SALON // 155 de titluri și-o carte-SURPRIZĂ
„Comoara” de Spiridon Vangheli este oferită gratis copiilor- vizitatori ai Salonului
O agora a cărților pentru copii avem în această perioadă la Chișinău. Cei mai mici bibliofili sunt nerăbdători să găsească cărți interesante și să cunoască autorii lor. Aceste două visuri se pot îndeplini la Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care se află la cea de-a XIX-a ediție, dedicată lui Grigore Vieru.
Pe cât de tradițional, pe atât de grandios a devenit evenimentul, care întrunește în acest an circa 150 de edituri și distribuitori de carte din diverse țări precum România, Franța, Germania, China, Italia, Polonia ș.a. Pentru prima dată, oaspeți de onoare ai Salonului sunt directorul executiv al Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY),Liz Page, și președintele Secției Naționale IBBY din Lituania,Kestutis Urba.
„Albinuța” la a 15-a ediție
Salonul de carte este dedicat marelui poet Grigore Vieru și „ne bucură că la Editura Cartier a apărut a 15-a ediție a Albinuței și Ceasul, dar au mai apărut și alte cărți scrise de poet, precum Omul duminicii la Editura Prut Internațional și Telefonul păsăruicii la o editură din Iași”, menționează Claudia Balaban, președinte al Secției Naționale IBBY, director general al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”.
Tot cu acest prilej, biblioteca a organizat două expoziții de excepție intitulate „Eu sunt poetu-acestui neam”, consacrată de asemenea lui Grigore Vieru, și „Spiridon Vangheli și universul senin al copilăriei”.
„Fiecare vine cu ceva nou”
Pe parcursul desfășurării Salonului vor fi lansate circa 155 de titluri de carte, inclusiv 15 cărți audio. „Anul acesta, într-adevăr, este un număr record de lansări de carte. Sunt foarte multe prezentări și acest fapt ne bucură, deoarece pentru Salon se pregătesc atât editurile, cât și autorii. Fiecare se străduiește să vină cu ceva nou”, spune directorul bibliotecii.
Editura Cartier va lansa pe 24 aprilie, ora 11.00, colecția „Cartier codobelc”, coordonată de Lică Sainciuc. Apoi, Editura Arc va prezenta microromanul „Ghiozdanul zburător” de Nicolae Popa. În aceeași zi vor fi prezentate și două volume de Aurelian Silvestru. Pe parcursul zilelor de Salon, majoritatea editurilor vor avea lansări de carte, iar Editura Prut Internațional a organizat chiar și o rundă de autografe cu scriitorii Iulian Filip și Ianoș Țurcanu.
Cartea-surpriză
Copiii care vizitează Salonul primesc gratuit cartea-surpriză. Aceasta aparține autorului care a luat Premiul Cartea Anului la ediția anterioară și este vorba despre „Comoara”, scrisă de Spiridon Vangheli. „Cartea-surpriză este o tradiție unică în lume, fiind și cea mai costisitoare, pentru că o edităm în 15 mii de exemplare”, remarcă Claudia Balaban, directorul bibliotecii.
„Abia aștept să primesc și eu această carte, pentru că am citit aproape toate cărțile autorului, în special cele cu Guguță și Pantalonia - țara piticilor”, spune un pici cu numele Bogdan, cititor fidel al Bibliotecii „Ion Creangă”.
O parte din cărți sunt rezervate și pentru Saloanele de la Bălți, Criuleni și Cahul. „Ne străduim cât de cât să ajungem și în teritoriu. Copiii de la țară duc mai multă lipsă de carte decât cei de la oraș”, consideră directorul bibliotecii. La aceste Minisaloane din teritoriu participă doar editurile de la noi, „dar de asemenea se organizează evenimente și lansări de carte cu autorii noștri”, mai adaugă Claudia Balaban.
„Desen egiptean” și „MeșteRICH”
Potrivit organizatorilor, această ediție a Salonului include mai multe activități interactive pentru copii și tineret. De exemplu, atelierul de pictură pe reproduceri arheologice pentru copii și tineret „Pictură pe basorelief”, care are loc astăzi. Iar mâine, 25 aprilie, se va desfășura atelierul de desen prin tehnica transpunerii prin cadrane „Desen egiptean”, dar și un masterclass-concurs cu pictorița Olga Coronovschi, „Lumina inimii mele”.
Tot sâmbătă va desfășura un alt masterclass pentru copiii pasionați de lectură, arte aplicate și handmade Clubul „MeșteRICH” - „Iepurașul cititor” și clubul de lectură în limba engleză. „Sperăm copiilor să le placă și să vadă nu doar noutățile în materie de cărți, ci și să învețe ceva nou și interesant”, opinează organizatorii.
Premii pentru cărți
Evenimentul se va încheia cu festivitatea de premiere a laureaților Salonului, care va avea loc pe 26 aprilie, ora 12.00. Se vor acorda mai multe premii, instituite de Comitetul de organizare al Salonului sau oferite de diverse instituții și organizații în calitate de premii speciale. Unele dintre cele mai importante premii vor fi acordate de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău. Iar Ministerul Culturii va oferi Premiul Cartea Anului, viitoarea carte-surpriză.
Sfârșitul de săptămână avem ocazia să îl petrecem printre numeroasele cărți de la „Moldexpo”, pavilionul 3, acolo unde se desfășoară Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, care poate fi vizitat până duminică, 26 aprilie, ora 16.00.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”