Sancțiunile economice încep să doară în Rusia: „Să fiu sinceră, sunt îngrozită, am copii, credite, iar eu stau acasă și gătesc borș ca o fraieră”
Până acum, eforturile occidentale de pedepsire a Rusiei pentru invazia din Ucraina nu au schimbat foarte multe lucruri în viața de zi cu zi, dar presiunea începe deja să se simtă, în economie și în viața de zi cu zi a oamenilor, scrie Financial Times.
Natalia Kliueva a început să își caute un loc de muncă la Moscova în februarie – chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina și de valul de sancțiuni impuse de Occident, în semn de răspuns. Trei luni mai târziu, femeia de 46 de ani a constatat că cei 20 de ani de experiență în vânzări, la nivel înalt, înseamnă prea puțin într-o lume corporatistă transformată de război.
„Nu există cerere. Ca să fiu sinceră, sunt îngrozită”, a declarat Kliueva pentru Financial Times. Ea a observat că afacerile din Rusia sunt „înghețate”, în condițiile în care firmele occidentale au dispărut din țară.
„Am doi copii, am credite neplătite, am lucrări de construcție neterminate… și stau acasă, gătesc borș ca o fraieră”, a spus ea.
Experiența lui Kliueva pe piața muncii din Moscova ilustrează felul în care sancțiunile și embargourile comerciale occidentale își fac simțite efectele încet-încet în economia rusă – închizând magazine și blocând lanțurile de aprovizionare – în ciuda eforturilor lui Vladimir Putin de a proteja țara de efectele războiului din Ucraina.
Lucrurile încep să se schimbe
Într-o țară în care mare parte a lucrătorilor sunt angajați de stat, iar guvernul a aprobat recent majorări ale pensiilor și salariului minim, majoritatea rușilor nu s-au confruntat cu schimbări dramatice în viața de zi cu zi.
În plus, veniturile solide din exporturile de petrol și gaze au oferit Kremlinului banii necesari pentru a ajuta sectorul privat, care a reușit deocamdată să evite concedierea angajaților și să apeleze la metode precum șomajul tehnic.
Deocamdată, șomajul a rămas la aproximativ 4%, o cifră sub vârful înregistrat în timpul pandemiei. Iar inflația, care a atins 17,8% în aprilie, maxim al ultimelor două decenii, a început și ea să încetinească.
„Prețurile la produsele alimentare au crescut, da, dar în general nu s-au schimbat prea multe”, a declarat Tatiana Mihailova, o economistă care locuiește în capitală. Dacă nu deschizi televizorul, „poți avea impresia că nu se întâmplă absolut nimic”, a spus ea, adăugând că acest lucru face ca situația să pară „absurdă”.
Cu toate acestea, mai mulți indicatori oferă un semn al schimbărilor care încep să apară. Unul dintre indicatori este cel al posturilor vacante, scrie Financial Times.
Deși cifrele privind șomajul au rămas în general stabile, platforma de recrutare online HeadHunter a constatat că numărul de locuri de muncă anunțate a scăzut cu 28% în aprilie, comparativ cu februarie, luna anterioară războiului.
Anunțurile de locuri de muncă în marketing, relații publice, resurse umane, management și bănci au scăzut cu 40-55%.
„Există mulți oameni foarte calificați pe piață în acest moment. Concurența pentru un post este peste așteptări”, a explicat Kliueva. Economiștii prezic o luptă mai dură pentru locurile de muncă.
Numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic a crescut de la 44 000 la începutul lunii martie la 138 000 la jumătatea lunii mai, potrivit oficialilor, iar numărul angajaților care sunt nevoiți să lucreze în regim part-time a crescut și el.
„Aproape totul era închis”
Schimbarea este mai vizibilă în cartierele comerciale și mallurile din Rusia. În Moscova, magazinele care vând produse străine ocupă aproximativ 40% din spațiul comercial din malluri, potrivit firmei de consultanță imobiliară comercială ILM.
Multe dintre aceste magazine sunt închise după ce mărcile respective au tăiat legăturile cu Rusia. În total, 15-20% din magazinele din mallurile din Moscova sunt acum închise, potrivit Knight Frank Rusia.
Până la sfârșitul anului, în jur de 20% din toate spațiile de birouri din Moscova ar putea fi, de asemenea, evacuate, potrivit ILM, în principal din cauza plecării acestor firme occidentale.
CITIȚI AICI continuarea articolului
Cine face listele?
Telefonul te SPIONEAZĂ în secret: cele TREI setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru a-ți proteja confidențialitatea
Patru morţi și peste 200 de răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime la un târg de Crăciun din Germania: Autoritățile R. Moldova încearcă sa afle dacă printre victime sunt și cetățeni moldoveni