Salvatorii din R. Moldova și cei din județul Galați, România, instruiți cum să acționeze în comun, în cazul unor eventuale inundații pe ambele maluri ale Prutului
Centrul Republican de Instruire al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „General Eremia Grigorescu” din județul Galați, România, au participat la acțiuni comune pentru a spori nivelul de pregătire pentru confruntarea unor eventuale inundații în comunitățile de pe ambele maluri ale Prutului.
Activitățile au avut loc în cadrul proiectului comun „Creșterea protecției populației în situațiile de urgență cauzate de dezastre naturale în zona transfrontalieră”, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional comun România-Republica Moldova 2014-2020.
Instruirea factorilor de decizie la nivel local pentru creșterea gradului de conștientizare a pericolului inundațiilor și măsuri „hard” realizate în scopul sporirii capacității tehnice și renovării spațiilor Centrului de instruire din Republica Moldova, precum și al achiziționării vehiculului de intervenție pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județul Galați, România, au fost printre principalele obiective realizate.
Astfel, în cadrul activităților proiectului, 20 de factori de decizie locali au fost instruiți în domeniul managementului riscului de inundații. De asemenea, a fost acordat suportul metodologic necesar în planificarea intervențiilor la nivel local, precum și în domeniul întreprinderii acțiunilor în diverse situații de urgență, raportează IGSU.
În timpul exercițiilor teoretice și practice, precum și în timpul exercițiilor de masă și teren, participanții au obținut atât cunoștințe, precum și abilități în domeniul managementului riscului de dezastre.
Aceste activități s-au desfășurat în incinta renovată a centrului de formare din satul Răzeni, raionul Ialoveni din Republica Moldova, cu implicarea online a colegilor români.
INTERVIU // Cristian Păunescu, despre Tezaurul BNR trimis la Moscova: „La vremea respectivă, soluția trimiterii stocului de aur în Rusia părea cea mai potrivită. România și Rusia erau vecine și aliate, iar familiile domnitoare erau înrudite”
APĂRARE ANTIAERIANĂ // „R. Moldova are nevoie atât de radare performante, cât și de interceptoare moderne. După 2022, să pui sub semnul întrebării necesitatea de a proteja cetățenii nu mai poate fi atribuit naivității, ci unei rele-voințe clare”
Bombele Rusiei lansate împotriva Ucrainei creează probleme la granița moldo-ucraineană: Două puncte de trecere a frontierei și-au întrerupt activitatea