Sancțiuni UE: Alte 61 de persoane, inclusiv membrii CEC-ului de la Moscova, dar și 86 de entități vizate de măsuri punitive pentru acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei
Consiliul Uniunii Europene a decis să impună măsuri restrictive pentru alte 61 de persoane și 86 de entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, ca parte a celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni.
Potrivit unui comunicat al instituției, noile măsuri vizează în primul rând sectorul militar și cel al apărării. Consiliul înscrie pe listă peste 40 de societăți care participă la complexul militar industrial rusesc, 7 societăți militare private rusești și unul dintre fondatorii acestora, 12 persoane din Belarus implicate în sprijinul militar acordat Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, precum și alți oficiali ruși și oameni de afaceri ruși din sectorul apărării, transmite Calea Europeană.
În plus, se vor aplica măsuri restrictive unor actori economici importanți: AlfaStrakhovanie Group, una dintre cele mai mari companii de asigurări din Rusia, Rosfinmonitoring, Serviciul Federal de Monitorizare Financiară, patru companii de telecomunicații din teritoriile din Ucraina pe care Rusia le-a ocupat temporar: LLC Mirtelecom, LLC SC Lyukstrans, JSC Krymtelecom și JSC Beto, precum și alți oameni de afaceri ruși.
Printre persoanele și entitățile enumerate se numără, de asemenea, 14 membri ai Comitetului Electoral Central al Federației Ruse și doi membri ai comitetelor regionale care au fost responsabili de organizarea referendumurilor ilegale din 2022 și a așa-numitelor alegeri ilegale din septembrie 2023 în teritoriile Ucrainei pe care Rusia le-a ocupat temporar, împreună cu cei responsabili de reeducarea militară a copiilor ucraineni, inclusiv mișcarea „Voluntarii Victoriei”, Centrul Avangard și Centrul Patriot din Crimeea.
În cele din urmă, listele vor cuprinde, de asemenea, sectorul IT rusesc, două entități și două persoane fizice responsabile de eludarea sancțiunilor UE, precum și actori care răspândesc dezinformare și propagandă în sprijinul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei, inclusiv canalul TV Tsargrad și canalul TV Spas, canale media de propagandă rusească.
De asemenea, Consiliul a extins criteriile de includere pe listă astfel încât să includă persoanele și entitățile responsabile de preluarea forțată a societăților din UE stabilite în Rusia, precum și pe cele care beneficiază de pe urma acesteia. În plus, Consiliul a stabilit condițiile pentru posibilitatea de a menține persoanele decedate pe listă în cazul în care consideră că există probabilitatea ca activele în cauză să fie folosite pentru a finanța războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei sau alte acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
În total, măsurile restrictive ale UE cu privire la acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei se aplică în prezent unui număr total de aproape 1 950 de persoane și entități.
Persoanele desemnate fac obiectul unei înghețări a activelor, iar cetățenilor și societăților din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziția acestora. Persoanele fizice fac, de asemenea, obiectul unei interdicții de călătorie, care le împiedică să intre sau să tranziteze teritoriile UE.
Actele juridice relevante, inclusiv numele persoanelor și entităților enumerate, au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia