SANCȚIUNI la nivelul UE pentru companiile care încearcă să destabilizeze R. Moldova. Dorin Recean: „Sunt menite să întrerupă fluxurile financiare pentru grupările criminale, dar și pentru cei care încearcă să conducă războiul hibrid al Rusiei în RM”
Lista de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană mai multor persoane din R. Moldova care încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova în favoarea intereselor Federației Ruse ar putea fi completată și cu anumite companii care finanțează aceste încercări.
Anunțul a fost făcut astăzi de către premierul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.
„România, împreună cu UE, ne-a ajutat foarte mult să punem în lista de sancțiuni acei indivizi și acum vor fi și acele companii care lucrează la destabilizarea R. Moldova”, a declarat Dorin Recean.
Potrivit premierului, acest lucru are menirea „să întrerupă fluxurile financiare care finanțează grupările criminale, dar și pe cei care încearcă să conducă războiul hibrid al Rusiei în R. Moldova”.
CITIȚI și Oligarhii moldoveni și cei care vor să DESTABILIZEZE R. Moldova, tot mai strâmtorați. Norvegia se alătură SANCȚIUNILOR Uniunii Europene
Amintim că, pe 31 mai curent, Consiliul European a decis să impună măsuri restrictive împotriva a cinci persoane responsabile de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova.
Sancțiunile îi vizează pe Ilan Şor, Vladimir Plahotniuc, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc şi Igor Ceaika.
„Republica Moldova este una dintre ţările cele mai afectate de consecinţele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. Există încercări serioase, sporite şi continue de destabilizare a ţării. Listele transmit un semnal politic important privind sprijinul UE pentru R. Moldova în actualul context dificil. Poziţia UE rămâne fermă: vom continua să luăm măsuri drastice împotriva celor care destabilizează vecinătatea noastră directă”, a declarat atunci Josep Borrell, şeful politicii externe a UE.
Ulterior, Guvernul Canadei a anunțat că a instituit sancțiuni în privința celor vizați de UE, dar și a controversatului Veaceslav Platon. Și Guvernul de la Oslo, Norvegia, s-a alăturat, la începutul lunii iunie curent, sancțiunilor Uniunii Europene în privința oligarhilor fugari din R. Moldova, apropiați Kremlinului, care sunt implicați în acțiuni de destabilizare a republicii noastre.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România