07:48:25 17.01.2025
Stiri

Șantierele din „curțile” justiției. Ce averi au AGONISIT judecătorii în 2015

Anticorupție 14.05.2016 10:01 Vizualizări6213 Autor: Mariana Rață
Șantierele din „curțile” justiției. Ce averi au AGONISIT judecătorii în 2015

Îmbogățiri // Unul din patru judecători de la CSJ sau Curtea de Apel Chișinău și-a cumpărat, anul trecut, o nouă locuință

Majorările salariale le-au fost de bun augur judecătorilor din R. Moldova. În 2015, fiecare al patrulea magistrat de la Curtea Supremă de Justiție și Curtea de Apel Chișinău a deschis câte un șantier de construcție sau și-a cumpărat o nouă locuință. Mai mulți judecători și-au procurat mașini noi sau și le-au vândut pe cele vechi. În unele cazuri, achizițiile ajung până aproape de cinci milioane de lei.

Chiar dacă au salarii generoase, unii judecători au continuat și anul trecut să primească donații de la părinți pensionari aflați peste hotare sau de la copii. Alții au vândut proprietăți considerabile.

Cum s-a făcut milionar Ciugureanu?

Cea mai importantă achiziție, în 2015, a făcut-o judecătorul Curții de Apel Chișinău, Mihai Ciugureanu. Magistratul indică în declarația de avere pentru anul trecut că a intrat în proprietatea unei case în valoare de 4,5 milioane de lei. Judecătorul susține că a obținut locuința în baza unui contract de schimb a terenului pentru construcții pentru această vilă de 143,5 metri pătrați. Terenul pe care l-a cedat în schimbul casei, Ciugureanu l-a primit gratuit de la Consiliul Municipal Chișinău în 2013, în baza unei decizii judecătorești adoptate de un coleg de-al său de la Curtea de Apel Chișinău, sancționat ulterior disciplinar pentru hotărârea pronunțată. Este vorba despre șase ari de pământ în cartierul locativ din str. Avicena – str. N. Testemițanu.

Dacă ar fi adunat banii pentru noua casă din salariul pe care îl primește acum (173 de mii de lei în 2015 – n.r.), lui Ciugureanu i-ar fi trebuit cel puțin 30 de ani ca să strângă cele 4,5 milioane de lei.

A scăpat de dosar penal și a intrat în casă nouă

Mihai Ciugureanu nu este singurul magistrat de la Curtea de Apel Chișinău care a intrat în casă nouă în 2015 sau la începutul anului curent. Cu o nouă locuință s-a ales și colegul său Eugeniu Clim. Ultimul și-a procurat la începutul anului o casă de 136,9 m.p., pe care o evaluează la prețul de 805 mii de lei, și un teren de 2,8 ari pentru construcții, pentru care susține că a plătit 54 de mii de lei.

Clim a ales să-și cumpere casă nouă în anul în care urmează să restituie un credit bancar în valoare de 550 de mii de lei, bani împrumutați încă în 2013. Potrivit declarației de avere, magistratul a obținut în 2015 un venit de 233 de mii de lei din salariu și alte 132 de mii de lei din pensie.

În 2014, Clim și-a vândut vechea locuință pentru care a obținut 1,8 milioane de lei.

Tot în 2015, Clim a scăpat de dosarul penal în care era cercetat alături de fostul președinte al Curții de Apel Economice, Aurel Colenco, și alți magistrați ai instanței, pentru adoptarea unei hotărâri ilegale. Dosarul a fost clasat de procurori.

S-au apucat de construcții

Cei mai mulți dintre magistrații de la CA Chișinău și CSJ și-au procurat anul trecut terenuri pentru construcții sau au început să-și ridice case, dar nu le-au finalizat. Este vorba despre judecătorul CSJ Constantin Alerguș și magistrații CA Chișinău Svetlana Balmuș, Vladimir Brașoveanu, Nichifor Corochii, Iurie Melintineanu, Oxana Robu și Dina Rotarciuc.

Alții au investit în construcția de noi apartamente, în special în blocurile sociale ridicate pentru judecători: Elena Cobzac, Ghenadie Morozan, Elena Covalenco, Nelea Budăi.

Judecătorul CSJ, Iurie Bejenaru, de asemenea indică în declarația de avere pentru 2015 că a investit în construcția unui nou apartament și a unui garaj. În mod ciudat, împrumutul pentru noile imobile, 23 de mii de euro, a fost contractat de la o companie de construcții din Italia, SRL „Lavintex”.

Moștenitorul

Cel mai mare noroc, în acest an, a dat peste judecătorul de la Curtea Supremă de Justiție, Dumitru Mardari. Magistratul, continuând „tradiția” din anii precedenți, a primit, prin testament, mai multe apartamente, o casă și alte 11 bunuri calificate drept avere imobiliară.

Este vorba despre două apartamente într-un complex locativ nou din sectorul Ciocana al capitalei, str. Mihail Sadoveanu. Apartamentele i-au aparținut în trecut tatălui magistratului, Vasile Mardari. Dacă e să credem actelor, acesta a cumpărat cele două locuințe de 121,2 m.p. și 87,3 m.p., evaluate la prețul de 1,2 milioane de lei, în 2007-2008, pe când avea 71 de ani.

Tot prin testament, fostului președinte al Judecătoriei Ciocana i-au revenit, în 2016, și un garaj de 16,9 m.p., și două terenuri, de nouă ari și un ar, din intravilan, dar și mai multe terenuri agricole.

Mardari a mai primit moșteniri similare în 2013, doar că atunci era vorba de locuințe din orașul Cupcini, raionul Edineț.

Judecătorii au prins gustul mașinilor scumpe

Nouă judecători de la CA Chișinău și CSJ și-au cumpărat în 2015 mașini noi. Cea mai scumpă este mașina de teren „Toyota Rav 4”, procurată de judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Ana Panov. Achiziția a costat-o 346,5 mii de lei. Ce-i drept, în 2015, soții Panov au vândut circa 67 de hectare de teren agricol pentru care au obținut 1,1 milioane de lei, iar o parte din acești bani i-au investit în alte terenuri destinate pentru agricultură.

Judecătorul CSJ, Nicolae Gordilă, și-a cumpărat în 2015 două mașini, un „BMW” din 1993 (50 de mii de lei) și o „Volvo” din 2012 (313 mii de lei). Magistratul a vândut, în schimb, o altă mașină, cu 167 de mii de lei.

Automobile noi au intrat anul trecut și în garajele judecătorilor Ion Guzun, Nadejda Toma, Borislav Babenco, Angela Bostan, Elena Cobzac, Iurie Iordan și Ghenadie Morozan.

În schimb, judecătoarea CA Chișinău, Domnica Manole, care primise anterior eticheta magistratei cu cel mai mare parc de automobile (zece mașini), a vândut în 2015-2016 șase mașini, contra sumei totale de 310 mii de lei. Astăzi, judecătoarea mai are în proprietate doar două mașini, un „Mitsubishi” din 2010 și o „Dacia” din 2007.

Ion Pleșca nu poate scăpa de datorii

În timp ce unii se împroprietăreau, alți magistrați intrau în datorii. Judecătorul CA Chișinău, Anatol Pahopol, de exemplu, a contractat în 2015 un credit bancar în valoare de 130 de mii de dolari, echivalentul a peste 2,5 milioane de lei. Magistratul urmează să restituie banii până în 2020. Veniturile pentru anul trecut ale soților Anatol și Natalia Pahopol au fost de circa 546 de mii de lei. Soția magistratului conduce un barou de avocați.

Colegul de instanță al lui Pahopol, Stelian Teleucă, a luat cu împrumut, în 2015, 900 de mii de lei. Magistratul și-a cumpărat un apartament și a mai și primit un transfer bănesc de la mama stabilită peste hotare - 4 000 de euro.

„Lider” la capitolul împrumuturi bancare rămâne însă președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, care nu a scăpat încă de creditele în valoare de 12,8 milioane de lei și 350 de mii de dolari pe care le-a contractat în 2010 pentru fiul său, așa cum a declarat anterior magistratul.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md