Sandra Pralong, consilier prezidenţial din România, la deschiderea Universităţii de la Izvoru Mureşului: „Dumneavoastră sunteţi România (…) instituţiile statului ar putea face mult mai mult să vă susţină”
Lucrările celei de-a XVII-a ediţii a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, având ca temă „România şi românii din jurul României, în primul an după Centenar”, au debutat, luni, bucurându-se de prezenţa reprezentanţilor autorităţilor centrale, judeţene, locale şi a înaltelor feţe bisericeşti care au binecuvântat evenimentul
Potrivit tradiţiei, manifestarea a debutat cu intonarea imnului României, cântat la unison de românii din comunităţile istorice, de cei din diaspora şi de invitaţi.
Consiliera Sandra Pralong a transmis participanţilor veniţi din ţară, din comunităţile istorice româneşti şi din diaspora salutul preşedintelui României şi „preţuirea domniei sale” pentru ceea ce ei reprezintă în comunităţile în care trăiesc. „Dumneavoastră sunteţi România. Sunt extrem de emoţionată să vă văd atât de numeroşi aici, să vă văd revenind pe unii dintre dumneavoastră, purtând România cu dumneavoastră acolo unde sunteţi. Pentru că România şi românitatea, cultura, tradiţia, credinţa trăiesc prin dumneavoastră”, a declarat consiliera prezidenţială.
Într-un scurt remember, aceasta a amintit că frontierele României s-au modificat de şapte ori de la înfiinţarea statului român, „s-a dus înainte şi înapoi în Basarabia, în Bucovina, în Ungaria, în Bulgaria”, iar faptul că românitatea dăinuie şi după atâţia ani acolo unde trăiesc români „este absolut excepţional, de recunoscut şi de înclinat în faţa acestei perenităţi”.„Dar nu este suficient efortul individual”, a opinat Sandra Pralong, afirmând că „într-o ţară normală (…) instituţiile statului ar putea face mult mai mult” pentru a susţine eforturile românilor condamnaţi de istorie sau de nevoie să trăiască în afara graniţelor. „E nevoie de instrumente de monitorizare şi de evaluare a progresului pe care îl facem an de an. Pe mine mă doare sincer, că vin a doua oară aici şi văd pe agendă chestiuni care s-au mai discutat, aceleaşi chestiuni şi pare că statul român bate pasul pe loc şi vă invit în continuare, în rezoluţiile pe care le adoptă Universitatea de Vară, să fim cât se poate de concreţi în a cere autorităţilor dare de seamă despre ce au făcut, despre situaţia din Voivodina, din Valea Timocului, din Basarabia, din Ungaria, despre şcoli, biserici, învăţământul în limba română, care sunt atât de importante”, a declarat consiliera preşedintelui Klaus Iohannis.
De asemenea, i-a invitat pe participanţi să fie exigenţi cu autorităţile statului român, să fie fermi şi să solicite servicii şi politici publice care să le apere drepturile şi interesele, pentru că numai în aceste condiţii statul va performa.
„Relaţia stat-cetăţean, ca toate serviciile şi mărfurile din lume, este supusă pieţei – cerere şi ofertă. Dacă cererea acceptă produs sau serviciu de proastă calitate, oferta va fi pe măsură, de proastă calitate. Dacă cererea este exigentă, dacă consumatorul de politici publice, adică noi, românii, dumneavoastră acolo unde sunteţi, suntem exigenţi cu statul român, el va performa, pentru că România şi instituţiile nu sunt neapărat rău-voitoare, reflectă doar angajamentul pe care îl au românii în a face posibile servicii mai bune. (…) Să te poţi ruga în limba ta, să poţi învăţa în limba ta, să simţi că statul îţi este aproape şi nu te încurcă, aşa cum o face de multe ori statul român, este esenţial şi depinde nu doar de bunăvoinţa autorităţilor, ci depinde deopotrivă, de exigenţa cetăţenilor. Aveţi toate drepturile ca statul român să fie mai atent la nevoile dumneavoastră şi mai ales să preţuiască faptul că în continuare, individual, în asociaţii, în grupuri, ajutaţi România să dăinuie acolo unde sunt români. Emil Cioran spunea: Nu trăim într-o ţară, ci trăim într-o limbă şi faptul că trăiţi româneşte, înseamnă că România, ţară înconjurată de români, este mult mai mare şi mai frumoasă şi mai bogată prin domniile voastre”, a conchis consiliera Sandra Pralong.
Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale: „Guvernul României şi Preşedinţia vor trebui să-şi dea mâna pentru a sprijini păstrarea identităţii naţionale în comunităţile româneşti din ţară şi din afara graniţelor”
Secretarul de stat Alexandru Pugna s-a declarat bucuros să participe, în premieră, la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, care îşi are începuturile în urmă cu 21 de ani şi reprezintă întâlnirea de suflet dintre românii din Covasna şi Harghita, numeric minoritari în cele două judeţe, cu românii din afara frontierelor, din zonele istorice româneşti şi din diaspora. El a apreciat legătura „îmbucurătoare” dintre aceştia, oferindu-le, între altele, posibilitatea de a se cunoaşte, de a face schimburi de opinii, de a identifica şi de a propune soluţii pentru a fi sprijiniţi să-şi păstreze identitatea. Alexandru Pugna a arătat că Guvernul României caută soluţii pentru rezolvarea problemelor românilor din judeţele Covasna şi Harghita şi pentru cei din afara graniţelor ţării. „Începând din acest an, printr-o Ordonanţă de Guvern, s-a hotărât alocarea, în fiecare an, a sumei de patru milioane de euro bisericilor din afara graniţelor ţării, tocmai pentru a veni în sprijinul comunităţilor româneşti şi pentru a sprijini aceste demersuri de încercare a păstrării identităţii noastre naţionale. Este un prim pas, sigur că nu este suficient şi în continuare Guvernul României şi Preşedinţia vor trebui să-şi dea mâna şi la lucrurile acestea foarte importante trebuie să fim uniţi. După 100 de ani în care ne-am dat seama că unirea face puterea şi numai uniţi putem să rezolvăm problemele acestui neam, cred că a sosit, aşadar, momentul să ne dăm seama de acest lucru, să fim uniţi pentru ca tocmai ceea ce ne dorim să putem duce la bun sfârşit şi să putem face concret ceva pentru românii noştri din diaspora, cel puţin să facem ceea ce fac alte popoare pentru minorităţile lor”, a declarat secretarul de stat Alexandru Pugna.
Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei: „Este nevoie de strategii naţionale pentru asigurarea dreptului constituţional la identitate naţională a românilor din localităţile în care aceştia sunt numeric minoritari, de dezvoltare economică prioritară pentru zona Covasna-Harghita şi de înfiinţarea unui departament pentru comunităţile româneşti minoritare numeric”
Prefectul Jean-Adrian Andrei susţine că principala cale de estompare a asperităţilor interetnice, de eliminare a exodului populaţiei româneşti din zona Covasna-Harghita şi de reafluire a generaţiilor tinere spre locurile natale este componenta economică şi asigurarea deplină a dreptului constituţional la identitate naţională. La fel de importantă este şi acordarea de finanţare manifestărilor din cele două judeţe.
„S-a discutat mult ce greu e să fii român aici, pentru că în zonă nu există multe oportunităţi în ceea ce priveşte obţinerea unor locuri de muncă sau întărirea instituţiilor fundamentale. Încă există probleme în toate instituţiile identitare ale noastre, fie că discutăm de şcoală, de biserică sau de ONG-uri care se confruntă cu lipsa finanţării şi sunt probleme pe care noi nu le putem rezolva prin forţe proprii şi este nevoie de intervenţia fermă a statului, care să găsească pârghii prin care să favorizeze aşezarea specialiştilor la noi în zonă, mă refer la tineri care merg să studieze în alte oraşe şi nu se mai întorc aici”, a spus prefectul Andrei.
Potrivit acestuia, prefecţii din zonă îşi îndeplinesc atribuţiile de garanţi ai respectării legilor ori de câte ori este nevoie, „pentru că, oricât ar vrea cineva să creeze artificial de cele mai multe ori provocări care pot avea consecinţe grave, toată lumea trebuie să ştie că în această zonă se aplică imperativ, cu precădere art. 16 din Constituţie – nimeni nu este mai presus de lege”. Misiunea lor de a aplica legea nu este una uşoară, mai ales atunci când nu se înţelege că respectarea legi nu este facultativă. Dar „există separarea puterilor în stat şi ne adresăm instanţelor judecătoreşti. Pe lângă toate atribuţiile legale oferite de lege, prefectul are şi atribuţia de a garanta pacea socială, ordinea publică şi pe cea constituţională”, a continuat prefectul Harghitei. „După ultimele acţiuni, care au ieşit mult din sfera legală, este foarte clar că mesajul nostru, al participanţilor la această Universitate şi nu numai, trebuie să fie unul de unitate, unul de sprijin din partea instituţiilor centrale în păstrarea identităţii noastre şi unul de apel la finanţarea acestei zone, a proiectelor economice, culturale, educaţionale, tradiţionale ale comunităţii din această parte de ţară, care pot aduce un beneficiu pe termen mediu şi lung în demersurile comunităţii româneşti”, şi-a încheiat discursul reprezentantul Guvernului în Harghita.
La deschiderea Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au mai fost invitaţi PS Siluan al Ungariei şi al Episcopiei Dacia Felix din Serbia, precum şi PS Daniil, cel din urmă apreciind că armele neamului românesc ar putea fi Evanghelia Păcii, Scutul Credinţei, Coiful Mântuirii şi Cuvântul Domnului.
Sursa: informatiahr.ro
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”