru aceste gaze, a declarat astăzi președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, în cadrul audierilor publice privind situația tarifelor la resursele energetice, în special la gazele naturale.
„Este adevărat că tarifele din R. Moldova depind de cotațiile internaționale, fiind o republică care nu produce resurse energetice. Ceea ce putem influența direct, ca instituții de stat, este modul în care sprijinim populația prin compensații. Totuși, înțelegem de ce mulți oameni sunt nemulțumiți sau nedumeriți. Considerăm că s-au comis anumite erori în procesul de achiziționare a gazelor naturale, cum ar fi: comunicarea interinstituțională defectuoasă, micro-managementul unor instituții, lipsa planificării achizițiilor pe termen lung etc.”, a declarat Radu Marian.
CITIȚI și De ce gazele necesare pentru perioada rece a anului nu au fost procurate din vară, când costau mai puțin? Explicațiile șefului de la „Moldovagaz”: „Am economisit 2,9 milioane de euro pentru consumatori”
Potrivit parlamentarului, avem în față „săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene.
„Malul drept nu are probleme de aprovizionare, dar trebuie să identificăm soluții pentru malul stâng al Nistrului. Prioritatea principală în sectorul energetic, în acest moment, este evitarea unei crize în regiunea transnistreană. O asemenea situație nu convine nimănui. Asta nu înseamnă că noi trebuie să le plătim lor tarifele. Nimeni nu spune asta, dar trebuie să găsim soluții pentru ca ei să primească aceste gaze. Să vedem cum vor plăti pentru ele. În urma acestor audieri, am solicitat instituțiilor și entităților implicate să realizeze mai multe acțiuni urgente în următoarele 60 de zile”, a punctat Radu Marian.
Cerințele formulate de președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian
- „Moldovagaz”, „Termoelectrica” și CET Nord:
- Prezentarea unui plan pentru diversificarea produselor din portofoliul de gaze naturale și a unui program de achiziții pentru o perioadă de aproximativ 12 luni.
- Realizarea achizițiilor în mod gradual, prin împărțirea acestora în contracte cu formule de preț diferite, furnizori diferiți, perioade diferite și produse diverse (de exemplu, livrări anuale, trimestriale și lunare), pentru a reduce riscurile de pe piață. Începând din mai 2024, suntem parte a pieței libere de gaze naturale, astfel că trebuie să adoptăm practicile utilizate de decenii în întreaga Europă.
Ministerul Energiei:
- Organizarea unui grup de lucru cu actorii din piața energetică pentru a facilita tranziția accelerată la piața liberă. Minimizarea intervenției directe și a micro-managementului din partea Ministerului în achizițiile zilnice de resurse energetice.
- Demnitarii și funcționarii publici nu pot înlocui traderii profesioniști sau platformele disponibile pe piețele internaționale pentru estimări și achiziții.
- Depunerea de eforturi suplimentare la nivel politic pentru identificarea furnizorilor strategici de resurse energetice la prețuri rezonabile.
- Stabilirea, împreună cu APP, a unor indicatori de performanță anuală pentru companiile energetice, cum ar fi: profitabilitatea, numărul de clienți atrași, cantitatea de resurse energetice contractate, nivelul diversificării surselor de gaze etc.
„Energocom”:
- Elaborarea unui plan pentru creșterea numărului de clienți, inclusiv pe piețele regionale. „Energocom” ar trebui să devină mai activ pe piața regională de comerț, iar unul dintre obiectivele principale ar trebui să fie creșterea profitului, contribuind astfel la bugetul de stat.
- Prezentarea unui plan pentru intrarea pe piața de gaze cu amănuntul în R. Moldova, inclusiv pentru gospodării și IMM-uri. „Energocom” trebuie să devină un concurent pe piață, contribuind astfel la tarife mai competitive pentru consumatori.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică:
- Elaborarea și implementarea unui plan de comunicare privind importanța și beneficiile tranziției către piața liberă. Experiența din Europa demonstrează că piața liberă este cea mai eficientă metodă pentru a asigura tarife rezonabile pe termen lung. ANRE trebuie să explice clar aceste beneficii publicului.
- Introducerea unor instrumente mai complexe pentru verificarea solicitărilor de ajustare a tarifelor venite de la furnizori, inclusiv o analiză detaliată a costurilor operaționale.
De partea cealaltă, expertul în energetică și membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”, Sergiu Tofilat, a menționat că discuțiile de astăzi de la Parlament nu s-ar fi soldat cu niciun rezultat.
„Spre regret, azi au fost niște discuții sterile fără nici un rezultat, mai mult de ochii lumii. Am venit cu două pagini de întrebări și am putut adresa doar două, fără a primi răspunsuri clare. Problemele nu au dispărut nicăieri. Formatul discuțiilor trebuie să fie unul profesionist, fără camere și populism, pe probleme concrete, cu instituțiile responsabile. La final trebuie formulată o listă de recomandări, să fie clar ce avem de făcut. Dacă totul se limitează la „a găsi vinovatul”, fără a lua careva măsuri, la iarna viitoare ne vom pomeni fix în aceeași situație și vom căuta alți vinovați”, a concluzionat Tofilat.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania